СРПСКА ПОСЛА: Комшије почеле да пријављују подстанаре по зградама

10

Последњи такав случај догодио се у Панчеву, када је Комунална полиција закуцала на врата грађанина због бизарне жалбе: храна за псе је са балкона пала пролазници на главу, због чега су били приморани да реагују (!)

Она стара изрека „да комшији цркне крава“ изгледа да је и даље актуелна у Србији, судећи по све већем броју пријава суседа који крше Закон о становању! Зато су, како сазнајемо, примери друкања комшилука све учесталији, а повод може да буде простран веш, непријављена боравка станара, цвеће у саксији у улазу зграде или пас на тераси.

Последњи такав случај догодио се у Панчеву, када је непознати мупкарац, који се представио као комуналац, закуцао на врата грађанина у Змај Јовиној улици због бизарне жалбе: храна за псе је са балкона пала пролазници на главу, због чега су били приморани да реагују.

Недавно је и на друштвеним мрежама објављена прича о професионалном управнику зграде који је закуцао на врата и инсистирао да уђе како би преконтролисао да ли поседују уредну пријаву станара на адресу становања.

Зато смо одговоре потражили од Привредне коморе Србије, (која је запослила и едуковала управнике зграда), али су нам рекли да се обратимо надлежној страни која је доносилац закона – Министарство грађевине.

Одатле откривају да до сада нико није кажњен због пропуста које уређује Закон о становању, а и да дају времена да се народ прилагоди новим законским решењима.

– Циљ законодавца је да обезбеди што ефикаснију примену Закона, пре свега кроз обуку локалних самоуправа и других кључних актера, али и кроз подизање свести и упућивање грађана о њиховим правима и обавезама у вези са питањима које овај закон уређује. Наша препорука је такође да се казнене одредбе примењују као крајња мера, након што се исцрпе све законом прописане претходне мере – рекли су из ресорног министарства.

Они наглашавају да не постоји ни казнана одредба за непријављивање закупца стана, јер закон не регулише да станодавац (закуподавац) пријављује станара (закупца) на адреси стана који издаје.

– Једино што је власник посебног дела дужан да уради када свој стан изда у закуп и о томе закључи уговор о закупу стана са закупцем, јесте да управника стамбене заједнице обавести да ли ће он као власник посебног дела учествовати у плаћању трошкова управљања и одржавања зграде или је та обавеза, у складу са уговором о закупу, пренета на закупца – речено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На крају они наглашавају да нико нема право ни овлашћење да улази у нечији стан и да врше било какве провере у нечијој приватној имовини, јер таква обавеза није прописана нити једном одредбом Закона о становању и одржавању зграда.

– Изнад сваког закона стоји пре свега Устав Републике Србије који у делу „Људска права и слободе“ јасно прописује да је стан неповредив, те да нико не може без писмене одлуке суда ући у туђи стан или друге просторије против воље њиховог држаоца, нити у њима вршити претрес.

– Улазак у стан од стране трећег лица је искључиво могућ уколико се из тог стана изазива опасност по живот и здравље људи, животну средину и имовину веће вредности, односно ради обезбеђивања безбедности лица и имовине – закључили су надлежни.

 • Zvezda Budilica

  Sto su to srbska posla?! Ziveste li vi iko na zapadu ili ste u posetu isli, na primer u Nemacku. Probajte tamo dzukele vodati po hodnicima, koje prljaju, pi.aju, o dlakama da ne pricam, a da to istog trena ne ocistite. Probajte da ne ocistite stepeniste, kad je na vas red, da budete bucni u vreme odmora ili kasno uvece, izdati stan bez ugovora itd.itd. Sve komsije, posebno nemci odmah ce da zovu sve sluzbe. Nevolja kod nas je sto mi usvajamo sa zapada samo nakaradno, A sto jest, jest, mnogi ljudi u stambenim zgradama nemaju osnovnu kulturu stanovanja, nego se penju na glavu svima od reda, prljaju, unistavaju. To svakako nece resiti SNS bizgovi kao upravnici nego dobar, jasan zakon koji se primenjuje. Ej pa ovima ustav nista ne znac, kamoli ovo.

 • smireno

  Pala hrana za dzukele ljudima na glavu. I treba da prijave. Ne moze da se ponasas bahato.
  Ja znam da su, u ne tako davnoj proslosti, prosipali nocne posude (citaj; izmet, mokracu, ispljuvke) direktno kroz prozor na ulicu. Danas to nikom nije normalno.

 • Лав Јеленовић – БИП

  Подстанаре пријављују само комшије које су злураде и који се не трпе са комшијом који је издао стан. То је јасна ствар и тај који пријављује некога да нелегално негде станује, нити има користи од тог пријављивања, нити штете од непријављивања. Дакле ту је чиста пакост у питању. Код осталих питања је већ сасвим друга прича, па између осталог пише у тексту: „пас на тераси“.
  Шта ако тај пас лаје дању и ноћу а тераса је одмах поред нечијег прозора?
  Људи се у стамбеним зградама понашају често као да је читава зграда њихова, а не само стан у којем бораве. Постоји нека мера толеранције буке, али када се та мера свакодневно прелази, онда је проблем. Поред свег разумевања, човек има право на какав такав мир у свом стану. Осим тога бацати отпатке на туђе терасе и балконе, трести прашњаве стазе са пода над нечијим станом, није нормално понашање. У стамбеној згради мора да постоји међусобно разумевање, одређена толеранција, али и одговорно понашање према комшилуку.

 • ЏЕРОНИМО

  Lako je vama koji imate svoje kuće. Stanujem u zgradi i imam veoma loše iskustvo sa komšijama koji itekako umeju drugima da zagorčavaju život.
  U gradove je nahrupio ruralni elemenat koji ne poseduje najelementarniju kulturu stanovanja, niti poštuje propise koji regulišu tu problematiku.
  Zakon je dobar i krajnje je vreme da se ta oblast uredi. Mada sumnjam u njegovo srovođenje i realizaciju. Jer bagra na vlasti je pokazala da nizašta nije sposobna sem da laže, krade, a bogme i da ubija…

  • Лав Јеленовић – БИП

   Неопходно је увести ред у ту област. Међутим као и код свих закона и правила и овде ће правила за некога важити, а за другога не. Ако си члан СНС можеш да се посереш комшијама на главу или ако си довољно имућан па замашеш парама испред лица вајног управника зграде који је такође дошао из неке биџине јаруге. Међутим ако ниси ни једно ни друго, онда нећеш смети да се истушираш после 22 часа, јер ће то некоме засметати, па онда смрди до јутра и немој да се чудиш ако жена изненада пожели да спава у другој соби.

  • ЏЕРОНИМО

   Naravno da si u pravu!

   Nego kad si pomenuo „Bidžinu Jarugu“, setih se jedne scene ihz Skupštine negde devedesetih godina.
   Raka iz Trstenika raspravlja nešto sa onom pshihološkićom Aleksandrom Janković iz SPO, o veličini klipa kukuruza.
   To je izazvalo opšti smeh , a Bidža iz Sviljnca se bukvalno upišao u gaće i ostavio potpuno mokro sedište…, a tek je onda skupštinska sala – eksplodirala!…

 • Велика Mетла

  Запад је успео да направи дебиле од Срба,па су почели да као у комунизму што је било шпијунирају своје комшије! А на тај се начин народ најбоље контролише! Кад ти тај исти народ сам говори шта мисли,ради и планира! Овако је и на западу! Још један доказ да се ЗЛО много брже шири него ДОБРО!

  • klaker

   Србин је такав какав је. А што воли да комшији цркне крава, чудо једно.

  • тек успут

   Вараш се ако мислиш да је то српски изум.

  • Велика Mетла

   Није то само код Срба,мада ми је мала утеха! Како је код других нека сами виде и нека сами решавају те ствари,мене боли оно моје,наше србско!