Прочитај ми чланак

МОЛИ ПУТИНА ЗА ПОМОЋ Јужнокорејски председник: Ситуација измиче контроли

0

Јужнокорејски председник Мун Џе-ин казао је руском председнику Владимиру Путину да ситуација на Корејском полуострву измиче контроли због провокација Северене Кореје, преноси Ројтерс.

Мун је, како преносе јужнокорејски медији „замолио Путина“ за помоћ како би „смирили Пјонгјанг“, док међународна заједница разматра како ће одговорити на шесту нуклеарну пробу Северне Кореје.

Руски председник Владимир Путин рекао је да је кризу коју је изазвала Северна Кореја немогуће решити само санкцијама и притиском, већ да су за то потребна политичка и дипломатска средства.

Путин је, на заједничкој конференцији за новинаре са Муном у Владивостоку, осудио најновију ракетну пробу Северне Кореје и позвао на преговоре у покушају да се криза реши, преноси Ројтерс.

„Без политичких и дипломатских средстава, немогуће је постићи помак у тренутној ситуацији. Да будем прецизан, то уопште није могуће“, рекао је руски председник.

Путин је, такође, истакао да нуклеарни и ракетни програм Пјонгјанга представља грубо кршење резолуција УН.

Јужнокорејски председник казао је Путину да је ситуација на Корејском полуострву компликована због провокација Северне Кореје, а два лидера су се сагласила да је решавање севернокорејског нуклеарног питања врхунски приоритет за развој у источној Азији, преноси Ројтерс.

Мун је рекао да је Путин изразио пуну подршку напорима Јужне Кореје у решавању питања везаних за северног суседа.

Додао је и да би ситуација могла да постане непредвидива уколико Северна Кореја не престане са провокативним акцијама.

ТАСС преноси да је Путин казао Муну да му је драго због прилике да се сусретну лицем у лице након јучерашњег телефонског разговора и дискутују о „добро познатиом догађајима везаних за севернокрејски нуклеарни ракетни програм“.

Двојица лидера састала су се данас на маргинама Источног економског форума у Владивостоку, граду на далеком истоку Русије, у тренутку пораста међународне забринутости због моћне нуклеарне пробе коју је Пјонгјанг извео током викенда.