Прочитај ми чланак

НЕВЕРОВАТНО Град који је нестао пре 57 година изронио из дубина

0

Због велике суше која је избила у Шпанији, град који је деценијама био изгубљен изронио из воде. Тако су откривене рушевине старог града које показују како је изгледао када је напуштен пре скоро 60 година.

Град Мансиља де ла Сиера може се пронаћи у успаваној долини Ла Риоха у северној Шпанији, а 1959. људи су из њега премештени како би се направило места за изградњу Њу Мансиља резервоара, који омогућава наводњавање пољопривредног села Алто Нахерилла.

 

И не само то – они су могли да уђу у куће напуштене пре више од 5 деценија, а старији становници били су погођени осећајем носталгије док су крочили својим некадашњим домовима.

 

„Старији људи пролазе улицама свог родног града пуни емоција, узбуђено показујући унуцима своје куће, пронађене у истом стању у којем су их оставили као да су замрзнуте у времену“, рекао је локалац Росио Менендез.

Феномен израњавања старих остатака све је чешћи са све топлијим летима, а обично се догађа последњих дана августа после дужег сушног раздобља.

 

Шпанија има чак неколицину села која су потопљена због конструкције резервоара у 20. веку, укључујући Сан Ром де Сау, хиљаду година старо село с римским рушевинама, као и Медијано, у коме се црква из 16. века налази под водом.

У 2015. години се ниво воде у мексичком Незауалцојотл резервоару спустио за чак 25 метара, откривајући рушевине храма Сантијага из 16. века. Та црква је била изворно напуштена 1770-их због куге, а цело место је потопљено после изградње оближње бране 1966. године.