Прочитај ми чланак

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ 20 пута више воле Русију од Црне Горе

0

Већина грађана Србије је баш згодно спојила зов срца и потребе стомака. Открива то теренско испитивање истраживачко-издавачког центра Демостат "Којем би се царству приклонили… Србија између Истока и Запада".

Што су старији, то су већи русофили…

Реутерс

Да је Русија највећи пријатељ Србије сматра 41 одсто испитаних.

Али, кад се ради о џепу, о томе где би испитаници волели да живе и раде и коју би земљу својој деци за то препоручили – доминантан одговор је Немачка. Ту државу изабрало је 16 одсто њих, а највољенију Русију само три одсто испитаних.

Кад је реч о поређењу односа према суседима и према Русији, грађани Србије чак двадесет пута више воле Русију него Црну Гору.

Свега два одсто испитаних Црну Гору је означило као државу која је највећи пријатељ Србије, колико је добила и Немачка. Македонија је зарадила један проценат више, а САД и Француска постотак мање од Црне Горе. Додуше, да не зна која је држава највећи пријатељ Србије одговорило је чак 22 одсто, а одговор „ниједна“ изабрало је ни мање ни више него десет посто испитаних.

Овако мали број људи који Црну Гору види као земљу која је највећи пријатељ Србије, професор београдског Факултета политичких наука Милош Бешић овако објашњава:

– Највећи број људи у Србији Црногорце и даље перципира као део српског народа. Логика тих људи је отприлике ова: што сте ми ближи, а окренете ми леђа, нарочито у овој политичкој констелацији кад сте ушли у НАТО, а у Србији је огромна већина против НАТО, ви сте издајица српског народа. Ја ћу већу дистанцу да направим према неком ко ми је близак, а издао ме је, него према неком ко ми је далеко, а није ме издао.

Истраживање Демостата је показало да избор Русије као највећег пријатеља Србије расте са старењем; русофилија карактерише 32% најмлађих, а чак 52% најстаријих испитаника.

Најмлађи испитаници више од осталих преферирају Немачку као земљу у којој би волели да живе, тако мисли сваки шести у групи оних који имају између 18 и 25 година.