Прочитај ми чланак

КОНАЧНО НЕШТО ЛЕПО ДА СЕ ПОГЛЕДА НА РТС-у: Разговори са Путином

0

21:50 Од 18. до 21. септембра, на Првом програму РТС-а, у 22, гледаоци ће имати прилику да премијерно погледају четвороделни телевизијски документарац о руском председнику Владимиру Путину, у режији чувеног редитеља и вишеструког оскаровца - Оливера Стоуна. Филм је заснован на најинтимнијим интервјуима које је Путин икада дао неком аутору са Запада.

Документарац који је изазвао велику пажњу светских медија, али и публике, пружа дубок увид у Путинов лични и професионални живот, а временски и тематски се дотиче његовог одрастања у доба комунизма, успона на власт, односа с четири америчка председника, као и изненађујућих ставова о тренутним америчко-руским односима.


Оливер Стоун се упознао са Путином, када је допутовао у Русију 2015. ради разговора са Едвардом Сноуденом, током процеса снимања биографског филма Сноуден. Амерички редитељ је у периоду од јула 2015. до фебруара 2017. имао прилику да обави више од десет интервјуа с руским председником Владимиром Путином, уз могућност да му поставља питања по сопственом избору.

– Све је било спонтано. Некада смо по шест сати чекали на почетак снимања, али могао сам постављати различита питања. Управо зато је важно да се погледа овај филм који доноси потпуно другачију слику Путина. Можемо разговарати о томе да ли се слажемо с његовим ставовима или не, али ово је оно што ми је испричао – појаснио је Стоун.

У средишту су били разговори о руско-америчким односима, украјинској кризи, ширењу НАТО алијансе, оптужбама запада за непоштовање људских права, Едварду Сноудену, демократији, оптужбама да је Русија утицала на америчке изборе 2016. и многим другим темама.

Стоун је истакао да је главни циљ ових интервјуа да амерички грађани саслушају и разумеју руску страну и да се заустави даље погоршавање односа између две моћне земље.

Оливер Стоун је режирао и написао сценарио за више од 20 дугометражних филмова, а његов опус укључује неке од најутицајнијих, култних наслова који су обележили протекле деценије.

Филм ћемо репризирати у суботу, 23. и недељу, 24. септембра, на РТС 2, у 20.00 часова.