Прочитај ми чланак

ЗЛОЧИНАЦ ХАРАДИНАЈ: Дијалог са Београдом нема алтернативу

0

На ванредној седници косовског парламента бира се нова влада. Мандатар за састав нове косовске владе Рамуш Харадинај изјавио је да ће дијалог са Београдом бити настављен и да нема алтернативе.

Харадинај je добио мандат испред коалиције ПАН (Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово) и Алијансе ново Косово Беџета Пацолија.

© Фото: www.facebook.com/Ramush1Haradinaj

Презентујући основне циљеве нове косовске владе, Харадинај је на седници скупштине рекао да ће будућа влада бити влада свих грађана Косова, јавља дописиник РТС-а из Приштине.

Према Харадинају, Косово је у тешкој економској ситуацији, ослабљено неповерењем грађана у институције.

Харадинај је рекао да ће Косово водити у чланство у НАТО, поштујући Устав и пријатељство са савезницима.

„Косову је отежан пут ка ЕУ, то ћемо променити. Ми ћемо разговарати са свима. Немамо алтернативу дијалогу са Србијом „, рекао је Харадинај и навео да ће инсистирати на отварању унутрашњег дијалога на Косову.

У делу свог иначе кратког излагања о формирању нове владе, говорио је и на српском језику, поручивши да ће радити на јачању поверења са Србима, ради заједничког живота.

Седници не присуствују представници Српске листе. Њихов долазак на седницу очекује се касније.

Седници присуствују амабасадори утицајних западних земаља, ЕУ, Кфора и други.

Данашња седница скупштине има једну тачку дневног реда – избор нове косовске владе.

Раније данас посланице Српске листе одлучили су, после састанка са директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, да уђу у будућу косовску владу.

Очекује се да ће подршку Харадинају пружити и посланици из редова мањинских заједница. Сви они укупно броје 62 гласова, а за избор владе потребан је 61.

Харадинај је представио предлог новог састава владе. Осим њега, у њој ће бити потпредседници Енвер Хоџај, Фатмир Лимај, Беџет Пацоли, Далибор Јевтић, Дардан Гаши.

Министар финансија биће Бедри Хамза, министар иновација Бесим Бећај, министар правде Абелард Тахири, здравства Уран Исмајљи, министарка европских интеграција Дурата Хоџа, министар културе Кујтим Гаши, док ће министар инфраструктуре бити Паљ Љекај.

За министра безбедносних снага предложен је Рустем Бериша, министра образовања Шућри Битићи, министра трговине Бајрам Хасани, министра рада Скендер Речица, спољних послова Беџет Пацоли, док ће за ресор за заштиту околине бити задужена Аљбена Решитај.

Кандидати за министре унутрашних послова су Фљамур Сефај, економског развоја Ваљдрин Лука, дијаспоре Дардан Гаши, локалне самоуправе Иван Тодосијевић, повратак Далибор Јевтић, пољопривреде Ненад Рикало, јавних служби Махир Јагчилар и руралног развоја Расим Демири.

На заседању у четвртак завршено је конституисање косовске скупштине када је за председника парламента изабран лидер Демократске партије Косова Кадри Весели, а за једног од пет потпредседника испред Српске листе изабран је Славко Симић.