Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Мало је дегутантно да неко одавде критикује потезе Срба на КиМ! (ВИДЕО)

0

Војни аналитичар Мирослав Лазански оценио је да је незахвално говорити о Србима са Косова и Метохије и да је непристојно коментарисати њихову одлуку да подрже формирање владе у Приштини

– Мало је дегутантно да неко одваде коментарише одлуку Срба на КиМ који живе тамо, ти људи који су доле најбоље знају, политика је увек умеће могућег, они вероватно сматрају да ако нису тамо, онда други одлучују о њима, тачно је да између Тачија, Харадија и свих осталих нема никакве разлике – истакао је Лазански и оценио да је у политици најважнија прагматичност, те да се нада да су они прагматично одлучили.


Како каже, онда се поставља ново питање – зашто се не формира ЗСО? Зашто толико то дуго траје? И зашто једна страна примењује Бриселски споразум, а друга не?
– Који је ту излаз? ЕУ је на страни Приштине, највећи број земаља ЕУ је признало Косово, они морају нешто да раде, да имају ту улогу медијатора, неки процес мора да траје, ако из тог процеса нема ништа, ако није формирана ЗСО онда је то велико питање – оценио је Лазански у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Што се посете председника александра Вучића БиХ тиче, Лазански оцењује да је службеном Сарајеву та посета добро дошла, да учврсте односе са Београдом, јер су у клинчу са Загребом.

– Бивша браћа гледају ко је са ким савезник. Свака република тражи неку другу републику да јој буде савезник, а савези трају колико траје спор – закључио је Лазански.

Он се осврнуо и на ситуацију у свету, односно на рат у Сирији, додајући да још није крај рата, али је несумњиво велики успех армије председника Асада, али и руске војске, пре свега авијације.

– Освајање тог града, Деј Ер Зора је можда значајнија војна победа него освајање Алепа. Тај град је највећи на истоку Сирије, то је уз Раку било стециште терориста, око тог града биле су велике формације побуњеника које подржава запад, пре свега САД, то није једноставна операција – оценио је Лазански, напомињући да су сад терористи спали само на једну провинцију Иглиб.

– Ово је битна ствар у рату у Сирији, показало се да је тероризам на том подручју ипак рањив – закључио је Лазански.