ЊУЈОРК ТАЈМС: Кинези отимају Србију од ЕУ

7

"Њујорк тајмс" пише да је посета шефа свих кинеских обавештајних служби Менга Ђенџуа Београду сигуран знак да Кина планира да "преузме Србију".

Владајући кругови у САД страхују да би Кина могла отети Србију од ЕУ, односно да би Пекинг преко Београда могао да крене у агресивно освајање Европе, пише најутицајнији амерички дневни лист „Њујорк тајмс“!

Повод за такву тврдњу јесте долазак шефа свих кинеских обавештајних служби Менга Ђенџуа у Београд. Тродневна посета најмоћнијег кинеског обавештајца Србији јесте, тврде Американци, сигуран знак да Кинези најозбиљније планирају да се „сударе са пројектима ЕУ“, односно да од Србије направе показни пример своје економске, политичке, али и војне моћи!!!

Политичке амбиције

Амерички новинари упозоравају да Пекинг у Србији спроводи „лукав и одавно добро смишљени план за Балкан“.

„Ово јесте веома лукав потез Кине, који је имао за циљ да се ‘судари’ са пројектима Европске уније у Београду. Кина жели да прошири свој утицај право у срце Европе и да искористи проблематичне односе које Европска унија има са земљама Западног Балкана. Ђенџу је током посете Србији рекао да ће Кина донети нова радна места и допринети побољшању животног стандарда у Србији… Тиме што ће Кини отворити своју економију, Србија је зацементирала подршку Пекинга против притисака Европске уније да се призна независност Косова. Кина инвестира и у регион, те се посредно и тим путем увећавају стрепње да амбиције ове велесиле на Балкану нису само пословне, него и политичке“, наводи „Њујорк тајмс“.

На другој страни, Дејан С. Милетић, универзитетски професор и председник Центра за проучавање глобализације, сматра да је сарадња с Кином од обостраног интереса све док не угрожава интересе Брисела.

– Однос Кине према Србији је стратешки промишљен и високо развијен. Кина се није мешала у унутрашње односе европских држава, па то неће радити ни убудуће. Кини је Србија једна од најближих држава кад је реч о Европи и наставиће да инвестира и да нас подржава. Ипак, Србија је на путу ка ЕУ и ти интереси могу донекле да ограниче ниво сарадње с Кином – подвлачи Милетић.

Вашингтон измишља

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић верује да је Кина искрен пријатељ и да помаже Србији на путу ка ЕУ.

– Ништа од тога што пише „Њујорк тајмс“ није истина, јер је Србија независна земља и сама сарађује с другим земљама. Кина, као најмногољуднија држава на свету, прихватила је Србију као равноправног партнера и омогућила јој да упозна нове технологије и отвара нова радна места. Кина ће помоћи Србији да напредује и да се развија, а то је предуслов за чланство у ЕУ – закључује Јовановић.

 • Бр

  „Владајући кругови у САД страхују да би Кина могла отети Србију од ЕУ,
  односно да би Пекинг преко Београда могао да крене у агресивно освајање
  Европе, пише најутицајнији амерички дневни лист „Њујорк тајмс“!“

  Crni Amerikanci, umislili da se svet vrti oko njih pa svi moraju samo sa njima.
  Pa hiljadu puta je bolje sa Kinom nego sa Amerikom.

  • Велика Mетла

   За разлику од америчких фашиста Кина не бомбардује „милосрдним анђелима“,него праве посао,па ако вам одговара у реду,ако вам не одговара идемо даље! Највеће и једино ЗЛО овога света је америка!

  • Бр

   Kina osvaja svet ekonomijom, ulaganjima, otvaranjem novih radnih mesta i omogućava ljudima da žive. Amerika bombarduje, ubija otima, i ne ostavlja porobljenim narodima ni za život.

  • Негрутин

   Ја знам да је АВ признао овом Кинезу, који је био пре неки дан, да је вреднији од њега.

  • E. Lirsch

   Tacno ali ako Kinezi dolaze kod vaginalnog na razgovor… Obrali smo bostan.

 • EUInformer2

  Savez antifašista Vojvodine: Slavko Goldštajn bio je simbol antifašističke tradicije

  „Ustajao je protiv svih balkanskih nacionalizama i falsifikovanja istorije“

  Savez antifašista Vojvodine (SAV) izrazio je žaljenje zbog smrti uglednog hrvatskog publiciste, pisca, istoričara i angažovanog intelektualca Slavka Goldštajna.

  “Zbog tog velikog gubitka za hrvatsko društvo i čitav jugoslovenski kulturni prostor, upućujemo izraze saučešća njegovoj porodici i svim iskrenim antifašistima u Hrvatskoj. Kroz čitav svoj dugi i plodni životni vek, Goldštajn je bio vertikala i simbol antifašističke tradicije Jugoslavije i Hrvatske. I do poslednjeg dana je ostao hrabar i beskompromisan, upozoravajući, pred najnovijim naletom normalizacije fašizma i relativizacije ustaštva, da je Hrvatska zbog toga kompromitovana u svetskim razmerama”, navodi se u saopštenju SAV.

  Dodaje se da je Goldštajn u svojim knjigama kao i javnim istupima i publicističkim angažmanom promovisao časne antifašističke tradicije i bratstvo hrvatskog i srpskog naroda u Hrvatskoj.

  “Slavko Goldštajn bio je čovek mira, dijaloga i tolerancije. Ustajao je protiv svih balkanskih nacionalizama i falsifikovanja istorije. Savez antifašista Vojvodine neće zaboraviti njegovo veliko i neizbrisivo delo. Nadamo se da će u vremenu koje je pred nama hrvatsko društvo i tamošnji antifašisti graditi budućnost na ovakvim svetlim primerima kakav je bio Slavko Goldštajn”, navodi se u saopštenju.

  • Лав Јеленовић – БИП

   LEKOVITE BILJKE

   Lekovite biljke su prvi lek koji je coveku uvek bio i bice dostupan. Lecenje biljem je oduvek imalo i imace važno mesto u zivotu coveka.

   Lecenje lekovitim biljem pocelo je jos pre 16000 godina.

   Kolevka biljne medicine je Kina a poznato je da su stari Babilonci pre 5000 godina spravljali biljne tablete u kombinaciji sa glinom.

   600 godina p.n.e. Pitagora je svoje ucenike poducavao o nacinima lecenja uz pomoc lekovitog bilja.

   U kozmeticke svrhe biljke su u upotrebi vec 7000 godina. Rimski lekar Galen, zapisao je recept biljne kreme za lice, jos pre 1800 godina, koji i danas cini osnovu svih savremenih krema.

   Lekovite biljke su mocni lekovi, cinjenica je da one cine osnovu mnogih savremenih lekova, od aspirina pa dokle god mozete da zamislite. Cesto ne kostaju nista a pomazu mnogo.

   Industrijski proizvedena „prirodna kozmetika“ sadrži sinteticke konzervanse, koji su uzrok jedne trecine svih mogucih alergija na kozmeticka sredstva.

   Upotreba biljaka u kuhinji, kao zacin za jela, pocela je pre 50000 godina.

   Tradicionalna medicina tvrdi da lekovite biljke mogu da izlece sve bolesti samo ako se pravilno upotrebe. One oduvek pobuđuju veliko interesovanje. Rastu svuda oko nas, lako se uzgajaju i prerađuju, ne zagađuju i nisu opasne za okolinu, a što je najvažnije – mnogo manje štete od mnogih vestackih sastojaka, a koje nalazimo u skoro svim lekovima, kozmetickim preparatima i vestackoj hrani.

   Lekovito bilje je pravi dar prirode. Danas je u upotrebi oko 10 000 vrsta biljaka a istrazivanja o njihovim lekovitim svojstvima se vrse gotovo neprekidno u svim krajevima sveta.