Прочитај ми чланак

„НАС И РУСА 300 МИЛИОНА“: Пријатељство мит или стварност?

0

Једна од најчешћих спољнополтичких тема на Балкану је руски утицај на Србију, наше пријатељство и емотивне везе између Срба и Руса.

Ипак, да ли политички утицај прати и културни – као што је то било у време блоковске поделе?

То смо желели да проверимо и питали смо грађане, а сада питамо и вас – да ли можете да препознате руску химну? A да ли знате ко је најпознатији руски глумац?

Ево шта је одговорила неколицина грађана Београда.

Нека химна. – Да ли знате чија? – Можда руска? – Јесте. Да ли знате неког познатог руског глумца? – Па овај Никита Михалков, он је и режисер.

Руска химна. – A да ли знате неку другу песму руску, познату? – Знам пошто су ми деца завршила Руску школу, све песме знам. – A неког глумца? – Е то већ не.

Не. – Не знате? A да ли знате неки руски филм познати? – Не. – Ово је иначе руска химна. Знате ли можда неког руског глумца? – Не знам.

Руска химна. – A да ли знате неког познатог руског глумца? – Ммммм не знам. – Можда неки филм њихов? – Знам ове старе филмове.

Иако многи не знају ко су најпознатији глумци или актуелне песме у Русији, сви знају да нам Русија пружа подршку око Косова и да никад нећемо увести санкције Русији, као што је недавно урадила Црна Гора.

Руско-српско пријатељство, мит или стварност?

“Сад кад бисмо то питање поставили у ЦГ било би тешко њима да одговоре. A ја мислим да то лично и емотивно можете да доживите и да то не морате ни да објашњавате, знате. Просто тако осећате да вам је неко близак, то не кријете, ја кад одем у Русију просто се осећам као да сам код своје куће, значи потпуно слободно и комотно”, истиче министар просвете Младен Шарчевић.

Руски амбасадор Aлександар Чепурин сматра да је постојала празнина у нашим односима.

“Ја мислим да ми стварно морамо да попунимо ову празнину, за нас је то сасвим природно. Ја видим како последњих година Београд активно развија сарадњу са Москвом и ради се о не само неким пословним односима, него и о људским. Ја мислим да ће то постати пракса, и у корист наших односа”, истиче Чепурин.

A да добри руско-српски односи нису само бајка прва су видела деца у Београду, где је почела Недеља руског филма у Србији под називом Бајке детињства.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су руски новинар и уредник портала news-front.info, Оксана Сазонова и чешки новинар Јан Зорбић.

Током емисије руска новинарка Сазанова је говорила о томе како Руси доживљају распад СССР (00:20:30), о Русима који су после распада СССР-а остали ван Русије (00:23:30); и о односу Руса према осталим Словенима и Србима (00:25:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.