Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ СА ТРАМПОМ о косовском дијалогу

0

Проблем КиМ у фокусу сусрета председника Србије и светских државника у Њујорку. Разговор ће бити организован на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић настојаће да крајем септембра иницијативу о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији предочи и америчком председнику Доналду Трампу, сазнају „Новости“.


Вучић наредне недеље путује у Њујорк, на Генералну скупштину УН, на чијим маргинама би требало да се накратко сретне и са првим човеком САД. Овај сусрет шеф државе искористиће да отвори тему Косова и изнесе идеју о постизању консензуса у Србији о овом питању. Косовски чвор биће главна тема и разговора са европском шефицом дипломатије Федериком Могерини и француским председником Емануелом Макроном, који су такође планирани током Вучићевог боравка на Ист Риверу.

Вучић је најавио да ће од октобра почети нова фаза дијалога о Косову, који ће бити институционализован и вођен на више нивоа. Тренутно се у врху власти разматрају најбољи модалитети организовања широких консултација у које би били укључени све релевантне институције, појединци, странке, цивилни сектор, али и грађани.

Према нашим информацијама, након формирања радне групе, што би требало да се оконча у наредних десетак дана, биће направљен план организовања дебата у градовима широм Србије. Паралелно са тим, Вучић је спреман, како је поручио, да разговара са свима, и са СПЦ и САНУ.

Премијерка Ана Брнабић поручила је јуче да ће Влада Србије логистички подржати дијалог о КиМ, који је иницирао председник Вучић. Она је најавила да ће ускоро бити формирана радна група са представницима кабинета председника Србије, која ће организовати округле столове широм земље.

– Унутрашњи дијалог о КиМ веома је важан за проналажење одрживог решења за то питање – рекла је Брнабићева, која је нагласила да Српска листа има пуну подршку Владе и да је њихова одлука да уђу у владу у Приштини одговорна.

Иницијатива шефа државе наишла је на позитивне реакције у дипломатским круговима. Амбасадор САД Кајл Скот оценио је да је иницирање дијалога одличан потез:

– Сви сегменти друштва треба да се изјасне о најважнијим проблемима земље, а у томе су односи са Косовом веома битни.

МЕРКЕЛОВА: ДИЈАЛОГ ЈЕ КЉУЧАН

ДИЈАЛОГ Београда и Приштине је један од кључних корака за јачање европске перспективе Косова, поручила је јуче немачка канцеларка Ангела Меркел у честитки Рамушу Харадинају на избору за премијера:

– Пред вашом владом стоје важни и тешки задаци – изградња правне државе, побољшање економске ситуације, дијалог са Србијом, демаркација границе са Црном Гором и борба против корупције и организованог криминала…