Прочитај ми чланак

БЕОГРАД ЈЕ ИМАО 66 ГРАДОНАЧЕЛНИКА, а пре њих тај посао је обављао један великан

0

Београд је до сада имао чак 66 градоначелника, који су га водили и успостављали ред у њему. Међутим мало је познато да њихов претходник био и наш велики реформатор, Вук Стефановић Караџић који је 1831. године ступио на место тадашњег "градоначелника".

Иако је Караџић већи део живота провео у Бечу, у Београду је оставио значајнији траг. На место градоначелника дошао је 29. марта 1831. године када је кнез Милош „сојединио“ Магистрат београдски са Судом београдским и именовао га за председника те институције што је, у ствари, био ондашњи први човек престонице.

У Београдском магистрату Вук је морао да решава различите управне и судске спорове, а осим спорова грађанско-правне природе, решавана су и разна кривична дела: крађа, силеџијство, убиства, што се умногоме разликује од ове функције данас.

На том се месту реформатор српског језика задржао једва годину дана. После свог кратког искуства на месту градоначелника које му се очигледно није допало, у писму Димитрију Давидовићу написао је овако: „За президента Магистрата нахије и вароши Београдске може се наћи готово у сваком селу човек, који ће, у данашње време, све оне послове свршавати, као и ја, а ја, живећи по својој вољи, могао би што радити, што сваки не може…“ А затим је отишао у Беч.

Први званични градоначелник био је Илија Чарапић, син Васе Чарапића. На функцији првог човека града са најдужим стажом био је изузетно популарни Бранко Пешић. Урбана легенда каже да је почетком мандата Јосипа Броза Тита, кроз прозор блиндиране лимузине показао шта све недостаје граду. За десет година његовог мандата, од 1964. до 1974, изграђене су Мостарска петља, Газела, „Београђанка“, као и велики број новобеоградских солитера.

Александар Бакочевић, који је на челу града био од 1986. до 1990. године, познат је по поплочавању Кнез Михаилове, Милан Ст. Протић као једини који је био на челу града у два миленијума, а Синиша Мали који је 2013. наследио Драгана Ђиласа као – најмлађи.

НИСУ СВИ БИЛИ РОЂЕНИ БЕОГРАЂАНИ

Интересантно је да нису сви градоначелници били Београђани, на челу града били су Шапчанин, Крагујевчанин, Ваљевац, Зајечарац, Ужичанин, Невесињац, Јагодинац, Пожаревљанин, Влашкопољац…

САМО ДВЕ ДАМЕ НА ЧЕЛУ ГРАДА

У историји престонице две даме су биле градоначелнице. Докторка Слободанка Груден предводила је престоницу годину дана, у тешка времена, 1993-1994. године. Деценију касније, Радмила Хрустановић, од 2001. до 2004. је обављала функцију градоначелника.