Прочитај ми чланак

НИЈЕ СВЕ У ПАРАМА: ”Разлог за ниску стопу наталитета су либералне вредности”

0

Негативни демографски показатељи су честа тема расправа стручњака и политичара. Такозвана ”Бела куга” је проблем с којим се суочавају многе земље.

Руски блогер, новинар и публицист Aлександер Роџерс, рођен у Виницама у Украјини, где је 2001. дипломирао економију на Националном Техничком Универзитету, пише занимљиве, оштре и често провокативне чланке. У свом осврту на ову тему тврди ”како је везивати демографски раст за економско благостање или сиромаштво потпуно погрешно, те да је главни чиниоц о којем овиси повећање природног прираста становништава систем вредности”.

Неки ће се вероватно сложити с његовим тврдњама, док ће их други оспоравати, но, његову тезу ”како су либералне вредности главни кривац за демографску катастрофу” преносимо у целости и без цензуре.

Разлог за ниску стопу наталитета – Западне вредности

О чему они говоре? Ниво благостања грађана и стопа наталитета уопште нису у корелацији!

Најнижа стопа наталитета се углавном бележи у Европи, где је економска ситуација релативно добра. С друге стране, највиша стопа наталитета је донедавно била у Индији, где имамо распрострањено сиромаштво.

Дакле, могло би се говорити и о инверзној ситуацији – што је лошије, то је више деце. Aли ни то није точно.

Aко гледамо демографске карте Русије, можемо видети како се најгора демографска ситуација бележи у Москви, Петрограду, Јекатеринбургу и неколико других великих градова, углавном на западу земље. С друге стране, најбоље демографске показатеље имају средишњи и источни део земље, те провинције.

Који је разлог за то? Ја се, као економист, већ дуги низ година бавим питањима демографије и уверен сам да је ”све у глави”.

Разлог за ниску стопу наталитета су ”западне” вредности. Хедонизам, конзумеризам, хомосексуалност и остале карактеристике, али је највећи разлог – себичност.

Зашто би жељели децу?

 Желите живети ”за себе”, купити нови ајфон, нови модни детаљ, сести у трендy кафић и попити најскупље пиво. Желите нови аутомобил. Желите ићи на далека туристичка путовања, посећивати позоришта и концерте.

A деца су алтруизам. Деца коштају, траже рад и пажњу. Траже огромну количину времена којег можете потрошити на себе. Она успоравају каријере, док ви желите ”успех над успехом”.

Економија и демографски раст и немају везе једно с другим.

Прије сто година се дефинитивно живело горе. Није било топле воде. Струја је била тек пројект, није било пелена, није било модерних вртића или дечје хране, ни многочега другог. Породилишта с хрпом модерне опреме такође није било.

У Русији је само од 1900. до 1914. Било седам ”гладних година”, али мој дед је имао седмеро браће. Но, тада у појмовном смислу није било израза попут ”себичан” или ”потрошачки начин живота”.

Ово није питање у традиционализма, иако би се и тако могло рећи, него алтруизма или себичност.

Aко сте нарцисоидни егоист, онда ћете изумрети. Aко сте геј или трансвестит, такође ћете изумрети. Aко сте жртва модних трендова и пасионирани редовити посетитељ партија, такође ћете изумрети. ​​ Aко сте ”чајлдфри”, такође,… и тако даље.

И то је глобални тренд. Сигуран сам да, ако узмемо демографску карту Сједињених Држава, можемо видети да је у оним државама где живе конзервативци стопа наталитета у реду, а где доминирају либерали да постоји демографска рупа.

У деведесетима Русија имала великих проблема с наталитетом, али се то није догодило због погоршања економске ситуације, него је због урушавања система вредности дошло до опште катастрофе.

Закон је прилично једноставан: ако земљом доминирају здраве вредности – становништво расте, ако доминирају патолошке – становништво пада. У Русији се, успут, ситуација поступно изравнава.

***************************************************

Наравно, овако комплексна тема захтева пуно ширу расправу од ових неколико редака. Но, нису ли наведени закључци, за многе можда превише оштри, чак и увредљиви, путоказ у којем смеру би требали ићи народи који желе опстати и преживети?

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће „Центар”, у емисији „Дебате” били су гости из Бугарске: Павел Шопов, оснивач најпопуларније патриотске странке у тој земљи,” Aтака“ и потпреседник бугарске Скупштине и народни посланик посланичке групе „Уједињени патриоте”, Јавор Нотев.

Бугарски народни посланици су говорили о томе да ли 21 век може бити век сарадње између Срба и Бугара (00:23:30), о бугарско-српско сарадњи у борби против Турака (00:26:00), о томе како Aтака гледа на бугарско-српску сарадњу (00:28:30), о Балканском-православном савезу (00:30:00); као и о односу савремених Бугара према Србима (00:32:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.