Прочитај ми чланак

СРПСКА ПОСЛА: Комшије почеле да пријављују подстанаре по зградама

0

Последњи такав случај догодио се у Панчеву, када је Комунална полиција закуцала на врата грађанина због бизарне жалбе: храна за псе је са балкона пала пролазници на главу, због чега су били приморани да реагују (!)

Она стара изрека „да комшији цркне крава“ изгледа да је и даље актуелна у Србији, судећи по све већем броју пријава суседа који крше Закон о становању! Зато су, како сазнајемо, примери друкања комшилука све учесталији, а повод може да буде простран веш, непријављена боравка станара, цвеће у саксији у улазу зграде или пас на тераси.

Последњи такав случај догодио се у Панчеву, када је непознати мупкарац, који се представио као комуналац, закуцао на врата грађанина у Змај Јовиној улици због бизарне жалбе: храна за псе је са балкона пала пролазници на главу, због чега су били приморани да реагују.

Недавно је и на друштвеним мрежама објављена прича о професионалном управнику зграде који је закуцао на врата и инсистирао да уђе како би преконтролисао да ли поседују уредну пријаву станара на адресу становања.

Зато смо одговоре потражили од Привредне коморе Србије, (која је запослила и едуковала управнике зграда), али су нам рекли да се обратимо надлежној страни која је доносилац закона – Министарство грађевине.

Одатле откривају да до сада нико није кажњен због пропуста које уређује Закон о становању, а и да дају времена да се народ прилагоди новим законским решењима.

– Циљ законодавца је да обезбеди што ефикаснију примену Закона, пре свега кроз обуку локалних самоуправа и других кључних актера, али и кроз подизање свести и упућивање грађана о њиховим правима и обавезама у вези са питањима које овај закон уређује. Наша препорука је такође да се казнене одредбе примењују као крајња мера, након што се исцрпе све законом прописане претходне мере – рекли су из ресорног министарства.

Они наглашавају да не постоји ни казнана одредба за непријављивање закупца стана, јер закон не регулише да станодавац (закуподавац) пријављује станара (закупца) на адреси стана који издаје.

– Једино што је власник посебног дела дужан да уради када свој стан изда у закуп и о томе закључи уговор о закупу стана са закупцем, јесте да управника стамбене заједнице обавести да ли ће он као власник посебног дела учествовати у плаћању трошкова управљања и одржавања зграде или је та обавеза, у складу са уговором о закупу, пренета на закупца – речено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На крају они наглашавају да нико нема право ни овлашћење да улази у нечији стан и да врше било какве провере у нечијој приватној имовини, јер таква обавеза није прописана нити једном одредбом Закона о становању и одржавању зграда.

– Изнад сваког закона стоји пре свега Устав Републике Србије који у делу „Људска права и слободе“ јасно прописује да је стан неповредив, те да нико не може без писмене одлуке суда ући у туђи стан или друге просторије против воље њиховог држаоца, нити у њима вршити претрес.

– Улазак у стан од стране трећег лица је искључиво могућ уколико се из тог стана изазива опасност по живот и здравље људи, животну средину и имовину веће вредности, односно ради обезбеђивања безбедности лица и имовине – закључили су надлежни.