Прочитај ми чланак

400.000 НА ДЕМОНСТРАЦИЈАМА: „Збогом, Шпанијо“

0

Барселона -- Хиљаде каталонских сепаратиста окупило се у Барселони тражећи отцепљење тог региона од Шпаније, три недеље уочи заказаног референдума о независности.

Око 400.000 људи учествује у демонстрацијама у Барселони, док се све више заоштрава реторика између те богате североисточне покрајине и шпанске централне владе.

AP Photo/Manu Fernandez

Огрнути црвено-жуто-плавим сепаратистичким заставама и носећи транспарент на којем пише „Збогом, Шпанијо“, демонстранти су марширали центром Барселоне током протеста за које се многи надају да су последњи пре стицања независности, преноси АФП.

„До референдума је остало 20 дана, а мобилисаност која је подстакла ова процес је једнако снажна“, рекао је новинарима председник Каталоније који се залаже за независност Карлес Пуџдемон.

„Иако су се мобилисали у огромном броју, ништа не могу да ураде у Мадриду“, коментарише, међутим, Хорди Калатајуд, 21-годишњи студент економије, говорећи о референдуму који је заказан за први октобар.

Протести се одржавају на дан националног празника Каталоније, Дијаде, којим се обележава пад Барселоне у рату за шпанско наслеђе 1714. године и накнадни губитак регионалних институција и слобода.

Иначе, сепаратисти од 2012. године на данашњи дан протестују тражећи независну државу, подсећа француска агенција.

С друге стране, противници независности се жале да данашњи празник, који припада свим Каталонцима, сепаратисти злоупотребљавају за своје циљеве, а ове године, уочи референдума, чак и више него раније, напомиње француска агенција, истичући да је каталонско друштво дубоко подељено по питању независности.

Шпански премијер Маријано Рахој, чија је конзервативна влада снажно против каталонског референдума, пожелео је Каталонији срећан празник и позвао на „Дијаду слободе, кохабитације и поштовања свих Каталонаца“.

Како је планирано, демонстранти ће се вечерас поставити у облику огромног слова X окупљајући се у авенијама у центру Барселоне, чиме ће представити знак који Каталонци, по њиховом мишљењу, треба да упишу у листиће када буду гласали на референдуму.

У случају да број позитивних гласова однесе превагу, регионална каталонска влада обећала је да ће прогласити независност у року од наредних 48 сати и почети да формира суверену државу.

С обзиром на то да је шпанска централна влада обећала, пак, да ће блокирати референдум, сецесионистички каталонски табор овим демонстрацијама жели да покаже како може да окупи своје снаге, закључује АФП.