Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ У ПРЕСТОНИЦИ СУ ЈАКО БИТНИ Градоначелник Београда јачи од било ког министра

0

Београдски избори важни су и за власт и за опозицију. Први ће имати задатак да утврде своје позиције, а други да покушају добрим резултатом да задају ударац владавини Александра Вучића.

Спортско правило да је титулу теже одбранити него први пут освојити, ако је судити према ставовима аналитичара, тешко ће моћи да се примени на изборима за град Београд.

Избори у Београду увек су били веома важни, како из политичких тако и из економских разлога.

– На овим изборима се бира трећи или четврти човек у хијерархији политичке моћи у Србији. Групација која држи власт у престоници може да рачуна на велику политичку, али и економску моћ, јер Београд има огроман буџет – наводи за “Блиц” Бојан Клачар, извршни директор Цесида.

Он каже да би победа на изборима за власт представљала потврду снаге и популарности, која на тај начин опозицији не би дозволила да направи добар увод у наредне парламентарне изборе.

– Власт победом може да оповргне критике о лошем раду, аферама и скандалима који се везују за актуелну гарнитуру у Београду – истиче Клачар.

Када је реч о опозицији, добар резултат значио би први значајан тријумф после много година.

– Опозиција се налази у серији лоших резултата и њена победа би могла да буде окидач за крупне политичке промене. Такође, добар резултат би могао да буде прекретница у њиховом политичком деловању – профилисању странке или лидера који би направили најбољи резултат – наводи Клачар.

Колико су важни градски избори види се и по томе што су на њима увек учествовали најјачи играчи. Актуелни председник Србије кандидовао се 2004. против Ненада Богдановића и 2008. када му је противкандидат био Драган Ђилас. На београдским изборима 1996. победио је Зоран Ђинђић.

– У овом моменту снага опозиционих кандидата је упитна. СНС има кредит да кандидује и неког слабијег и да на конто популарности свог лидера направи резултат. Напредњаци могу да иду и са експертом, уметником… и тај кандидат ће имати предност јер ће иза њега стајати Вучић – истиче директор Цесида и додаје да сви остали морају да изађу с најјачим адутом.

Избори у јануару, СНС спрема изненађење

Како је “Блиц” већ писао, градски избори биће одржани у јануару. То је за наш лист потврдио извор близак врху власти који је на питање ко ће бити кандидат владајуће странке рекао да се спрема изненађење.

Божовић шеф изборног штаба Демократа

Демократска странка изабрала је Балшу Божовића за шефа изборног штаба за предстојеће изборе у главном граду. Божовић је истакао да се ДС и даље залаже за јединственог кандидата опозиције који ће победити Вучићевог кандидата, али и да уколико се то не деси, та партија остаје спремна за самосталан излазак на изборе.