Прочитај ми чланак

ЈАНКОВИЋ ОПОЗИЦИЈИ ПОСЛАО „11ПРИНЦИПА“ – само га је подржао Јеремић

0

Различите реакције опозиционих странака на предложене принципе покрета слободних грађана поводом избора у Београду

Ривали власти различито су реаговали на „11 принципа опозиције“ које је објавио лидер ПСГ Саша Јанковић, а најдиректнију подршку његов предлог добио је од Вука Јеремића. Остали актери опозиционе сцене задржали су дозу резерве према његовом плану.

Јанковић је раније позвао опозиционе странке у Београду да се обавежу да ни на који начин неће сарађивати са СНС. Међу принципима које би, према његовом мишљењу, сви опозиционари требало да прихвате јесте и захтев да све странке које су изнад цензуса прихвате под своју капу мање, како ниједан опозициони глас не би био изгубљен.

– Подржавамо изнете принципе и залажемо се за укрупњавање опозиције. Ниједан глас противника власти не сме да буде изгубљен, а то се постиже што ширим уједињавањем опозиције – поручују из тима Вука Јеремића.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да је „све то лепо што пише у 11 принципа Саше Јанковића“:

– Али не видим зашто се ништа не ради по једном од њих – питању заједничке борбе за фер и поштене изборне услове. Све друго је празна прича ако нема слободних медија и слободних избора. Двери су прешле са речи на дела и заказале протест испред Владе Србије и РТС-а у суботу, 16. септембра. Сви су добро дошли!

У ДЈБ кажу да су и они, још у јулу, позвали јаче странке да на своје листе укључе сродне мање партије:

– ДЈБ је своје принципе, програм и људе већ истакао. Наши принципи подразумевају борбу против партократије, увођење транспарентности, укидање партијског запошљавања и поздрављамо да и други то полако препознају и представљају их као своје. Спремни смо за разговоре, али никога не чекамо. Наша кампања на терену за апстиненте, од човека до човека, почиње у септембру.

ДЕМОКРАТЕ БЕЗ КОМЕНТАРА

У демократској странци, која је подржала Јанковића на председничким изборима, нису желели да коментаришу његове „принципе“. Јанковић је раније објавио да не жели сарадњу са демократама и оптужио их за колаборацију са Вучићем зато што су спремни да му изнесу свој предлог уставних промена.

Јанковићев Покрет објавио 11 ПРИНЦИПА за изборе у Београду

То су:

1. Да се све опозиционе организације унапред јавно обавежу да ни после избора неће сарађивати са СНС, посредно или непосредно.

2. Да се обавежемо да ћемо да водимо кампању против неподношљиве власти, а не за међусобну превласт.

3. Сви заједно морамо да изборимо нормалније изборне услове.

4. Они који извесно прелазе цензус треба да прихвате под своју капу сродне мање опозиционе групације које би са цензусом можда имале проблема, како се ни један једини опозициони глас не би изгубио.

5. Треба да унапред прихватимо да ће након избора водећу улогу имати она демократска опозициона опција која добије највише поверења грађана и да ћемо јој омогућити да формира власт, а не да је било ко уцењује својим мањим а потребним изборним резултатом.

6. Морамо се обавезати да, по преузимању власти, нећемо вршити партијска постављења на стручна места и да нећемо дозволити “прелетање” садашњих партијских кадрова у наше редове.

7. Да ће се на политичка места постављати најквалитетнији кадрови и да ће они одговарати закону, а не странци или покрету; да ће општи интерес бити изнад страначког.

8. Да ће постизање социјалне правде бити приоритет – нема луксуза из јавног буџета док сви немају основно – доступност свима основних градских сервиса и инфраструктуре, посебна брига за најрањивије.

9. Обавезујемо се да ћемо штитити интересе грађана и третирати их равноправно без обзира на њихову политичку оријентацију.

10. Градска власт се мора децентрализовати.

11. Градоначелник бира свој тим.

Нема кајања због раскида са ДС

Због прекида сарадње са демократама, Јанковић се није покајао ни након две недеље од доношења те одлуке.

– О томе је довољно речено за оног ко је хтео да слуша и разуме. Одлука није била исхитрена, а показало се да је донета на основу тачне оцене – након ње ДС није одустао од слања свог предлога измена Устава Александру Вучићу, а представник те странке изразио је наду да ће сазрети свест да власт и опозиција око националних интереса морају да се договарају, а не политички надмудрују. Наш став је да договор кућу гради, али не договор са паликућом – наводи Јанковић.

Он наглашава да власт СНС оставља од српске државе и друштва само згариште.

На питање шта очекује од градских избора, Јанковић каже да очекује одличан резултат.

– У сарадњи са другим опозиционим организацијама – очекујем победу. Свесни смо да ћемо морати да је изборимо прво на нефер и неслободним изборима, а онда одбранимо. Могуће је. Београд је наш град, Србија је наша земља, скинућемо овај покров од власти са њих – рекао је Јанковић.