Прочитај ми чланак

СРБИЈА: С бесплатним уџбеницима деца миграната кренула у српске школе

0

Деца тражиоци азила кренули у школу. Заједно са вршњацима из Србије учиће математику, енглески, географију и остале предмете.

Око 650 деце миграната смештених у колективним центрима широм Србије у понедељак је кренуло у школу. Заједно са вршњацима из Србије учиће математику, енглески, географију и остале предмете. Српски ће учити одвојено и интензивно не би ли што пре проговорили на нашем језику.

Деца из прихватног центра у Крњачи распоређена су у неколико школа, а њих 12 дошло је у ОШ „Јован Ристић“ у Борчи, где клупе деле са вршњацима из Србије. У понедељак их је посетио Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је, заједно са помоћницом министра просвете Весном Недељковић, директорком канцеларије Уницефа Мишел Сен Ло и шефом представништва УНХЦР Хансом Фридрихом Шодером, уручио школарцима ранчеве са школским прибором.

Ђорђевић је истакао да сва деца у Србији морају имати исти третман, без обзира на верску, националну припадност и социјални статус и додао да је несметано образовање сваког детета једно од основних људских права. Он је истакао и да Министарство константно ради на унапређењу у области подршке осетљивим групама деце, као што су деца без родитељског старања, деца у заводима за васпитање и деца мигранти.