Прочитај ми чланак

НИЈЕ ЊУЗ НЕТ: Хаг моли Шешеља да дође или да им се обрати макар видео поруком

0

У писаном одговору на жалбу Тужилаштва, Шешељ је раније апелационо веће суда известио да "нема намеру да учествује, ни на који начин, у процесу пред Хашким трибуналом" и да се "у Хаг неће враћати добровољно"

Хашки суд позвао је данас лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља да се изјасни да ли ће присуствовати расправи о жалби Тужилаштва на ослобадјајућу пресуду која му (Шешељу) је изречена у марту прошле године. Суд је Шешељу оставио могућност да у расправи, која ће бити заказана у догледно време, учествује из Београда, посредством видео-везе, ако не буде могао да путује у Хаг.

Председник суда Теодор Мерон упозорио је Шешеља да ће му суд наметнути заступника, у случају да остане при ранијем ставу да се у Хаг неће враћати „добровољно“ и да неће учествовати у расправи.

Тај адвокат ће, по судији Мерону, „заступати Шешељеве интересе“ током расправе. Ако буде постављен, он ће имати улогу да „обезбеди поштовање Шешељевих процедуралних права током расправе“, али не и да „у Шешељево име одговара на суштину жалбе Тужилаштва“.

Ако не буде присуствовао расправи, суд ће Шешељу дати могућност да на тужиочеву жалбу одговори у року од 10 дана пошто прими записник са заседања на српском језику.

Председник суда Мерон позвао је Шешеља да се у року од 10 дана изјасни да ли ће учествовати у расправи о жалби Тужилаштва или не.

У писаном одговору на жалбу Тужилаштва, Шешељ је раније апелационо веће суда известио да „нема намеру да учествује, ни на који начин, у процесу пред Хашким трибуналом“ и да се „у Хаг неће враћати добровољно“.

У истом документу, Шешељ је навео да „не намерава да долази у Хаг ни на изрицање правоснажне пресуде“, које ће уследити у догледно време после расправе о жалби Тужилаштва.

Већином гласова Хашки трибунал је 31. марта прошле године ослободио Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.