Прочитај ми чланак

ВУЧИЋУ глава у торби?

0

Већ данима се не стишава драма око обезбеђења председника Александра Вучића, након што је на колону у којој је био налетео бентли на Топчидерској звезди у Београду.

Према речима стручњака, постаје очигледно да обезбеђење председника није адекватно, те да нешто опасно „шкрипи“. Раскорак између полицијског и војног обезбеђења постаје очигледнији, па се поставља питање колико проблема ствара чињеница да непосредно обезбеђење председника чини војска, шире полиција, а контраобавештајно БИА.

Сувише инцидената

Да подсетимо, у суботу око 8.20 на кружном току на Топчидерској звезди на возило у коме се налазио председник Србије налетео је аутомобил бентли панских регистарских ознака у којем су се налазила тројица младића. Власник аутомобила је бивши фудбалер Ивица Драгутиновић, који га је позајмио познаницима Луки Р, Милошу Т. и Стевану Д. Они су дивљали у вожњи и налетели на возило у председниковој колони. Потом су ухапшени и после саслушања одређен им је притвор до 30 дана, због опасности да би са слободе могли да утичу на сведоке.

Бивши директор Безбедносно-информативне агенције Андреја Савић оценио је да припадници војне јединице Кобре, која обезбеђује Вучића, нису професионално обучени када је реч о личној сигурности.

– Вучић је одлучио да о његовој безбедности брине војска, односно елитна јединица Кобре. То је противтерористичка јединица и њени припадници нису најстручнији када је реч о личној безбедности. Низ инцидената у којима су пресецане колоне, како садашњег, тако и бивших председника државе показатељ је да питање личне безбедности државника није најбоље решено и да захтева реформу – изјавио је Савић.

Мистерија Јајинци

Један од највећих пропуста безбедносних служби у обезбеђењу Вучића, јесте још неразјашњени случај у Јајинцима. Прошле јесени у близини куће Вучићевих родитеља нађена је извесна количина оружја за које се одмах спекулисало да је спремљено за атентат. И тада се постављало питање како је Вучићево обезбеђење могло да начини такав пропуст и дозволи да неко оружје остави крај пута којим готово свакодневно пролазе. Резултати истраге до данас нису саопштени, нити се зна шта се заиста десило у Јајинцима.

Отерани професионалци

Полицијски синдикат Србије први је упозорио на проблем војног, односно полицијског обезбеђења председника Србије. Како каже председник синдиката Вељко Мијаиловић, постојала је посебна полицијска јединица од 80 припадника, са припадницима извежбаним искључиво за обезбеђење председника републике. Међутим, та јединица је расформирана након што је Вучић дошао на функцију председника републике.

– Не знамо из ког разлога је то урађено. Да ли Вучић нема поверење у полицију или је нешто друго у питању показаће време. Свакако председник Републике има право да бира ко ће да га обезбеђује, али се ту поставља питање компетентности. Важно је да се систем обезбеђења мора поштовати и мора се знати ко и шта ради у том систему. У супротном радиће се као да га пазе аматери и можда десити нешто што нико не жели – изјавио је Мијаиловић за „Вести“.

Ранио Чечене у Бечу

Према писању београдских медија, возач бентлија Лука Р. „у сталном је контакту са полицајцима и једним високорангираним полицијским функционером“. Наводно је близак и неким криминалним организацијама.

Оно што је посебо занимљиво у случају Луке Р. јесте да је за њим полиција Аустрије пре два месеца расписала потрагу. Према наводима медија, он је једној дискотеци у Бечу радио у обезбеђењу и сукобио се са двојицом Чечена, које је ранио. Одмах затим је побегао из Аустрије, за њим је расписана Интерполова потерница, али је несметано боравио у Београду, где је такође радио у обезбеђењу ноћних клубова.

Живи зид око Меркелове

У Немачкој се до 700 специјалаца брине за безбедност политичара. Закон предвиђа личну заштиту председника, канцеларке, свих министара, посланика и дела истакнутих политичара. Савезна криминалистичка служба БКА процењује коме и колико људи додељује из Зихерунгсгрупе“ која има седиште у Берлину.

Обезбеђење немачке канцеларке Ангеле Меркел углавном се помиње зависно од неке ванредне ситуације или опасности по њену безбедност, као што је то било у време када је добијала бројне претње с југа Европе. Она је у сваком тренутку максимално професионално заштићена.

Сваког јутра између седам и осам сати шофер је блиндираним аудијем А7 вози до Канцлерамта. За разлику од Шредера, Меркелова не живи у стану интегрисаном с кабинетом, него у изнајмљеној кући близу Музеум инзела. Из куће увек излази у пратњи барем једног телохранитеља.

– У посебно напетим ситуацијама пооштравају се мере безбедности за Меркелову. Како на службеним путовањима, тако и на одмору – објаснио је Бернд Брикнер, шеф међународног безбедносног друштва у Берлину.

То у пракси значи да још пре путовања најмање двојица безбедњака осигуравају хотел и околину. Канцеларку прати од 16 до 20 телохранитеља. Двојица или тројица су с њом дословно сваког тренутка и свуда. Прате је од ресторана, па све до спаваће собе и тоалета.

Приликом посете Меркелове термалном купалишту, бар две жене се налазе са њом за време туширања и пресвлачења. Службеници у цивилу се за то време умешају међу госте, пливају, читају новине…

Узбуна због фоторепортера

Пре неколико година фотографи АФП-а у малом италијанском рибарском месту Сант Ангело на Искији, где канцеларка редовно одседа лети кад не планинари на Алпима, фотографисали су Меркелову са 30 метара у баде мантилу и њеног супруга који јој прстом показује пут до сауне. Настала је општа узбуна због питања да ли је најмоћнија политичарка света на одмору довољно заштићена. Објектив фотоапарата може да буде и нишан снајпера, гласила је логика безбедњака.