Прочитај ми чланак

ЈУНКЕР: Западни Балкан у ЕУ? Не пре 2019.

0

До краја мандата садашње Европске комисије неће бити испуњени услови за улазак неке земље З. Балкана у чланство ЕУ, изјавио је председник ЕК Жан Клод Јункер.

Након тога ће, како је рекао, свака нова чланица морати да претходно уврежи деловање правне државе и вредности ЕУ.

© AP Photo/ Francois Walschaerts

Јункер је то рекао у годишњем излагању о „стању Уније“ у Европском парламенту и истакао да ће „идућих година ЕУ имати више од 27 држава чланица“.

Али, како је навео, „услови за улазак неке нове чланице у ЕУ са Западног Балкана неће моћи да буду испуњени до краја мандата садашње Европске комисије“ 2019. године.

„А сваки пут за сваку нову државу чланицу ће морати да се у потпуности успостави правна држава и да темељне вредности ЕУ буду испоштоване“, предочио је Јункер и нагласио да је „то апсолутни приоритет“.

Он је ставио до знања да „то искључује засад улазак Турске у чланство ЕУ“.

Како је образложио, Турска се „већ извесно време џиновским корацима удаљава од ЕУ“.

„Тамошњи новинари морају имати слободу говора у редакцијама, новинари не смеју бити затварани“, упозорио је Јункер.

Челник Европске комисије је рекао да позива оне који су одговорни у Турској да ослободе „наше и не само наше новинаре“ и да „престану да вредјају наше државе и њихове водје називајући их фашистима и нацистима“.

„Европа је континент зреле демократије, али они који свесно вредјају руше мостове, а у Турској они који то чине желе да срусе мостове да би потом оптужили Европску унију за неуспех у преговорима о чланству“, рекао је Јункер.

„Ми, с наше стране“, како је додао, „и даље остајемо пружене руке великом турском народу и свима онима који на темељу наших вредности желе да раде с нама“.

„Вратили смо Европу у Унију и Унију у Европу“, пручио је Јункер пред посланицима Европског парламета у Стразбуру.

Јункер је рекао да „ветар поново дува у једра Европе“ и да тај континент постаје уједињенији док добија на економском замајцу после одлуке Британије да иступи из тог блока.

„Све то ме наводи да верујем да је ветар поново у једрима Европе“, рекао је Јункер у говору одржаном у Европском парламенту у Стразбуру.