Прочитај ми чланак

СВАКОДНЕВИЦА У СРБИЈИ СВЕ ТУЖНИЈА: Убијање здравог разума!

0

Ко се у суботу задесио у Србији и био у прилици да прати њене медије и представнике власти и опозиције дуго би остао у кошмару ако долази из иоле пристојно уређене земље.

Притом, ништа му не би било јасно осим што би имао утисак да се налази у једном изистинском ријалитију у којем су главне улоге додељене власнику једне ТВ с националном фреквенцијом, председнику државе, бившем хашком оптуженику, али и убијеној певачици и њеном супругу Зорану Марјановићу, учеснику ријалитија Задруга, а потом и осумњиченим за убиство.

Шешељево „исповедање“ дрвету

Да и од дна има дубље показао је и улазак лидера радикала Војислава Шешеља у Задругу, који се укључио у тренд потпуне таблоидизације злочина у Борчи и то пошто се „исповедио дрвету мудрости“?!

 

Радикалски циркус

М. Тодоровић

Након разговора са дрветом, Шешељ је ушао да поздрави учеснике који су га дочекали аплаузом, а онда им је поделио по књигу и водио у куповину у коју су сви као без главе појурили.
Шеф некада најмоћније опозиционе странке, човек који је победио Хашки суд и победоносно се вратио у Београд, потом се бацио на „специјални задатак“: да буде судија у Задрузи?!
– То је стари циркузант – констатовао је Јово Бакић.

– Ухапсили су Марјановића, изгледа да је полиција нашла трагове његовог ДНК на доњем вешу његове супруге. Сумњам да је он убица, пре мислим да је помагач некоме у кругу своје породице. Данас је његов отац први пут проговорио о мотиву убиства, а то је наводни љубавник настрадале жене – рекао је Шешељ.

– То је потпуна катастрофа. То су одвратне ствари са ивице друштвеног живота – рекао је социолог Јово Бакић кад смо му описали ко је све гостовао, а ко је сада главна звезда поменутог ријалитија.

Али хапшење Зорана Марјановића, који је само неколико сати након што је привремено напустио Задругу приведен у полицију због сумње да је убица, коментарисао је и председник Србије.

Александар Вучић се заложио за најстрожу казну, а онда ничим изазван описивао стравичан изглед пре годину и по дана убијене певачице.

– Да ви видите само слике главе те несрећне жене, дакле то је лобања пробијена ко зна колико пута, то је нешто застрашујуће. Такви монструми заслужују најстрожу и најстрашнију казну. И за мене је застрашујуће кад неко покушава да прави и да пружа симпатије онима који су буквално мајци свог детета пробили лобању на не знам колико места – рекао је Вучић.

На опаску да се опскурним стварима, где се злоупотребљава и медијски развлачи смрт једне несрећне жене, бави чак и председник државе, Јово Бакић није изненађен.

– У једном свом тексту сам Александра Вучића назвао таблоидним председником. И то је наш проблем, имамо шефа државе који промовише таблодине вредности и то је проблем наших грађана који су га изабрали, уз сву ту промоцију примитивизма – одговара Бакић.

Скандал испред Пинка

Ријалити се преселио и испред зграде ТВ Пинк где су у суботу протестовале присталице Двери, Здраве Србије и Синдикат Слога, захтевајући укидање ријалитија и одузимање националне фреквенције овој телевизији.

Један од учесника протеста је напао новинарку Пинка, што је искоришћено за ванредни програм ове телевизије, где су се смењивали министри полиције и одбране, уредници провладиних медија и аналитичари већ доказани у одбрани владајућег режима, оцењујући инцидент, како рече министар Стефановић, „школским примером фашизма“.

Огласио се и председник Србије који је обишао повређене новинарке.

Он је прецизирао да је нападач, који је у међувремену приведен, „песницом између браде и уха“ ударио новинарку Гордану Узелац и да она има потрес мозга због чега је остала у болници. У болници је, према његовим речима, задржана и друга новинарка Мара Драговић.

– Још страшније од напада је то што неки сада траже оправдање. Видео сам и породице новинарки, извињавамо се. Као држава смо либерализовали све и пустили их да организују шта желе, рачунајући на њихову савест… Утеха је што они који су тукли биће кажњени, а ми ћемо тражити и оно што је важно – пооштравање казни за силеџије и монструме који туку жене – навео је Вучић.

Двери су саопштиле да осуђују свако насиље, а посебно пребијање новинара које је, како су подсетили, „започето још од тренутка полагања заклетве актуелног председника Александра Вучића“. На свом порталу су и окачили заједничку фотографију насмејаних дверјана и новинарке Узелац.

– Проблем је што власт генериште ненормалну атмосферу већ пет година. То је афера за афером, насиље које у вербалном облику Александар Вучић лично промовише из дана у дан. Нема дана да он неког не опаучи за нешто, након чега режимски таблоиди узму и развлаче ту особу месецима.

То траје већ пет година и у таквој ненормалној атмосфери, где су „навијачи“ они који дају ритам, насиље је постало уобичајено и свеприсутно – коментарише социолог Јово Бакић.

Откуд лисице кад фале докази?

Убиство певачице Јелене Марјановић дуже од годину дана било је званично нерешено, а чинило се да истрага тапка у месту. Иако је од старта главни осумњичени за убиство био њен супруг Зоран Марјановић, како „Вести“ незванично сазнају од извора из истраге, конкретних доказа против њега није било и иако је више пута зван на саслушање и стављан на детектор лажи, истражитељима је увек недостајао део коцкице да би уклопили цео случај.

– Не знам који су нови доказ сада нашли, ми смо месецима темељно радили на сваком трагу и нове доказе нисмо нашли. Зашто је сада ухапшен, и то усред гостовања у једном ријалити програму, и који су то нови докази знаћемо ваљда ових дана – каже извор „Вести“ из врха МУП-а Србије.
Због много „случајности“ већ се могу чути нагађања да је цео овај бизарни галиматијас изрежиран како би се дигла гледаност ријалитија, те да ће врхунац бити кад се Марјановић буде вратио у њега.

Двери: Немамо везе са батинама

Двери и њихови партнери у организовању протеста огласили су се неколико сати након инцидента, тек када су завршили протестну шетњу која је после зграде ТВ Пинк обухватала и демонстрације испред Владе Србије и РТС-а, захтевајући укидање ријалитија, националне фреквенције ТВ Пинк и гостовање представницима опозиције на Јавном сервису.

Они децидирано одбијају да се за време њиховог протеста десио напад на новинарке.

– Када смо ми отишли испред зграде Пинка неко је очито изазвао или одглумио инцидент како би Двери биле оптужене за насиље. Ако је дошло до било каквог инцидента по завршетку нашег протеста, одговорност за то не могу сносити Двери, већ обезбеђење Жељка Митровића које је остало на том месту по нашем одласку – изјавио је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Они тврде да је „позадина ове медијске хистерије против Двери и Здраве Србије захтев за хапшење Милана Стаматовића и Бошка Обрадовића које је тражио Горан Весић, гостујући на Пинку. Они понављају да не одступају од захтева да се овој телевизији одузме национална фреквенција.

Како је саопштио МУП Србије, новинарку је напао Д. В. (1972) из Лучана, који је убрзо ухапшен, а установљено је и да је био у алкохолисаном стању.

Реаговања

Новинарска удружења су осудила напад на новинарке ТВ Пинка, захтевајући од министра полиције да полиција убудуће брзо реагује у сличним ситуацијама, подсећајући да до сада нису ухапшени иако су идентификовани нападачи на новинарку „Данаса“ приликом инаугурације председника Вучића.
Реаговала је и опозиција осудама напада. Док лидер Слободних грађана Србије Саша Јанковић насиље испред Пинка објашњава као знак друштвеног конфликта којег „режим ствара/користи да људи не почну да се питају како живе“.

На протест бананама и „опером“

Жељко Митровић је дочекао протестанте окружен набилдованим телохрантиељима испред зграде своје телевизије и уз заглушујући разглас са којег се чуло цичање женског гласа.

Све време је Митровић као у неком трансу дириговао уз поменуто назови оперско певање. Махао је и бананама, што је, ваљда, била алузија на то како је челника Двери измајмунисао, јер је поверовао Митровићевој најави да ће у ријалити Задруга довести бебу, док је власник Пинка међу задругарима тријумфално увео бебу-мајмуна.

Цела слика по својој опскурности и вулгарности замајавала је по ко зна који пут српску јавност од реалности, док су Двери искористиле да затраже да се власник Пинка
„подвргне тесту на наркотике у референтној лабараторији и да резултате објави јавности“.

РТС одбио гостовање

Дверима и њиховим партнерима није ишао наруку инцидент који се десио испред РТС-а. До инцидента је, како кажу у РТС-у, дошло кад је јајетом гађана њихова камера, а том приликом погођени су новинар и сниматељ Јавног сервиса.

Ова телевизија иначе није допустила Бошку Обрадовићу и Милану Стаматовићу да гостују у Другом дневнику. Успели су само да дођу до портирнице, након чега се Обрадовић обратио окупљенима. Рекао је како ни главни одговорни уредник, као ни дежурни уредник Дневника 2, нису хтели да сиђу и разговарају са њима већ су, „по куриру послали поруку да не могу да гостују, јер је вечерашњи гост уживо члан организационог одбора Београд Прајда Горан Милетић“.

Обрадовић је то оценио као „скандалозно“, оптужујући РТС за „промоцију хомосексуализма уместо традиционалних вредности“. Обрадовић је рекао да је захтев РТС-у за гостовање упућен још пре 15 дана, те да је одбијање знак „да је РТС спао на ниво Пинка и постао јавно гласило СНС-а које брани интересе криминалца Жељка Митровића“.