Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ: Не примати муслиманске избеглице јер су тројански коњ

0

Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас да не би требало пуштати муслимане у Чешку исто као што у Троју није требало пустити тројанског коња и да би Чешка пре требало да плати новчане казне, јер неће избеглице него да их прими.

„Муслимане не би требало да пуштамо кроз наша врата исто као што није требало да становници Троје пусте у свој град дрвеног коња. Ако би се то десило, овде би добили затворене енклаве. Радије бих платио казне него да примам избеглице“, казао је Земан у сусрету са житељима Хлучина на истоку Чешке.

Чешки председник је инсистирање Европе на механизму релокације и да и земље Вишеградске четворке које то категорично одбијају приме муслиманске избеглице из кампова у Италији и Грчкој упоредио са губитком суверенитета Чехословачке у време када је била у Варшавском пакту и комунистички сателит Совјетског Савеза.

„Суверену државу карактерише то које грађане, стране држављане прима на своју територију. Држава којој је одузето право да о томе одлучује губи суверенитет. У таквој позицији смо већ били. Зашто да у њој будемо поново? Зато сам категорични противник миграцијских квота. Било где у Европи, не само код нас. Могу да разоре структуру нашег континента“, рекао је Милош Земан.