Прочитај ми чланак

ВЕЖИТЕ СЕ: Од данас ригорозно кажњавање на путевима широм Србије

0

Све до 17. септембра широм земље биће појачана контрола и кажњавање за невезивање сигурносних појасева! Казну од 5.000 динара платиће и они који се не вежу на задњем седишту

Саобраћајна полиција од данас па све до 17. септембра вршиће ригорозну контролу свих који не везују сигурносне појасеве у аутомобилима! Казну од 5.000 динара платиће чак и они који се не вежу на задњем седишту возила, најављују у Управи саобраћајне полиције.


Ова акција ће се током недеље спроводити у целој Европи и последица је чињенице да је од почетка године у Србији чак 80 људи изгубило живот само зато што се није везало током вожње.
Кобна грешка

Чак 80 људи изгубило је живот од почетка године у Србији само зато што није имало везан појас
Дамир Окановић, Српски комитет за безбедност саобраћаја

Због ове црне статистике Нацрт закона о безбедности саобраћаја предвиђа да казна за оне који не користе појас убудуће буде 10.000 динара.

Нема праштања

Према речима начелника Управе саобраћајне полиције Небојше Арсова, акција кажњавања спровешће се према возачима који не везују појасеве, али и према родитељима који не превозе децу на правилан начин у седиштима.

– Акцију ћемо спровести уз помоћ Агенције за безбедност саобраћаја, која ће у том периоду емитовати спотове на нашим медијима како би број возача који користе сигурносне појасеве био много већи. То се односи на возаче и сувозаче на предњим седиштима, на оне који седе позади, али и на родитеље који не возе своју децу у сигурносним седиштима. Уверен сам да на тај начин можемо смањити број погинулих и повређених у саобраћајним незгодама – рекао је Арсов.

Изговори:

„Мој живот, моја ствар“Саобраћајна полиција наилази на невероватне изговоре када опомиње људе да нису везали појас.

– Свашта се ту чује. Од тога да нису ни знали да је то обавезно, да је њихов живот, њихова ствар, до тога да се осећају клаустрофобично ако се вежу. И то све са циљем да избегну казну – каже наш саговорник из полиције.

Иако се у Србији последњих година бележи смањење броја људи страдалих у саобраћају, наша земља је и даље изнад европског просека са око 80 погинулих на милион становника годишње. У великом броју удеса као главни узрок наводи се невезивање сигурносног појаса. Ове податке потврђује и директор Српског комитета за саобраћај Дамир Окановић. Он истиче да Србија има посебно лошу статистику када је у питању невезивање појасева у току вожње.

– У Србији појас на предњем седишту везује око 70 одсто људи, док се на задњем седишту веже свега десет одсто грађана. Зато је министарство и спровело ову акцију и најавило казне од 5.000 динара са циљем да људи схвате да невезивањем појаса угрожавају свој живот и да треба да се везују због безбедности, а не због полицијских казни – објашњава Окановић.

Црна статистика

Он наглашава да од пет особа које погину у саобраћају барем једна страда зато што није била везана на предњем или задњем седишту.

– Код сваке саобраћајне несреће највише страдају они који нису били везани, а од почетка године око 80 људи је погинуло управо због тога. Зато сматрам да свим учесницима у саобраћају мора да се подигне свест о безбедности, да се уведе саобраћајно образовање у школама, да се пооштре казне и спроведе јака медијска кампања о томе. Надам се да ће у данима акције и сви полицајци имати везане сигурносне појасеве – каже Окановић.

Казне и за родитеље без дечјих седишта!У Комитету за безбедност саобраћаја кажу за Информер да ће у акцији везивања појасева возачи плаћати казну и ако им дете не буде везано или стављено у седиште!

– Родитељи чија деца седе сама на седиштима и нису адекватно заштићена у вожњи такође ће платити казну од 5.000 динара. Деца висине до 135 центиметара морају да седе у дечјим седиштима, док она преко те висине морају бити везана сигурносним појасом и то ће сви саобраћајци контролисати – наглашавају у Комитету.