Прочитај ми чланак

КИНА И РУСИЈА: Прекинути „зачарани круг“ са Северном Корејом

0

Министри спољних послови Кине и Русије позвали су на миран прекид "зачараног круга" на Корејском полуострву, а то су поручили током састанка на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, саопштио је данас Пекинг.

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји и његов руски колега Сергеј Лавров позвали су све стране да потраже „мирно решење“ за тренутну напету ситуацију са Пјонгјангом због севернокорејског програма нуклеарног наоружања, саопштило је кинеско Министарство спољних послова, преноси АФП.

– Нуклеарни проблем на Корејском полуострву мора бити решен мирним путем – рекао је Ванг, додавши да „тренутни зачарани круг који се продубљује мора да се прекине“.

Ванг је истакао да је успостављање мировних преговора, такође, неопходан корак како би се спровела резолуција Савета безбедности УН.

Лавров је указао да је став Русије о том питању „потпуно идентичан“ ставу Кине, наводи се у саопштењу.

Русија се придружила позиву Кине за „дуални“ приступ при чему би Северна Кореја обуставила свој оружани програм, док би САД заузврат обуставиле војне вежбе у том региону, напомиње француска агенција.

Бела кућа је претходно саопштила да је амерички председник Доналд Трамп телефоном разговарао с кинеским председником Си ђинпингом.

– Два лидера су посвећена максимализовању притиска на Северну Кореју путем енергичног спровођења резолуција Савета безбедности УН – наводи се у саопштењу.