Прочитај ми чланак

РАДИКАЛИ ТРАЖЕ ОСНИВАЊЕ Руско-српског центра у Војводини

0

Посланичка група Српске радикалне странке (СРС) у војвођанској Скупштини тражила је од Покрајинске владе отварање представништва Руско-српског хуманитарног центра у Војводини.

Председник војвођанске посланичке групе СРС Ђурађ Јакшић рекао је да та странка тражи од власти у Војводини да у буџету за наредну годину издвоји средства за рад Центра у Војводини.

„С обзиром да се сада припрема буџет за 2018, ми тражимо да се направи позиција за функционисање канцеларије Руско-српског центра или отварање самог Центра у Војводини“, рекао је Јакшић за БИРН.

Он кађе да су три посланика СРС боравила недавно у посети Центру у Нишу и да су тамо видели „одличну организацију у случајевима ванредних ситуација Центра који је најбољи у Европи“.

Наводе да је реч о шпијунском центру, Јакшић је назвао будалаштинама и бесмислицама.

„Ми ћемо нашу иницијативу формално актуелизовати – кроз амандмане или допуне дневног реда“, рекао је шеф посланичке групе СРС у Скупштини Војводине, додајући и да ће се на овом предлогу видети „политички курс Покрајинске владе“.

Он је подсетио да се његова странка залаже за пуну интеграцију Србије и Руске Федерације, уз хитан прекид преговора о уласку у ЕУ.

Руско-српски хуманитарни центар основан је 2012. године у НИшу, а према тврдњама његових представника, служи за помоћ у реаговању у ванредним ситуацијама и природним непогодама. Руски званичници су у неколико наврата тражили имунитет за особље Центра, што је изазвало велику забринутост представника ЕУ и САД.