Прочитај ми чланак

ЊУЈОРК ТАЈМС: Кинези отимају Србију од ЕУ

0

"Њујорк тајмс" пише да је посета шефа свих кинеских обавештајних служби Менга Ђенџуа Београду сигуран знак да Кина планира да "преузме Србију".

Владајући кругови у САД страхују да би Кина могла отети Србију од ЕУ, односно да би Пекинг преко Београда могао да крене у агресивно освајање Европе, пише најутицајнији амерички дневни лист „Њујорк тајмс“!

Повод за такву тврдњу јесте долазак шефа свих кинеских обавештајних служби Менга Ђенџуа у Београд. Тродневна посета најмоћнијег кинеског обавештајца Србији јесте, тврде Американци, сигуран знак да Кинези најозбиљније планирају да се „сударе са пројектима ЕУ“, односно да од Србије направе показни пример своје економске, политичке, али и војне моћи!!!

Политичке амбиције

Амерички новинари упозоравају да Пекинг у Србији спроводи „лукав и одавно добро смишљени план за Балкан“.

„Ово јесте веома лукав потез Кине, који је имао за циљ да се ‘судари’ са пројектима Европске уније у Београду. Кина жели да прошири свој утицај право у срце Европе и да искористи проблематичне односе које Европска унија има са земљама Западног Балкана. Ђенџу је током посете Србији рекао да ће Кина донети нова радна места и допринети побољшању животног стандарда у Србији… Тиме што ће Кини отворити своју економију, Србија је зацементирала подршку Пекинга против притисака Европске уније да се призна независност Косова. Кина инвестира и у регион, те се посредно и тим путем увећавају стрепње да амбиције ове велесиле на Балкану нису само пословне, него и политичке“, наводи „Њујорк тајмс“.

На другој страни, Дејан С. Милетић, универзитетски професор и председник Центра за проучавање глобализације, сматра да је сарадња с Кином од обостраног интереса све док не угрожава интересе Брисела.

– Однос Кине према Србији је стратешки промишљен и високо развијен. Кина се није мешала у унутрашње односе европских држава, па то неће радити ни убудуће. Кини је Србија једна од најближих држава кад је реч о Европи и наставиће да инвестира и да нас подржава. Ипак, Србија је на путу ка ЕУ и ти интереси могу донекле да ограниче ниво сарадње с Кином – подвлачи Милетић.

Вашингтон измишља

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић верује да је Кина искрен пријатељ и да помаже Србији на путу ка ЕУ.

– Ништа од тога што пише „Њујорк тајмс“ није истина, јер је Србија независна земља и сама сарађује с другим земљама. Кина, као најмногољуднија држава на свету, прихватила је Србију као равноправног партнера и омогућила јој да упозна нове технологије и отвара нова радна места. Кина ће помоћи Србији да напредује и да се развија, а то је предуслов за чланство у ЕУ – закључује Јовановић.