Прочитај ми чланак

НОВА ШАНСА: Домаће фирме спасавају „Гошу“?

0

Нова шанса за престанак шестомесечног штрајка у фабрици вагона у Смедеревској Паланци. Предузећа нуде да сваком раднику плате по 30.000 динара како би почела производња

Не радимо, чекамо државу да се огласи, иако смо крајем прошле недеље добили понуду од појединих домаћих компанија да нам оне уплате по 30.000 динара по раднику да бисмо наставили производњу – каже председник Штрајкачког одбора „Гоше“ Милан Вујчић, за „Новости“.

Радници „Гоше“ су као услов за наставак производње после више месеци штрајка тражили да им се прво исплати по 30.000 динара. То је, кажу, и на састанку у Влади Србије обећано пре десетак дана, али „уплата никако да легне“.

– Нисмо сами – каже Вујчић. – Дуги низ година смо радили с партнерима, квалитетно, предано, професионално. И сада су они хтели да помогну. Понудили су нам око 10 милиона динара, али радници сада траже да Влада гарантује наставак производње и после тих месец дана.

Вујчић не жели да каже које су то домаће компаније понудиле новац. Наводи и да су још у петак послали писмо Влади Србије и министру Кнежевићу којим су их обавестили о новонасталој ситуацији и затражили потврду да ће претходно постигнут договор важити, али се до понедељка нико није јавио.

– Планирали смо да радикализујемо штрајк, да се опет појавимо у Београду, али јуче нам је из наше Скупштине општине јављено да ће данас у 10.00 доћи нека делегација која би преговарала о новој куповини „Гоше“ од словачких власника. Кад смо чекали до сада, чекаћемо још који дан – каже Вујчић.

Вујчић каже да се од радника тражи да почну да раде и испоруче два путничка вагона „Железницама Србије“, као и да су радници спремни да одмах почну да раде. Али, како каже, пошто су преварени небројено пута, прво захтевају обећаних 30.000 динара.

– Ми тражимо да добијемо оно што смо раније зарадили, а не да радимо како би нам послодавац још више дуговао – каже Вујчић.

У фабрици се, иначе, налази 11 теретних вагона који су били урађени за потребе претхидног власника, словачке компаније ЖОС, који би могли да буду испоручени Железари у Смедереву.

ДРЖАВА ДАЛА 250.000 ЕВРА

Фабрику „Гоша“ је априла ове године ЖОС продао кипарској фирми „Лиснарт“, чији представници нису били ни на једном састанку са радницима. Запослени у „Гоши“ су почели штрајк крајем марта јер им се дугује тридесетак плата, сваком по око 700.000 динара, па је држава издвојила 250.000 евра за исплату по 60.000 динара и уплатила здравствено осигурање до краја септембра.