Прочитај ми чланак

КРАЈ ЗА ПЛЕНКОВИЋА: Усташки поклич обара хрватску владу?

0

Хрватска влада неће бити угрожена компромисним решењем спорне спомен плоче ХОС са усташким поздравом "за дом спремни", која је из Јасеновца привремено измештена у Новску, тврди премијер Aндреј Пленковић. Има, међутим, мишљења да ако "падне ли влада", то ће бити крај Пленковићеве каријере.

То компромисно решење, наиме, није по вољи на представницима српске заједнице у Хрватској, ни мањој чланици владајуће коалиције – Хрватској народној страници, јер иако је плоча измештена на њој је остао грб ХОС у којем је уклесан усташки поздрав.

© REUTERS/ Antonio Bronic

Пленковић је новинарима објанио да ће друга фаза бити решена на осонову мишљења владине Комисије, а суочавање са последицама владавине недемократских режима.

– Потом ће влада израдити законски предлог и упутити га Хрватском сабору који доноси закон. Тиме ће дугорочно бити решен проблем – рекао је премијер, преноси Јутарњи лист.

Борис Милошевић, заступник у Сабору и заменик председника СДСС, каже да није добро да се ЗДС сведе на Србе.

– Aко око тога не постоји друштвени консензус, боље је да плоча остане, него да се склања ради Срба – рекао је Милошевић.

На питање може ли се због истицања усташког поздрава и кориштења фашистичких симбола распасти коалиција, одговара да се руководство СДСС-а тек мора да расправи ову ситуацију и да је, како је рекао, добро одмери.

– У СДСС-у се о томе није расправљало. У лошој смо позицији и ствар се не може свести само на нас. Кад бисмо изашли из владајуће коалиције, то би значило да су Срби срушили владу. Ствари се потпуно погрешно постављају и покушавају свести на то да плочу треба макнути због Срба – рекао је Милошевић, напомињући да треба размислити шта кориштење усташког поздрава ЗДС значи за цело друштво.

Иначе, владину Комисију за суочавање с последицама владавине недемократских режима, које води председник ХAЗУ Звонко Кусић, састаће се наредне седмице и, премда им је рок за препоруку влади до марта 2018, чини се да ће пожурити с радом, што је потврдио и сам Кусић.

– Било је предвиђено да се састајемо једном месечно, но састајаћемо се двапут. Доста писмених прилога добивамо и од институција из иностранства – рекао је Кусић, преноси Јутарњи.

С друге стране, спор око плоче изазвао је немир у делу бранитељске популације, а премијер нипошто не жели да се с њима отвори било какав фронт, наводи лист. Иако се, како се наводи, млаки Пленковићев став према плочи и компромис којим се проблем само премешта 20 километара даље тумачи као његова слабост и пре свега страх од деснице у странци, из владе то демантују.

Неименовани ХД-овац, међутим, за Јутарњи каже да то Пленковићево половично решење којим нико није задовољан, ни ХОС, ни коалициони партнери, ни многи у ХДЗ-у.

– Ситуација је само постала замршенија. Шта ако се сада и на другим местима почну постављати плоче, а врло је могуће – каже исти извор и додаје да је најгори у свему утисак да „Пленковић све то ради под притисцима коалиционог партнера, пре свега Милорада Пуповца како би задржао фотељу“.

Неки, пак, истичу да је ту одговорност на Пленковићу, прецизира лист.

– Он је премијер, добио је мандат да решава проблеме, а то не чини. Проблем с плочом је огледни пример како се води држава – све се одлаже – каже саговорник загребачког дневника.

Истиче да је Пленковић проблем плоче требао решити пре осам месеци.

– Падне ли влада на теми поздрава „за дом спремни“, Пленковић неће имати никакву политичку будућност у ХДЗ-у, Хрватској, ни у Европи. Aли, он се боји десног крила унутар ХДЗ-а и зато оклева – рекао је неименовани саговорник из ХДЗ за Јутарњи.

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, историчари др Милан Ст. Протић  и др Драган Петровић, говоре о британском утицају на југословенску спољну политику пред Други светски рат (00:57:45), о југословенско-италијанском савезу и зашто је због Енглеза и Бановине Хрватске смењен Милан Стојадиновић (01:03:00).

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.