Прочитај ми чланак

ПОЛУФИНАЛЕЕЕЕ! Србија преслишала Италију, следећа је Русија!

0

Кошаркаши Србије пласирали су се у полуфинале Евробаскета, пошто су у Истанбулу савладали селекцију Италије резултатом 83:67.

Србија је осим у првих неколико минута имала потпуну контролу над утакмицом и потпуно заслужено стигла међу четири најбоље екипе на ‘Старом континенту’.

Foto: fiba.com

У борби за финале чека их репрезентација Русије која је елиминисала Грчку – стари знанци већ су савладали наш тим у групи, тада је било 75:72.

Други полуфинални пар чине Шпанија и Словенија.

Утакмица у Истанбулу почела је лоше за Србију која у прва четири минута није постигла нити један кош. Италијани су повели, али су ‘Орлови’ успели да се врате преко Богдановића. Селектор Ђорђевић је реаговао убацивањем Марјановића и тад је почела да се мења слика на паркету.

Наши играчи одлично су играли под обручима, фалио је мало шут споља, али су успели да ухвате прикључак и полако почели да се разигравају. Када су неки шутеви с дистанце почели да улазе, предност је кренула да расте.

Јовић и Богдановић су претежно разигравали саиграче , Милосављевић је радио одличан „прљави“ посао и да ‘Азури’ нису сјајно шутирали ван линије 6,75, предност би на полувремену била убедљивија (44:33).

Средина треће четвртине била је кризна што се тиче наше селекције – неколико везаних напада је било неуспешно, Италијани су пришли на једноцифрену предност, али је онда Еторе Месина добио техничку грешку и омогућио нам да се поново одлепимо.

Богдана није ишао шут, али када је погодио прву тројку у последњем периоду, било је јасно да смо на корак од полуфинала. Испратили су га Лучић и саиграчи, па ће се ова генерација борити са Русијом за ново финале на великим такмичењима.

Иако је погодио само један шут од девет покушаја ван линије 6,75, Богдановић је поново предводио екипу са 22 поена и 6 скокова. Милан Мачван је додао 13 поена и 6 скокова, а Владимир Лучић 11 поена. Двоцифрени учинак имали су и Драган Милосављевић (6 скокова) и Бобан Марјановић (7 скокова), који су постигли по 10 поена.

Код Италијана, Марко Белинели је постигао 18 поена, док је Луиђи Датоме додао три мање.

Прилику да стигне до нове медаље на европским првенствима Салетови ‘Орлови’ имаће у петак од 20.30 у истој дворани.

1. четвртина:

1′ Италијани су добили подбацивање, али је Србија одиграла јаку одбрану и натерала Датомеа на тежак шут. Слична ситуација виђена је на другој страни, да би Бирчевић фаулом зауставио Хекета. Мели је постигао прве поене лепим шутем из рекета.

3′ ‘Орлови’ су кренули нешто спорије – Богдановић је промашио два шута, Кузмић се такође није добро снашао у рекету, а Датоме је погодио тројку за 0:5.

4′ Италијани су били много чвршћи у одбрани, али су у једном минуту направили три фаула и стигли на корак до изласка из бонуса. Ипак, Јовић је изгубио још једну лопту и имали смо среће да не примимо поене. Кузмић је поентирао, али је кош поништен због фаула у нападу. Реаговао је Ђорђевић убацивши Марјановића и Мачвана.

5′ Богдановић је прекинуо мучење лепим улазом, Мели је са полудистанце узвратио поенима, али је Кузин фаулирао Бобија и Јовић је из аута пронашао Богдана за ново лако полагање.

6′ Играчи Србије били су свесни да су противници изашли из бонуса, форсирали су игру 1 на 1 и продорима изнуђивали фаулове. Јовић је прошао Белинелија, а онда са пенала смањио на 6:7.

7′ Наставили су наши репрезентативци да разигравају Марјановића, а он лепо одложио Мицићу када су га удвојили. Србија се потпуно вратила у игру, али је Датоме у последњим секундима напада погодио уз фаул и онда реализовао додатно бацање – 8:10.

9′ Наставило се кош за кош – Филој са једне, Боби са друге стране, па Белинели. Проблем је што су Италијани погађали тројке, па су минут пре краја водили 12:16.

10′ Готово сваки напад завршавао се фауловима, у првој четвртини укупно их је било 14, Милосављевић је сигурно реализовао, па је поново дошао на линију за слободна бацања након што је Боби промашио закуцавање. Опет је био сигуран и прва четвртина је завршена вођством Србије 18:17.

2. четвртина:

1′ Лепим продором Богдана и асистенцијом за Јовића отворили смо другу деонице, али је Мели погодио тројку и донео ново изједначење. Најбољег играча Србије није ишао шут ван линије 6,75, али су наши играчи били сјајни под обручем и Мачван је положио за 22:20.

3′ Одличну дефанзиву ‘Орлови’ су крунисали двема рампама над Кузином, који је у наставку акције направио фаул, али је Ђорђевић реаговао тајм аутом након офанзивног скока Бурнса и поена. Исти играч је направио фаул у следећем нападу, па је Марјановић са бацања поставио 26:22.

4′ Хекет је постигао тројку, Богдановић дугу двојку, онда је и Јовић са кошем спојио Бобија, па истрчао контру и било је 32:25.

6′ Белинели је уз много среће и другог одбитка смањио, али је захваљујући сјајном протоку лопте предност Србије расла. Богдан до Мачвана, овај до Бобија, повратна до Лучића и тројка за 35:27.

7′ Месина је „спустио“ петорку и ни то му није помогло. Гаги Милосављевић је ухватио скок после промашаја Лучића, лопта је дошла до Мачвана и он је погодио другу тројку за Србију. Ипак, Бурнс је узвратио истом мером за 38:30.

8′ ‘Азури’ су тројкама држали прикључак, сада је у полуконтри погодио и Датоме, пре него што је Милосављевић својом пожртвованошћу омогућио Марјановићу нова бацања.

10′ Није добар шут ривала много омео ‘Орлове’ – пошто је Боби био сигуран, Богдановић је лепо разигравао своје играче, па су поене постизали Лучић и Кузмић. Италијани су имали последњи напад, Белинели је промашио тројку и остало је 44:33 на полувремену.

3. четвртина:

1′ Салетови изабраници имали су много самопоуздања, због чега је Јовић покушао да алеј-упом споји Бирчевића. Та егзибиција није успела, док је на другој страни Хекет продорима изнудио два фаула. Потом је проиграо Кузина који постиже прве поене у наставку.

2′ Богдан никако није успевао да постигне тројку, промашио је и четврти шут, али је Кузмић у нападу пре тога отпадак вратио у кош.

4′ Спорији ритам одговарао је нашој екипи – Мачван је ухватио скок, „зидао“ у полуконтри и погодио, а онда је Лучић погодио за +15. Ипак, Мели је узвратио уз фаул и смањио на 52:40.

6′ Ушло се у нешто мирнији ритам, али је упркос промашајима са дистанце Србија имала двоцифрено вођство.

7′ Први пут од почетка утакмице у игру је ушао Марко Гудурић, али је Арадори наставио серију ‘Азура’ који су смањили на 54:46.

8′ Таман када се увукла нервоза у редове наших играча, добили смо поклон од селектора Италије Етореа Месине, који је због реакције добио техничку грешку. ‘Мис меч’ ситуацију феноменално решава Мачван и погађа за 57:46.

10′ Богдан није пробио баријеру са дистанце, али је паметно изнудио фаул приликом шута за три поена. Реализовао је два, потом опет промашио за три и остало је 59:48.

4. четвртина:

1′ Упркос промашајима Богдановић није одустао од нападачке игре и лепим шутем са полудистанце је отворио последњи период. Кузмић је у следећем нападу све зачинио феноменалном рампом над Белинелијем.

2′ Наставио је нови бек Сакраменто Кингса да пробија – ново лепо полагање за 63:50.

4′ Он је тим поенима постао најефикаснији у редовима Србије, Белинели му је у директном дуелу одговорио на другој страни, пре него што се Гаги Милосављевић лепо снашао и опет је било +13.

5′ Оно што нису успевали креацијом, наши репрезентативци су надоместили великом борбеношћу, што им се враћало у виду других шанси и поена. Лучић је изборио нови напад који реализује Милосављевић. Ипак, Белинели опет погађа тројку за 67:57.

6′ Коначно тројка Богдана Богдановића и то из осмог покушаја! Помоћни тренер Мута Николић му је прослављајући слао пољупце, док је на семафору писало 70:69. Уследио је нови његов продор и полагање за још већу предност.

7′ Италијани све нервознији – више греше, а у контри Хекет снажно фаулира Мачвана који је половичан са линије за слободна бацања.

8′ Изабраници Етореа Месине покушавали су исхитреним покушајима да смањују предност, није им то полазило за руком, а са друге стране је Богдановић диктирао ритам. Продор и додатно бацање, онда и брза контра коју куцањем решава Лучић и тада је исход дуела решен – 79:61.

10′ До краја утакмице је било само питање којим резултатом ће бити завршена, успели смо да одржимо висок ниво до краја и славимо резултатом 83:67.