Прочитај ми чланак

ХРВАТСКО ПРОКЛЕСТВО ТРАЈЕ, Русија у четвртфиналу!

0

Кошаркаши Русије пласирали су се у четвртфинале Евробаскета пошто су у ’Синан Ердем Арени’ декласирали селекцију Хрватске резултатом - 101: 78.

Хрвати од 1995. и силаска с постоља немају ниједну медаљу, а неће је имати ни ове године.

Foto: fiba.com

Изабраници Александра Петровића држали су се до првог полувремена и били равноправни противник, али су Руси у наставку меча потпуно преузели иницијативу и контролисали игру до краја меча.

Хрватска није могла да одговори на сјајне нападе ’Зборнаје’ предвођене невероватним Шведом, док на другој страни Богдан Богдановић није могао сам против прејаке Русије.

И када су Хрвати покушавали да се приближе Русима, они су успешно одбијали и повећавали предност.

У последњем кварталу Хрвати нису имали решења у нападу и Руси су водили са +20. Раположени су били скоро сви играчи ’Зборнаје’ док су изабраници ’Аце трице’ једва чекали крај ове агоније.

У победничком саставу истакао се сјајни Алексеј Швед са 27 поена и 12 асистенција, за укупан индекс 32.

Пратили су га Кулагин са 14 поена, Зубков са 13, као и Тимофеј Мозгов са десет постигнутих поена.

У селекцији Хрватске Богдановић је уписао 28 поена, док су још двоцифрени били Дарио Шарић са 13 и Лука Жорић са 11 поена.

Селекција Русије играће против репрезентације Грчке која је савладала Литванију.

1. четвртина:

Евробаскет, осмина финала:

Хрватска – Русија 78:101 (23:25, 19:21, 15:26, 21:29)

хала: Синан Ердем

судије: Роберто Васкез, Саверио Ланцарини, Јохан Росо

састави:

Хрватска: Крушлин, Поповић 4, Симон, Шарић 13, Укић 2, Жорић 11, Планинић 6, Бендер 2, Бува, Рамљак 6, Томас 6, Богдановић 28

Русија: Швед 27, Бабурин, Фридзон 13, Ивлев, Антонов, Зубков 14, Хвостов 6, Мозгов 10, Воронцевич 8, Д. Куљагин 14, М. Куљагин, Курбанов 9

3′ Алексеј Швед отворио је утакмицу на начин на који игра цело Европско првенство – двема брзим тројкама из трка. Хрвати су узвратили преко Шарића и Богдановића и након три минута дошли до изједначења (8:8).

5′ Екипа ‘Аце Трице’ ухватила је ритам у нападу, иако нису превише пажње обраћали на одбрану. Томас је погодио за три, Планинић се надовезао за преокрет, али је поново Швед вратио Русију. Већ је стигао до двоцифреног броја поена за 13:13.

7′ Бојан Богдановић је погодио ван линије 6,75, Курбанов и Шарић су разменили по полагање, да би Крунослав Симон пронашао Жорића за лагане поене.

10′ Играло се кош за кош у следећих неколико напада – Фридзон је преузео палицу од Шведа, док сун а другој страни ‘Коцкасти’ отварали позиције за Богдановића. Он је погодио тројку за вођств, али је Кулагин у последњој секунди узвратио истом мером за 23:25 на крају прве четвртине.

2. четвртина:

1′ Лука Жорић је изненађујуће повукао на старту друге четвртине у екипи Хрватске, али је Русија била много разноврснија у нападу. Зубков је везао пет поена и на семафору је писало 27:30.

3′ Ипак, наши суседи лоше су бранили рекет, па је Жорић фаулирао Мозгова и направио трећу личну грешку, која је била и техничка. Руси су то искористили и одлепили се на 27:33.

5′ Мало-помало Хрвати су успоравали ритам и користили нешто нервознију игру да ухвате прикључак. Укић и Рамљак били су сигурни са линије за слободна бацања, што се одмах осетило у резултату – 33:33.

8′ Готово сви напади завршавали су се “зидањем” под обручима, у чему је тешко наћи бољег играча од Курбанова. Унео је чувара испод коша и положио, Русија опет води – 35:38.

10′ Играло се у таласима, Зубков и Воронцевич су вратили +5 екипи у црвеним дресовима, али је Богдановић експресно реаговао и тројком спречио да се противник одлепи. Поново се умешао Лука Жорић који игра најбољи меч на првенству, а Швед је промашио тројку у последњој секунди, па се чинило да јее прво полувреме завршено. Међутим, судије су већале неколико минута и гледале снимак, време је враћено на нешто мање од две секунде, а Швед је из аута пронашао Мозгова који поставља 42:44 на крају друге деонице.

3. четвртина

1′ Одмах на старту запретили су Руси и тројком повећавају предност – 49:42.

3′ Сјајни Швед уписао је свој 16. поен, док је на другој страни Богдановић погодио уз фаул Мозгова, али је Богдановић промашио слободно бацање.

5′ Одлични Курбанов тежак шут и погађа за +6. После лоше лопте Богдановића за Томаса, Хрвати су изгубили и осму лопту – 53:47.

6′ Швед лако погађа преко Бендера, а у нападу Хрвати промашују два зицера. Дарио Шарић направио је фаул на Шведу који има три бацања.

7′ У свом ритму Алексеј Швед поново погађа за три и за нову велику предност ‘Зборнаје’ – 61:49.

8′ Поенима Шведа, Руси сада имају +12, а поенима Фридзона наставља се доминација Руса – 67:51.

9′ Наставио је Фридзон да успешно реализује нападе, док је на другој страни Марко Поповић одговорио тројком – 56:69.

10′ Швед није био успешан са линије пенала, па је после пола сата игре остао на 25 убачених поена. Жорић је, за разлику од Шведа, био половичан са линије слободних бацања, а сјајним акцијом, коју је завршио Мозгов Руси послее пола сата игре имају + 15 – 57:72.

4. четвртина

1′ Квостов тројком отвара последњу деоницу за плус 18 – 75:57.

3′ Хрватска игра се потпуно распала, Дарио Шарић је промашио слободно бацање.

4′ Квостов је наставио са сјајним шутем са линије 6, 75 и Руси настављају да „тероришу“ Хрвате – 84:64.

6′ Богдан богдановић не може сам против прејаке Русије.

8′ Игра се без обрана и изгледа да обе екипе једва чекају крај ове агоније

10′ Крај! Русија је декласирала Хрватску резултатом 101:78 и у четвртфиналу играће против Грчке!