Прочитај ми чланак

КРОЗ ВОЈВОЂАНСКО ИМАЊЕ ПРОТУТЊАО ТОРНАДО, иза себе оставио пустош

0

Прави мали торнадо опустошио је једно пољопривредно имање у Моравићу и иза себе оставио уништену њиву са сојом и воћњаке.

Слика која је потпуно неуобичајена за ово поднебље, али последице су страшне.

Призор је забележио председник Зелене еколошке партије – Зелени Дејан Булатовић на имању свог пријатеља Драгана, 10. септембра у Моравићу, у шидској општини.

Булатовић за „Блиц“ каже да је више пута упозоравао јавност везано за климатске промене и у Србији а чији је узрок човек, тачније његова бахатост према природи.

– Штете у пољопривреди су огромне (посебно у Војводини) након ужасних врућина, а после којих се догађају велика невремена, пропраћена снажним ветровима и спорадичним малим торнадима. Уколико наставилмо са емисијом отровних гасова и селективним уништавањем пророде торнадо ће бити све учесталија појава и све већих јачина – упозорио је Булатовић.

Булатовић је истакао да ће зиме бити све сувље и хладнија а лета све топлија без кише и да овакви призори чекају Србију ако заиста већ сад не променимо навике.

Након што је објавио ове слике на Фејсбуку, његови пратиоци су редом изражавали неверицу да су овакви призори могући у Србији, наводећи да их никада нису очекивали на нашим просторима.

Пијавице све чешће

Метеоролози наводе да се, с обзиром на климатске промене, очекује да појава пијавица у Србији, а и штете од њих, буде све чешћа.

Међутим, то ће бити торнадо слабијег интензитета. Појављује се као последица разлике у блиском сусрету два притиска, мешања топлог и хладног ваздуха у атмосфери.

– Када се у облаку, а то се најчешће догађа у градоносно-кишним, најнестабилнијим и најопаснијим од постојећих, сударе струје топлог ваздуха који се пење и хладног који силази, он почиње убрзано да се врти око себе, слично чигри, стварајући издужени левак – кажу метеоролози.