Прочитај ми чланак

МАНАСТИР ТУМАНЕ НА УДАРУ Хоће да руше ђердапски Острог?

0

Манастир Тумане нашао се на удару општинских власти, а братија манастира страхује да би могло да буде срушено све оно што су годинама предано градили!

Друштвеним мрежама се као стихија шири пост братства манастира Туман, у којем се позивају верници да данас 18. септембра, дођу ујутру до манастира и да га одбране од рушења које се очекује након што су, пре пар дана, у том манастиру били инспектори.

Наиме, манастир Тумане код Голупца је 15. септембра посетила инспекција која је дошла на захтев општине, са циљем да се утврди да ли су радови, које су заједничким снагама братства и народа, последњих година урађени легални или не.

Наиме, у овом манастиру се последњих година интензивно радило на обнови и уређењу пратећих објеката. Са становишта братства Тумана, као и чињенице да се ту, сада свакодневно окупља велики број верника, ти радови су били и више него оправдани и корисни.

Међутим, својим радом су проузроковали бројне проблеме, јер, како тврде надлежни, нису поштоване никакве процедуре нити су прибављене дозволе. Отуда несугласице које ових дана кулминирају.

Игуман манастира Димитрије Плећевић за Ало! каже да је инспекција замерила на свему што се у манастиру „искључиво трудом и новцем народа урадило“. Он истиче да су више пута покушали да нађу заједнички језик са надлежнима, али да није било никог да их чује.

– Већ три године опструишу обнову манастира. Неће да подрже миран пут увођења објеката и осталих радова у легалне токове. Одбијају сваку комуникацију и смета им обнова манастира. Док се врх наше државе залаже за ову напаћену земљу и њене светиње, дотле локални властодршци из Голупца минирају обнову Тумана – каже за Ало! игуман Тумана, Димитрије Плећевић.

А у манастиру, за ових неколико година, урађено је заиста много. Адаптирана је воденица, направљен је зоо врт, рибњак, очишћено је корито реке. Недавно је обновљена и испосница, насут је пут који води до испоснице, постављен је тоалет.

– Све је то нама замерено. Па чак и што смо, приликом велике светковине у манастиру када је било 18.000 људи, окачили кесе за бацање смећа на дрвеће. Туман је, након свега што смо урадили сада туристички центар, не само у Браничевском округу, већ у читавом региону, долазе људи са свих крајева. Да се разумемо, ми поштујемо власт ове државе али не и иживљавање појединаца из локалне самоуправе над манастиром – каже игуман Димитрије.

Како уверавају из општине, рушења за сада неће бити, али да чињенично стање детаљно мора да се утврди.

– Настојали смо да помогнемо, да видимо шта од тога може и на који начин да се легализује. Инспекција тамо од понедељка наставља рад са циљем да се утврди шта од тога може да се врати у првобитно стање, мада, има ствари које више не можете никада да вратите. Тамо је грађен паркинг, па канализација, све то без икаквог пројекта, без икаквог одобрења од стране инспекција за заштиту животне средине, они немају дозволу ни за једну ствар коју су урадили. И више пута су позивани на то се све уради легално, али су они све радили без икаквих пројеката. То је проблем. Девастирали су површину, која је Планом детаљне регулације означена као заштићена зона. Тим делом је раније управљала Дирекција за изградњу, а након гашења тог предузећа, надлежност је преузела Туристичка организација. Све што је тамо уништено, све је забележено и све постоји у документацији Завода за заштиту природе Србије – каже Небојша Мијовић, председник општине Голубац.

Он је у изјави за портал Е-Браничево негирао наводе из манастира и рекао да у ономе што се сада дешава, а што доводи у питање судбину изграђених пратећих елемената који нису легализовани, локална власт нема апсолутно никаквог удела.

– Ништа од тога што се сада дешава у манастиру, локална самоуправа у Голупцу није изазвала. Све оптужбе на рачун општине су неистините. Јер, општина Голубац није слала инспекцију, напротив, држали смо се по страни неко време, али су реаговале надлежне републичке инспекције и Завод за заштиту природе и они су, својим запосленима инспекторима у Голупцу, наложили да изађу на терен. И одакле прича да ће неко нешто да руши? Колико је мени познато, није било речи ни о каквом рушењу већ о утврђивању стања, јер је радовима изведеним при манастиру девастирана околна природа – каже Мијовић.

Игуман Димитрије не негира да ће се прича даље одвијати на републичком нивоу, али ипак верује да је све кренуло из самог Голупца. Игуман се пита ко их је уопште и пријавио републичкој инспекцији.

– Како би они знали да им из наше општине није неко скренуо пажњу и пријавио да смо ми, који смо само желели да обновимо ову светињу на добробит цркве и народа, девастирали околину? – рекао је игурам и додао да и он има бројна питања за надлежне.

– Имам и ја питање за њих. Питам их ко је девастирао водопад, бигрену акумулацију и споменик природе, прављењем квази каптаже? И да ли повратак девастираног, како они то зову, значи повратак у запуштеност, немар и небригу о манастиру? Ако општина заиста штити интересе Тумана имаће прилику да то и покаже – рекао је Плећевић.

Већ сутра ујутру инспекција ће поново ући у манастир где ће у наредном периоду вршити ванредни канцеларијски и теренски инспекцијски надзор.

На све ово што се догађа народ који поштује светињу и братију је бурно реаговао. Уз поруке да ће штитити манастир од свега, многи су на друштвеним мрежама најавили свој долазак у ову светињу коју многи зову ђердапски Острог.

Сваке године на хиљаде верника долази у овај манастир у којем се чувају мошти св. Зосима Туманског и св. Јакова, а од недавно овај манастир чува и део моштију Светог Нектарија Егинског.