Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНЕ ВЕСТИ: Благослов Чудотвораца Туманских житељима престонице

0

Честице моштију Преподобних Зосима и Јакова Туманских донете у цркву Светог Пантелејмона у Миријеву. Сваког дана биће служене свете Литургије, а у суботу и света тајна јелеосвећења.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Преосвештеног Епископа браничевског г. Игнатија, честице моштију Преподобних Зосима и Јакова, Туманских Чудотвораца, боравиће од 14. до 16. септембра 2017. године у храму Светог Пантелејмона у Миријеву.

Кивот са моштима новопросијавших Зосима и Јакова донели су, пред почетак свете архијерејске Литургије, игуман манастира Тумане јеромонах Диитрије и јеромонах Петар. Патријарх српски Иринеј са свештенством и верним народом дочекао је мошти пред храмом и целивао их. Потом је кивот са нетљеним моштима унет у храм, где је Његова Светост Патријарх началствовао торжествном Литургијом.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Драган Станишић, архијерејски намесник, и Вајо Јовић; јеромонаси из манастира Тумана Димитрије (игуман) и Петар; протођакон Стеван Рапајић и ђакони Драган Танасијевић, Арсен Миловановић и Филип Новаковић.

Богослужбеном сабрању присуствовали су директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, ученици Основне школе Павле Савић са вероучитељем Немањом Шкрелићем и многобројни верници.

Свјатјејши је произнео беседу у славу и част српских светитеља Зосима и Јакова. Он је благопоучним речима казивао о светитељству, позивајући да живимо по јеванђељским начелима, а светитеље Зосима и Јакова молио да се нашем народу – посебно Србима на страдалном Косову и Метохији – нађу на духовну корист, укрепљење и спасење.

У петак, 15. септембра 2017. године у храма уСветог Пантелејмона у Миријеву биће служена света Литургија са почетком у 9 часова. Акатист светима читаће се у 17 часова. У суботу, 16. септембра 2017. у 9 часова биће служена света Литургија; вечерње богослужење је у 16.30 часова, док је света тајна јелеосвећења у 17 часова.

БОНУС ВИДЕО

Др Милош Весин, професор Богословског факултета у Либертвилу, САД је током своје беседе, коју је одржао у Храму Вазнесења Господњег у Жаркову, говорио о туђицама у српском језику (01:13:00), о апостолима и причешћивању (01:15:00), о паклу (01:17:00), о хришћанском животу (01:18:40); као и о мати Макарији са Косова (01:20:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.