ПОСЛЕДЊИ ВИЗАНТИЈСКИ ЦАР: Косовски завет за чувара Цариграда

32

Србија, а ни остатак хришћанског света не сећа се да је последњег римског (византијског) цара Константина Драгаша Палеолога, родила Српкиња Јелена (грчки Хелена).

– Константин, по мајци Србин, био је формално заиста последњи римски владар „наследник Августа и Константина“. Његова титула гласила је цар Ромеја, што је хеленизован назив за Римљане – каже проф. др Радивој Радић.

Константин је био син последње римске царице Августе Хелене Драгаш Палеолог, супруге цара Манојла Другог Палеолога. Пре удаје, она је била српска принцеза Јелена, кћи моћног велможе Константина Драгаша Дејановића, унука Теодоре – сестре цара Душана и његовог севастократора Дејана Драгаша.

– Ромејске царице су биле политички веома утицајне, а то је нарочито важило за Јелену Драгаш. Она је била саветник, а неки савременици кажу и савладар Константина. Он у титуларно владарско име уноси и њено презиме Драгаш. Тај чин има политички контекст и наглашава његово српско порекло. Могуће је да је то био далеки одјек Душанове идеје о српско-ромејској држави – каже проф. др Радић.

Односи западног и источног хрићанства у време пада Цариграда су разлог због кога Европа не жели да се сећа 1453. године.

– Није уобичајено свечарски се подсећати тешких пораза, сем оних који за поједине народе симболички зраче као историјско-митска упоришта националног идентитета, као, на пример, Термопили за Грке, Масада за Јевреје или Косово поље за Србе. Уза сву своју судбоносну далекосежност, пад Цариграда међу православнима такав ореол из низа разлога није стекао. С друге стране, католички Запад је на „шизматичку“ Византију доследно гледао с одбојношћу, па и непријатељством, тако да њену историју, укључујући и пад у османлијске руке, не доживљава као део своје историје. Уосталом, довољно је сетити се страшног крсташког разарања Цариграда 1204. године, с којим се по окрутности може упоредити једино освајање султана Мехмеда 1453. године – каже проф. др Дарко Танасковић.

С друге стране, у Турској се дуго и темељно припремала прослава јубилеја 560 година освајања Константинопоља.

Снимљен је и најскупљи турски филм „Фетих (освајач) 1453“ који је у неосманском духу приказао пад Цариграда и остварио рекордну гледаност у Турској.

– Турци, наравно, неоосманистички наглашено славе пад Цариграда као велику победу својих предака чију надмоћ на Балкану у савременим околностима и формама желе да обнове. Европа је заборавила да је Истанбул некада био Константинопољ, а „Бизант“ је постао синоним за левантинско лукавство и неморалну превртљивост, иако је култура Византије својевремено за неколико копаља надмашивала западноевропску.

Индикативно је да и један Семјуел Хантингтон у познатој књизи „Судар цивилизација“, православље, заједно с исламом, смешта у источну хемисферу супротстављену западнохришћанској. Недавно је код нас неко духовито приметио да се граница између Запада и Истока у западњачком виђењу померила с Босфора на Дрину, у чему су добрим делом и корени српских проблема с Европом – каже др Танасковић.

Водећи српски историчари сматрају да би Срби морали да се подсете времена пада Цариграда, због политичког контекста догађаја.

– Ромејско царство, сиромашно, декадентно и подељено, нашло се у шкрипцу између агресивног исламског истока и папског запада. Запад је обећавао помоћ, али само ако се прихвати црквена унија, покатоличавање. Међутим, чак и кад је цар Јован, претходник Константина Драгаша, прихватио унију, помоћ није стигла. На очајничке Константинове позиве, папа не покреће крсташки рат већ шаље кардинала да покрштава – каже др Радић.

Практични значај Цариграда био је огроман јер је контролисао Босфор, спона Европе и Азије.  Иако је Константинов град био практично све што је остало од Ромејског царства, његово освајање доносило је освајачу не само велику материјалну корист, већ још већу моралну победу, јер је био симбол империје.

Зато је одговор Константина Драгаша на понуду Мехмеда Освајача за предају града гласио:

– Предаја града није нити моје лично право нити право било ког појединца који у њему живи, јер је наша заједничка одлука да погинемо сви заједно, а не да спасемо свој живот.

Историчари сматрају да подвиг саможртвовања није случајан већ део кодекса усађеног васпитањем под утицајем снажне личности мајке Јелене Драгаш, која је на „пурпурном двору“ обновила мит о светој жртви.

Налик спартанском краљу Леониди или српском кнезу Лазару, последњи ромејски цар се свесно жртвовао. Сведочанства преживелих у бици су идентична: Константин Драгаш је 29. маја 1453. на месту где су јаничари провалили капију скинуо пурпурни огртач и остале царске ознаке и као обичан војник пао у одбрани Цариграда.

Скидање владарских обележја унело је велику забуну међу Турке који су узалудно тражили тело последњег римског цара, да би тријумфовали над њим. Тако је створена легенда о „бесмртном цару“ који ће се једног дана вратити кроз Златну капију на цариградским зиднама и повратити славу Константинопоља.

 • Slavej Planina

  Nakon pada Carigrada od Mehmeda II Osvajaca, na cijoj strani se borila i srpska vojska Gjuragja Brankovica, dinastija Paleolozi je trajala jos 2 veka, a ziveli su po dvorovima Evrope – kod isprepletenih kraljskih rogjackih porodica. Nakon njihovog bioloskog nestanka, Vizantija je dobila ime po malom gradu Vizantu. Do tada je geopoliticki nazivana Istocno rimsko carstvo. I da, poslednji vladar se zvao Jovan Paleolog

  • Срба

   Име Византија је наденуо Јеронимус Волф 1508. године ако се не варам. Ромејско царство је исправан термин. Ђурађ се није борио него је послао помоћне одреде који нису директно учествовали у опсади. Чак је Ђурађ откупио многе заробљене Ромеје и пренео мошти Светог Луке из Епира.

  • Slavej Planina

   Vizant je mali gradic na istoku (prihfatam) Istocnog Romejskog Carstva, a mn kasnije je nazvan Bizant/Vizantija ( rimokatolicku-zapadni i ortodoksni naziv). Dinastija Brankovic sa Gjenovom je bila u „koaliciji“ sa Otomanima, dok Lazarevic sa Mljecanima na strani Vizantije. Kao i danas – Srbija antagonizirana i tragicno podeljena. Pozdrav!

 • Ана

  Латини су први похарали Византију. Венеција лежи на Цариградском злату, а Европа је пуна византијских скупоцјених реликвија.

 • Дуња

  Јасно нам је зашто ова прича није у уџбеницима ?!!

  • perungromovnik

   да сестро, јер су све те територије Србске а не неких тамо турака или грка, а све у стилу „ви сте дошљаци на све ове просторе још у 7мом веку… бла бла бла“…ДАБОГДА ПОЦРКАЛЕ јудеоватиканске и англосаксонске крвопије као и ови наши издајници на власти, даће БОГ да им свима присуствујемо на спаљивању костију њихових и бацања у канализацију, тамо где им је и место…хак, пу! у уста им се посерем!

  • Tony Iommi

   A glavni „dokaz“ za seobu je krivotvoreni Porfirogenit koji je živeo 2-3 veka posle navodnog događaja

  • perungromovnik

   знаш ли која је разлика између јевреја и данашњих грка?
   па једни су признали да су јевреји…
   грци су НАЈВЕЋА ЂУБРАД која поред јеша обитавају на кугли земаљској! уз помоћ њих су Османлије и ушле у Цариград (грчки трговци), они су им показали пут како да се уђе тајним каналима и освоји Цариград а за то су награђени од османског царства правом да и даље несметано тргују као и да фалцификују историју која је на берлинском конгресу и озваничена. Грчка је и данас као православна земља награђена тиме што је чланица нато пакта од самог оснивања те злочиначке организације. Њихови генерали руководе и тајним службама америке (петреус) а да и не причам о томе да је цела територија данашње грчке уствари СРБСКА територија…да скратим причу јер не могу да се замарам, све су преправили и отели, створили неку „старогрчку“ историју и тиме покушали да прикрију трагове као када лопов украде кола па прекуцава бројеве, али широм те и такве грчке су натписи на старославјанском језику, и сваким даном се откопа по нека реликвија која говори супротно од онога што су они написали…па Светогорске манастире су градили СРБИ, зашто би то радили на „туђој територији“? о чему више писати, паметном и ово доста…

  • Soko Sokolov

   Једном приликом прочитах, не знам тачно гдје, да су дезертери Рамзеса II прешли преко Средоземља, покорили аутохтони (????) народ на Пелопонезу и Атици и ту остали као владари. Била сам разочарана, јер сам кроз историју, коју сам учила у школи, обожавала старе Хелене.
   Један грчки историчар је записао „у Атини живи 40 хиљада Атињана и 120 хиљада НеАтињана“. Ко су били ти НеАтињани? Ко су били Атињани? Ова два питања и данас су за мене ЕНИГМАТИКА, јер више не вјерујем у ону историју, коју смо учили у школи.

  • perungromovnik

   Срби сестро, СРБИ су ти „остали“, зато су и били већина (120.000) а хеленци мањина јер су дошљаци, тј. јеше, њихов је стари језик сличан старом хебрејском, зато се и каже, да су циције као јеше, тј кже се за циције да су ЦИНЦАРИ (а то ти је исто)…зато ће грчка ускоро нестати како је и проречено у свим пророчанствима и све ће се вратити на своје место – под кров једне и јединствене државе РАС! ми смо РАСЕНИ, РАШАНИ илити РАСИЈАНИ и ту нема измене, полако се све враћа на своје место и БОЖЈА ће се деца окупити под један стег – стег РАСИЈЕ и БЕЛОГ ДВОГЛАВОГ ОРЛА!

  • Tony Iommi

   Znam da su grci prevrtljivi. Ali ja sam čitao kako su Pajsije Svetogorac i još neki grčki sveci predviđali rat sa turskom i povratak teritorija uz pomoć Rusije. A oni su pravoslavni, a nastoji se napraviti pravoslavni savez. Interesuje me šta misliš o tome i da li mrziš tolko Grčku?

   P.S.reći ću ti 1 zanimljivu činjenicu o jevrejima…

  • perungromovnik

   не могу мрзети територију јер је 60% Славјанска али је на власти оних 40% који нису Срби, а то је све због небриге наших потоњих владара (исто као данас) који су се одрицали и територија и народа за мало власти и за мало ћара а и за тапшање по рамену.
   п.с.
   не интересују ме уопште ћифути, далеко им лепа кућа и ДАБОГДА ми се путеви с њима никада не укрстили

  • Tony Iommi

   Izvini

  • perungromovnik

   ма не треба да се извињаваш, у реду је, само што ја не могу да их сварим јер су ми двојицу рођака одвели арнаути у жуту кућу у арнаутији и тамо су их касапили ћифутски хирурзи а повађене органе продали на њиховом црном тржишту. Поздрав теби са Србског Космета!

  • Tony Iommi

   Čuo sam za zloglasne jevreje-hirurge. Samo teo da ti rečem da su 90% ukupne judeo populacije poreklom hazari. Tursko pleme koje je primilo judaizam. Samo 10% su semiti, biblijksi jevreji…

  • perungromovnik

   хвала на информацији, а ја сам добио информацију да су они ДИРЕКТНИ потомци нечистих сила, тј. палих анђела. Зато се моле у поноћ на гробљу своме створитељу, и од њих је потекло то да се упокојени сахрањују (раније су тела спаљивана и земља се НИЈЕ смела прљати), па што је више гробова то је зло све силније јер су гробови портали за долазак на земљу нечистих сила. У Индији, Кини и Јапану немају тај проблем са злом, тамо гробља не постоје, а код нас све гроб до гроба и све је више зла и зликоваца. Сви се баве црном магијом и врачањима, катастрофа и жалосно шта се по Србији ради од доласка јудеохришћанства на ове просторе!

  • Tony Iommi

   Iluminati su, po jednoj teoriji reptili. A što se spaljivanja tiče, po pravoslavlju je to greh. Zloo dolazi drukčije. Ne preko groblja. Ne možemo da krivimo pravoslavlje…

  • perungromovnik

   нико не криви Православље, оно је постојало и прије ове наметнуте вере, Славити ПРАВ (Небеса) илити ПРАВО-СЛАВЉЕ није само вера то је начин живота и животна инструкција и филозофија.
   по старо Словенској вери постоје 3 света или димензије које ми људи треба да знамо
   ПРАВ – Небеса или Светлост
   ЈАВ – илити земља где смо ми
   НАВ – подземни свет, свет таме, запад и ћифути
   Ми смо деца Бога ПРАВ-де и ми славимо Светлост а не таму, зато смо и Православци. ПРАВ, ПРАВДА, ПРАВЕДНОСТ значи да је по БОЖЈОЈ вољи а НЕ-ПРАВДА није по Божјој вољи, није по вољи Небеса… итд итд итд
   ми смо некада користи Сунчани календар а наметнут нам је Лунарни. По нама је 7525 година а по лунарном 2017, итд итд итд

  • Tony Iommi

   El veruješ u teoriju o reptilima?

  • Soko Sokolov

   „Владајућа елита Хазара је према Јехуди Халевију и Ибн Дауду прешла на рабински јудаизма у 8. вијеку,[8] али обим преласка осталог становништва на јудаизам у Каганату остаје неизвјестан.“

  • Tony Iommi

   Kažu da mi sa Ircima imamo isti gen…

  • perungromovnik

   од Вел(е)са у британији па до Курилских острва простирало се СВЕСЛАВЈАНСКО царство РАС (отуд изрека Србија до Токиа), па је природно да Ирци и Шкотланђани имају наше гене а и ми њихове. То је зато јер ЈЕСМО један народ, РАС-ени илити РАС-ијани илити РАШАНИ.

  • Tony Iommi

   Mene samo brine da vas na Kosmetu neko ne napadne. I sam znaš šta izgubismo briselskim sporazumom. Mada, i da ovaj prizna Kosmet, ne znači da će da vas diraju. Nadam se. Ali Bog je s vama…

  • Soko Sokolov

   Ирци, Шкоти и Велшани су Келти. Келти и ми смо аутохтони народи европског континента. Зато су нам и гени јако слични
   http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:433640-Srbi-po-genima-blizi-Ircima-nego-Rusima

  • Tony Iommi

   Pazi…Jeste da smo se klali sa Vizantijom, ali smo dobro sarađivali s njima u kasnijim vremenima…

  • Soko Sokolov

   И ја тако мислима, Перунегромовниче.

  • Tony Iommi

   I ljudi u to veruju? Zamisli…glupo ko teorija evolucije

  • Slavej Planina

   Зато што, једноставно, није тачна. Све што није добро у публицистици је ту : екстраполација чињеница, манипулација фактима, лаж,чак и у наслову…

  • Срба

   Немаш ти дечко везе са мозгом.
   Константин XI Палеолог Драгаш (грч. Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος Δραγάτσης; 1405—1453, владао 1449—1453); син Манојла II, погинуо у одбрани Цариграда 1453. године.

   Палеолози у егзилу:
   Тома Палеолог (грч. Θωμάς Παλαιολόγος; 1409/10—1465); брат Константина Драгаша; умро у Риму.
   Андреја Палеолог (грч. Ανδρέας Παλαιολόγος; 1453—1502); Томин син; продао и предао своје титуле.

  • Slavej Planina

   Osim Wikipedia ( odakle si „citirao“ copy/paste)… Da ponovim : Paleolozi, posljedna vizantiska dinastija, nakon pada Carigrada/Konstantinopoplja/Istambula jos oko 2 veka su bili PRIZNATI na dvorovima Evrope kao Vizantiski carevi. Nisu imali realno nista (teritoriju, narod, institucije…), ali…

  • Срба

   И шта је онда овде лаж и манипулација због које не треба ово да буде у уџбенику? То што ти рачунаш последње остатке династије који су се сукљали, што ти рече без земље и народа, по туђим дворовима као последње Ромејске цареве?
   Ко уопште мисли да је овај наш мутави престолонаследник последњи краљ Србије а не краљ Александар? И он је ПРИЗНАТ од остале аристократије али…

  • Soko Sokolov

   … од народа НИЈЕ!!!!!
   Нека му рече.