Прочитај ми чланак

„ПОДРЖАВАМ СРБЕ ДА УЂУ У ВЛАДУ КОСОВА, Харадинај злочинац“

0

Београд -- Председник Александар Вучић изјавио је на конференцији за медије да су Косово и Метохија суштина политичке садашњости и будућности Србије.

Осим тога, Вучић је навео и да подржава Српску листу у томе што су ушли у косовску владу, а да Србија неће променити своје мишљење о Харадинају.

Како каже, у зависности од односа према Косову Србија ће имати сигурнију или мање сигурну не само садашњост, већ и будућност.

Вучић је подржао улазак Српске листе у косовску владу предвођену Рамошем Харадинајем, наводећи да је Српска листа после избора имала три опције.

“Прву, да подрже нову владу свежих снага Аљбина Куртија и Покрета за Самоопредељење којима је циљ уједињење Косова и Албаније у Велику Албанију. Другу, да Српска листа не подржи никога. Моје питање је – а какав је то избор? Никакав. Сутра буду избори, Српска листа освоји мање, а Курти и Харадинај више. Не мислите ли да би шест до осам одсто становника, колико Срба на Косову има, могло да има већину? Трећа опција је била да подрже Владу Харадинаја”, рекао је Вучић и додао је Рамуш Харадинај злочинац и да “ништа о њему не мислимо добро”.

Председник Вучић је навео да је Србија по питању Косова до сада само говорила оно што не жели, као што је да призна независност, а да политику није имала.

„Од октобра почиње нова фаза дијалога, неопходно је инситутционализовати га и обавити веома широке консултације. Тај дијалог би требало да буде на више нивоа, кроз концентричне кругове, озбиљан, одговоран, да имамо јасне циљеве, инклузиван и толерантан“, рекао је Вучић.

Он је истакао и да ће бити објављен Извештај о преговорима о Косову и Метохији у којем ће бити представљени резултати из претходне три године, као и сви потези које је Србија као држава направила од 1998. године по питању Косова.

“Када прођете кроз то можете да видите колико је компликована наша модерна историја, колико је ту промашаја“, рекао је Вучић.

Како је рекао, питање политике није питање клевета ни увреда. Додао је и да је дошао да покаже зашто је срећан и поносан.

“Немамо ниједног погинулог у етничким сукобима. Србију никад нисам унизио, обезбедио сам да Срби на КиМ живе нешто лакше и да у ове четири године немамо ниједног погинулог у етничким сукобима“, рекао је он.

Вучић је навео и да по први пут нема драматичног пада у броју Срба на КиМ.

“Људи у Србији то треба да знају. А не, седе по кафићима у Београду или Новом Саду убрљани од пене од капућина или пива, а онда соле неком памет о КиМ. Данас се глас Србије поново чује“, рекао је он.

Председник Србије је навео и да када је дошло до измештања разговара о Косову из УН у ЕУ, да је Србија морала да “почне да се бори испочетка“.

“Успели смо тешким преговорима. Да ли ико од вас мисли да је икад било лепо кад седнем са Тачијем, Могерини, Кетрин Ештон? Никада ниједног лепог тренутка се не сећам. Већ имам Павловљев рефлекс, осетим мучнину кад зову у Брисел, знам да ништа лепо неће да се догоди“, навео је он.

Како је рекао, обраћа се нацији и да би објаснио одлуке Српске листе, чији представници су изложени “сталним нападима“.

Вучић је навео и да постоји списак који доказује колико је смањен број етнички мотивисаних напада од 2012.

“Напади, убиства, све је то било раније, али не сад. Ја сам поносан на политику која чува грађане на КиМ. Да ли ће бити напада – биће, али да ли ће их бити мање – да, биће их мање“, додао је Вучић.