Прочитај ми чланак

ОТВОРЕНА ТАЈНА ДОКУМЕНТА ЦИА О ХИТЛЕРА: Фирер се није убио у бункеру

0

Документа са којих је скинута ознака „поверљиво“ показују да се 1955. године њихов доушник хвалио о сусрету који је имао са Адолфом Хитлером и приложио фотографије на којима су он и фирер — десет година после Хитлеровог самоубиства.

У документима стоји да је 1955. године шеф „Дивизије западне хемисфере“ ЦИА примио тајну белешку, због чијег наслова је сасвим сигурно попио нешто за смирење. Наслов је био „Оперативни: Адолф Хитлер“.

Како је наслов наговестио, вршилац дужности шефа станице у Венецуели је тврдио да је од једног свог контакта добио обавештење какво се добија једном у животу — деценију после свог наводног самоубиства у бункеру, Хитлер је и те како жив и налази се у Аргентини.

Јесте Хитлер или није?

Укратко, са једним од доушника, Цимелодијем, контактирао је пријатељ од поверења, бивши припадник СС трупа, Филип Ситроен, који је тврдио да је једном месечно у Колумбији био у контакту са Хитлером, који је користио лажно име Адолф Шатлмајер за време путовања из Маракаиба, где је радио у шпедитерској компанији.

Ситроен је рекао Цимелодију да се чак фотографисао са свргнутим фирером, а нејасна фотографија је приложена уз белешку.

Такође је изјавио да је Хитлер напустио Колумбију и отишао у Аргентину негде у јануару 1955. године и додао да је прошло десет година од Другог светског рата и да савезници нису могли кривично да гоне Хитлера као ратног злочинца.

У поруци се закључило да ни одељење ЦИА ни Цимелоди нису могли да процене ваљаност информације која је стајала у белешки, али је она прослеђена као информација од „могућег интереса“.

Запањени шеф Дивизије је трагом белешке прегледао архиву и пронашао извештај стар годину дана у коме не само да стоји тврдња да Хитлер није мртав, већ се наводи да постоји читава колонија нациста у Јужној Америци. Информације су и овог пута дошле од Ситроена.

„Филип Ситроен је рекао бившем члану ове базе да је, док је радио за компанију из Колумбије, упознао особу која је јако личила и уз то тврдила да је Адолф Хитлер. Ситроен је тврдио да је дотичног упознао у насељу Колонија резидената у Туњи, које је како тврди, насељено великим бројем бивших нациста који следе овог наводног Хитлера са идолатријом нацистичке прошлости, ословљавајући га са ’фирер‘, поздрављајући га нацистичким поздравом и дивећи му се.“

Више штете него користи

Шеф одељења је поново писао шефу Дивизије, питајући да ли да наставе да истрагом потенцијално несталог Хитлера или не.

„Ако Главни штаб жели, одељење у Боготи може да спроведе истрагу у вези са случајем ’Адолф Шатлмајер‘ у Тонги у Колумбији“, пише у допису.

Недељу дана касније, шеф Дивизије је одговорио да нема примедбе да предузме даљу истрагу о овом случају.
Истовремено је сматрао „да ће бити потребно доста труда и напора око ове ствари“ без могућности да се установи било шта конкретно.

С тога је предложио да се случај одбаци.