Прочитај ми чланак

МAЂAРИ И ПОЉAЦИ БЕСНИ НA ЕУ: „Нећемо примати избеглице упркос одлуци суда!”

0

Мађарска, Словачка и Њемачка реаговале су јуче на одлуку Европског суда правде о законитости шеме квота ЕУ за распођелу миграната, при чему је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оценио судску одлуку као “запрепаштујућу и неодговорну”.

Угрожава безбедност и будућност целе Европе

“Политика је силовала европско право и вриједности”, рекао је Сијарто коментаришући одлуку суда, преноси Ројтерс уз оцену да то наговештава даље правне борбе са европским властима по питању квота. Европски суд правде одбацио је раније данас тужбе Словачке и Мађарске на план ЕУ о квотама за расподелу миграната, а судском одлуком подржано је право Брисела да присили државе чланице на пријем тражилаца азила.

Сијарто је у реаговању истакао да одлука суда, према којој државе чланице ЕУ морају да приме избеглице и тражиоце азила, “угрожава безбедност и будућност целе Европе”. Истовремено, словачки премијер Роберт Фицо рекао је да Словачка поштује одлуку највишег суда ЕУ о одбацивању тужби Словачке и Мађарске на миграциону политику Уније, али је истакао да његова земља неће променити свој негативни став о квотама за расподелу избеглица.

“Наставит ћемо да радимо на томе да се солидарност изрази на друге начине, уместо што нам се силом намећу мигранти из других земаља који ионако овде не желе да буду”, поручио је Фицо, преноси Ројтерс.

Габријел:  Очекујемо да се сви европски партнери придржавају судске одлуке

С друге стране, шеф њемачке дипломатије Зигмар Габријел поздравио је одлуку Европског суда правде, позвавши на брзу акцију држава чланица.

“Увек сам говорио нашим источноевропским партнерима да је исправно разјаснити питања правним путем уколико постоји сумња. Aли, сада можемо очекивати да се сви европски партнери придржавају судске одлуке и да без одлагања примијене споразум”, саопштио је Габријел.

Највиши европски суд закључио је да је ЕУ имала право да наложи националним владама да усвоје квоте за пријем већином сиријских избеглица премештених из Италије и Грчке, које су се прве нашле на удару таласа миграната и избеглица.

“Суд одбацује правне акције које су предузеле Словачка и Мађарска против привременог механизма за обавезну релокацију тражилаца азила”, саопштио је суд са седиштем у Луксембургу, уз напомену да тај механизам тренутно омогућава Грчкој и Италији да изађу на крај с последицама миграционе кризе из 2015. и да је “сразмеран”.

План о квотама који је успоставила Европска комисија усвојен је већинским гласањем држава чланица, док су му се успротивиле бивше комунистичке земље на истоку Европе које тврде да њихова друштва немају капацитета да приме претежно муслиманске имигранте.

План, који је покренут прије две године, али је од почетка био споран, предвиђа премијештање, односно такозвану релокацију 160.000 људи, али је до сада премештено само око 25.000 миграната.

Званичници у Бриселу су упозорили да је шема правно обавезујућа за све државе чланице, укључујући и оне које су гласале против квота као што су Мађарска, Словачка, Чешка Република и Румунија.

Пољска: Мигранте и даље не примамо, упркос одлуци суда ЕУ

Пољска и даље неће примати мигранте по квотама за њихову распођелу које предвиђа план ЕУ, упркос одлуци највишег европског суда да Брисел има право да присили државе чланице да прихвате тражиоце азила, изјавила је данас пољска премијерка Беата Шидло.

– Била сам сигурна да ће суд донијети овакву одлуку, али то апсолутно не мијења став пољске владе у вези са миграционом политиком – рекла је Шидло новинарима на маргинама пословне конференце, преноси Ројтерс. Иако је првобитно гласала за план о квотама, Пољска се накнадно снажно супротставила тој шеми откако је десничарска влада тамо дошла на власт, наводи AФП.

БОНУС ВИДЕО

Зоран Радојичић, народни посланик и председник Савета за одбрану и безбедност Српског покрета Двери, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, прича о томе колико су мигранти опасни по безбедност Србије (01:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.