Прочитај ми чланак

КОШАРКА – СТРАШАН ПОДАТАК: Словенци нам отимају талентовану децу већ од 10 година

0

Председник КК Црвена звезда Небојша Човић упозорио је да се померила граница скаутирања талентоване српске деце и да је сутиација алармантна

Словенија је победила Србију у финалу Еуробаскета, али оно што може да нас брине када је у питању будућност наше кошарке јесте то што се дешавају невероватне ситуације да из Србије одлазе најталентованија деца.

Printskrin: Youtube/Cirilica TV HAPPY

Економски јаче државе користе прилику и таленат који поседују српска деца за игру под обручима, и сада их отимају чак и са 10 година! Граница се померила невероватно, јер су раније чекали бар да заврше основну школу и отприлике са 14 година би им понудили добре услове и уговоре, као и стан и посао за читаву породицу.

Сада је ситуација још драстичнија, што је гостујући у емисији Ћирилица открио Небојша Човић, председник КК Црвена звезда. Он је истакао да и Словенија отима талентовану српску децу, а исти је случај и са Италијанима, Шпанцима, Турцима…

– Сведоци смо шта се дешава са нашим младим играчима. Нама скаутују децу од 10 година! До скоро је било до 14. године! Узимају их између осталог и Словенци. Да не причамо о Италијанима, Шпанцима, Турцима… Ту се нуде класични уговори, водиш породицу, добијаш тамо школу стан, стипендију… Ми као клубови немамо никакву заштиту – упозорио је Човић, који се присетио и ситуације када је Звезда умало остала без Борише Симанића, који важи за једног од највећих талената Европе у својој генерацији.

– Ми како клуб смо били у тучи за Дончића. У то исто време смо имали обрачун и код Симанића. Ми смо успели код Симанића, нисмо успели код Дончића. Отишао је тамо где је отишао. Звездашка породица и отац је играо… хоћу да кажем да је преко десеторо деце отишло, али испод година, узраста од 10 до 12 година. Ситуација је у једном моменту била таква да немамо ниједног центра у генерацији – закључио је Небојша Човић и указао на озбиљан проблем који би морао што пре да се реши.

Погледајте ту изјаву Човића на 46.07: