Прочитај ми чланак

ВРЕМЕ ЗА ВЕЛИКА ДЕЛА „Орлови“ на најтежем Евробаскет испиту

0

Кошаркашка репрезентација Србије ове недеље од 14.15 започије са учешћем у нокаут фази Европског првенства, а меч са наизглед лаким ривалом, Мађарском, заправо је најтежи испит "орлова". Имајући у виду више "знакова упозорења", свакако јесте.

Упозорење прво: Нема поправног

Нема више „У реду, изгубили наши од Русије, победиће остале, па ће можда неко победити и Русе, те ћемо бити први“. Нема више гледања шта други раде (срећом, „орлови“ се тиме нису ни бавили, на чему им свака част), али нема више ни поправног. Нема више „бићемо бољи у следећој утакмици“, јер – нема следеће утакмице ако се доживи пораз.

Упозорење друго: Мађари нису наивни

Наравно, реченица „Мађарска је кошаркашка велесила“ није тачна још од 1955, када су Мађари били – прваци Европе. Заправо, од 1969. до овог Евробаскета играли су само једном на шампионату. А до овог Евробаскета последња победа била им је управо остварена давне 1969. Међутим…

Ова мађарска екипа, која је доживела два пораза у првој фази, изгубила је од Хрватске а да је притом у последњу четвртину ушла уз сопствено вођство од једног поена. Са Шпанцима су 20 минута били егал. Није то за неку велику похвалу, али Војвода и неретко незаустављиви Ханга, предвођени Стојаном Ивковићем са клупе, и те како умеју да загорчају живот ривалима.

Упозорење треће: Само тим побеђује

Рече селектор Ђорђевић после нашег пораза од Русије да нема потребе да неки играчи мисле да треба да својим квалитетом сами добију утакмицу за тим, али је нагласио и тада, и увек, да ће ови момци бити како треба, када буде требало. И, заиста, на целом овом првенству јесте било сјајних појединаца, али… неке од њих више нећемо гледати на Евробаскету. Уосталом, „чудо од детета“ Лаури Марканен, 20-годишњи Финац, ма колико бриљирао, није могао сам да пресуди Италији. И, Италија је прошла даље, чека победника меча Србија – Мађарска.

Упозорење четврто: Чуда се дешавају – нико се више не плаши дреса

Литванија је кошаркашки гигант. Француска, такође. Па, опет – ни Литванаца ни Француза неће бити у четвртфиналу. Немци се нису уплашили НБА „триколора“, а чак пет француских репрезентативаца игра у најјачој лиги на свету. Нису се уплашили, већ су их победили. Грци су то исто приредили Литванцима, иако су једва прошли у осмину финала, као четврти у групи. Чуда се дешавају на овом Евробаскету, то је највеће упозорење.

А притом… то је и највећа снага нашег тима. Вера у немогуће.

Јер, када би се побројали они који нису ту, неки кажу да би, и такви, некомплетни – били јачи од оних који јесу ту. Само, није ове „орлове“ много брига што их свет не сврстава у фаворите. Што каже „Нема им главних играча, није то то“. Јер, да кошарку играју само квоте и процењене шансе, нико се њоме не би бавио. Нити бисмо ми били „земља кошарке“. Овде се у чудо верује, зато што се та вера подразумева. И, то је, уз мудрост вођења екипе, а таленат који воли да показује колика је лепота те овдашње љубави према игри – сасвим дообар залет за оно што следи. А следи оно право.