Прочитај ми чланак

ПЕНТАГОНУ И НАТО ПАО МРАК НА ОЧИ: Русија и Турска потписале уговор о С-400

0

Москва и Анкара коначно су потписале уговор о испоруци Турској руских зенитних ракетних система С-400.

Ово је званично објавила руска Федерална служба за војно-техничку сарадњу (са другим земљама). Дакле: најпозванији руски државни орган, у чијој су надлежности преговори о таквим међудржавним аранжманима.

У саопштењу Федералне службе се наглашава да је Русија „спремна за реализацију уговора“.

Притом је нагласила да неће откривати подробности уговора због „специфичности и осетљивости тематике“. И навела да Турска као купац С-400 има „приоритетно право коментарисања“ аранжмана.

Није случајно што се у истом саопштењу прецизира:

„Испорука С-400 Турској одговара геополитичким интересима Руске Федерације“.

А како и не би!

Русија овим уговором улази у деценијама неприкосновену америчку зону за продају наоружања. И то са високотехнолошким ракетним системом, чијом куповином је Турска фактички признала да га сматра супериорним ономе што би у тој класи оружја могла да купи од САД.

Русија продајом С-400 додатно охрабрује Реџепа Тајипа Ердогана да се држи још самосталније и према ЕУ и према Сједињеним Државама и да се унутар НАТО не савија попут Пољске, Румуније или Италије.

Ердоган је, иначе, већ објавио да је његова земља већ уплатила аванс за С-400.

Он је још у јуну тврдио да су документи за куповину С-400 и за каснију заједничку производњу тих савремених ракетних система „фактички већ потписани“.

Турски медији су писали да ће Анкара за две батерије С-400 и технологију за њихову производњу платити 2,5 милијарди долара.

Иначе, помоћник Владимира Путина за војно-техничку сарадњу, Владимир Кожин, изјавио је да у свету расте потражња за руским крстарећим ракетама „Калибар“, које су за показано у досадашњем сиријском рату добиле „највише могуће оцене“.

Према његовим речима, све је више купаца и за руске војне роботе који су у Сирији такође имали „ватрено крштење“.

Кожин је објавио почетак испоруке Египту 50 ловаца МиГ-29.