Прочитај ми чланак

РТ: Путин предлаже доделу бесплатне земље странцима чији су преци рођени у Русији

0

Руски председник Владимир Путин предложио је проширење државног програма бесплатне доделе земљишта страним држављанима чији су преци рођени на руској територији, наглашавајући да успешни кандидати требају имати жељу за радом и стварањем снажних породица.

„Неопходно је проширити могућности које овај програм презентује нашим сународницима који долазе на Далеки исток из иностранства“, рекао је Владимир Путин током отварања седнице Президијума Државног већа у Владивостоку.

„Сународници који живе у иностранству“ представља израз који руски медији користе како би описали људе руске културе и обично етничке припадности, од којих су многи остали у бившим совјетским републикама након што се распао СССР 1992. године. Руски закон омогућава поједностављену натурализацију и неке друге погодности за ову групу људи, која укључује потомке оних који су рођени у данашњим границама Русије.

Путин је такође нагласио да они који долазе из иностранства у Русију, обично долазе са жељом да раде и створе јаке породице, што их чини добрим кандидатима за бесплатну доделу земљишних парцела и да имају право на додатну подршку државе.

Председник је такође позвао регионалне власти на Далеком истоку Русије да анализирају грешке почињене у примарним фазама имплементације програма и да направе сва неопходна прилагођавања како би се олакшао процес.

„Влада и регионалне власти требају им пружити финансијску помоћ [насељеници који су већ учествовали у програму бесплатне доделе земљишта] и помоћи им у стварању регионалне инфраструктуре. Такође предлажем да се веће парцеле земљишта дају онима који успешно раде, односно онима који су већ регистровали парцеле величине једног хектара као своју имовину“, рекао је Путин.

У мају 2016. године Русија је увела закон којим се даје бесплатно земљиште у регионима Далеког истока онима који желе да граде куће или започну бизнис у пољопривреди или туризму. Креатори закона су саопштили да се надају да ће привући више људи у федералне округе на истоку земље, како би успорили или зауставили миграцију локалних становника и подстакли социјално-економски развој територије.

Реализација програма је почела 1. фебруара 2017. године.

Закон предвиђа бесплатну додели једног хектара земљишта свима који се пријаве за програм. Међутим, по досадашњем закону страним држављанима ће се дозволити да користе земљу, а не да је имају. Регистровање потпунијих имовинских права је могуће само након натурализације потенцијалних власника. Земљиште се може користити за било коју закониту сврху, мада је нови власници не могу изнајмити, продати или дати у наредних пет година, након чега могу добити сва имовинска права, под условом да на неки начин успију да култивишу земљиште.

Почетком 2017. године гувернер региона Камчатка, Владимир Ијухин је рекао новинарима да је преко 48.000 људи поднело пријаву за учешће у програму.

„Географија је широка: Москва, Московска регија, Липецки регион, Татарстан, Башкортостан, практично сва централна Русија тражи земљиште на Камчатки. То ме чини сретним. Они који желе земљу, овде ће је добити“, рекао је он.

Око 28 одсто Руса заинтересованих за програм су изразили жељу да ће земљиште искористити за изградњу куће. Око 17 посто жели користити земљиште за пољопривреду или узгајање стоке. Још седам процената каже да ће користити земљиште за изградњу хотела и развој локалног туризма.

Према званичном земљишном регистру, Русија тренутно има око 198 милиона хектара пољопривредног земљишта, од чега је најмање 28 милиона државних и неискоришћених.