Прочитај ми чланак

ТОМИСЛАВ КРЕСОВИЋ: Саша Јанковић ради против опозиције и у корист власти?

0

Некадашњи вишегодишњи Заштитник грађана Саша Јанковић који је био председнички кандидат и имао је подршку дела опозиције пре свега ДС, данас ради на разбијању опозиције и компромитовању већ компомитоване ДС и отворено ради у интересу власти Александра Вучића и СНС.

Преко његових скупова где се афирмишу јавне личности противници режима попут контраверзног глумца Сегеја Трифуновића некадашњег „пријатеља“ Милорада Улемека Легије шаљу се поруке бизарних претњи и некофилског карактeра упућених на рачун шефа државе. Неумереним језиком улице Трифуновић и њему слични раде на јачању ауторитет Александра Вучића у јавности и руши и онако слабу и неорганизовану опозицију. Дакле Саша Јанковић је полтички „марионета“ власти на задатку јавног полтичког „циркузанта“ као што је то перфидније али у другој форми својевремно био лидер СРС др Војислав Шешељ у критици Слободана Милошевића и Мире Марковић или Вук Драшковић.

Саша Јанковић је „политички атлетски зец“ који трчи трку у корист владајуће коалиције смањујући капацитет опозиције да буде организована. У овој оркестрацији јавног иритирања, претњи и увреда на име Александра Вучића утицај имају и неки таблоиди попут листа „Таблоид“ и њеног уредника који је незванично постао „гуру“ по ставу провладиних приватних медија у рушењу председника Србије с власти са морбидним политичким сценаријима. Србија је већ имала ликвидацију од стране Милошревћевог режима Ивана Стамболића и др Зорана Ђинђића и јавно позивање на политичко насиље је не само кривично дело већ је и контракампања за опозицију да се озбиљније супростави владајућој коалицији на власти.

Логика Kарла Шмита –Пријатељ-непријатељ

Преко оваквих крајње примитивних изјава крију се „штабови“ медијског „подземља“ који јачају позицију владајуће коалиције и председника Србије управо кроз коришћење такве реторике. На овај начин се отвара политичка садо-мазохистичка кампања тз „опозиције“ и мазохистичко реаговања провладиних медија које на крају отварају врата насиљу.

На најнижим увредама јача концепт већ виђеног политичког ријалити програма из „Фарме“ или „Парова“, у којима се не води рачуна о јавном моралу, поштовању јавне речи, угледа институција већ се ствара психологија „приземља“ и „подземља“ која девастира појам пристојности, грађанства, демократије, јавности и афирмише анархистичке поруке које су карактеристика за ауторитарна политичка друштва.Таква логика рађа неофашистичку психологију насиља и позивања грађана на побуну, а код власти јача механизам ауторитарне контроле друштва. Морални пад јавне речи и неодговорности људи на јавним функцијама било да су у политици, привреди, медијима стварају психологију да је све дозвољено и да је реч о прљавим играма.

На овај начин Саша Јанковић деградира себе као политичара и опозиционара. Борба примитивизма и бизарности доводи до девистирања јавног и грађанског морала и дубље хипокризије друштва и политике и превођење друштва у матрицу идеологије Kарла Шмита „пријатељ-непријатељ“, овде је реч о систему „спојених судова“ власти и провладиних медија и дела опозиције и таблоида који су против власти да у међусобној борби користе логику друштвеног „брлога“. Сваки човек, институција се морају уважити и аргументи борбе не могу бити насиље, вулгарност или жеља за осветом и реваншизмом. Овде је реч о виду политичке кампање дела опозиције око Саше Јанковића који очигледно у немању програма ради за власт и Александра Вучића на бизарни али ефикасан начин.

Са друге стране власт која је постала апсолутна. Овакав облик политичке арене или „кориде“ вређа интелигенцију грађана Србије, стварајући оквир за најниже пориве и страсти који се на крају претварају у траги-комедију. Они који позивају носиоце јавних институција на линч или пропагирају насиље не само да раде против закона већ и против интереса грађана Србије.Таква логика само јача власт и моћ Председника Србије и деградира опозицију на најбруталнији начин.