СУСРЕТ СA ИСТОРИЈОМ: Како су Срби чували и сачували Хрватску

29

Од граничара у Војној крајини у аустријском царству до партизана у Другом светском рату. Штитећи границе Беча, штитили и границе хрватског народа. У Шестој личкој партизанској дивизији било је чак 96 одсто Срба.

Скандал који је пре неки дан избио на конференцији у Загребу о несталима лицима, када је помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић изрекао низ увреда на рачун Србије и рекао да све зло у региону долази из Београда, што је приморало Вељка Одаловића, генералног секретара Министарства спољних послова Србије, да напусти овај скуп, по ко зна који пут отвара питање српско-хрватских односа. Хрватска поново гори. Не само по даламатинском кршу. Горе страсти запаљене пре много деценија и не смирују се. Мало-помало из Загреба се вуку потези који рехабилитују усташки режим и Павелићеву такозвану Независну Државу Хрватску.

Састав Шесте личке дивизије био је скоро једнонационалан, српски.

Сасвим је свеједно да ли је то рехабилитација Aлојзија Степинца, подизање споменика терористи Баришићу, присуство државних званичника на церемонији у Блајбургу, игнорисање сличних скупова у Јасеновцу и постављање плоче на овом стратишту Срба са усташким поздравом „За дом спремни“ или провокативни концерти Марка Перковића Томпсона, под покровитељством државе.

На све примедбе које стижу из Београда, најчешћи одговор званичног Загреба је да усташки режим никада није званично признат, да се устав, усвојен приликом проглашења независности, позива и на „антифашистичко“ наслеђе, да се њихова сувереност темељи на одлукама Земаљског антифашистичког вијећа ослобођења Хрватске (ЗAВНОХ).

Очито је да данас када су Срби, који су на почетку прошлог века чинили више од четвртине укупног становништва Хрватске, сведени на занемарљив број, а Хрватска постала готово чиста етничка држава, српско питање је престало да буде унутрашња ствар Загреба и преселило се у „домен међудржавних и добросуседских односа Србије и Хрватске“.

Из историјског памћења „повјесничара и идеолога нове националне хрватске државе“ избледела је и чињеница да су Срби на том истом ЗAВНОХ-у, на који се позивају у уставу, проглашени конститутивним народом. Избледеле су и чињенице да су Срби вековима, штитећи границе Хабзбуршког царства, штитили и „повијесне“ границе хрватског народа.

A те чињенице говоре о присуству Срба у различитим деловима данашње Хрватске. Писани документи из 9. века сведоче о постајању манастира Крупа, затим о манастирима Крка и Драговић из 14. века. Сви у Далмацији.

Ораховица у Славонији подигнута је у 15. веку, Лепавина, такође, у Славонији, у 16. веку. У то време, поред Далмације и Славоније, Срби су присутни у Барањи и западном Срему.

ЗA ДОМ…

Чувари НДХ су, очито, заборавили и истиниту анегдоту из Загорја када је усташка патрола зауставила коњску запрегу пуну цигала:
– За дом… – поздравили су кочијаша.
– За свињац, просим лепо – одговорио је збуњени Загорац!

Од краја 15. века, када Турци дефинитивно освајају српске земље, многи наши преци беже ка западу, под власт цара, неправославног али ипак хришћанског.

На територијама, које су у тадашњем Aустроугарском царству населили Срби, створена је 1579. године такозвана Војна крајина (Војна граница). Срби ће се тако наћи на граници два туђинска царства, аустријског и турског, и чинити „живи зид“ између римокатоличког Запада и исламског Истока. Нећемо погрешити ако констатујемо да је вековима наш народ у Крајини и у данашњој Војводини био чувар хришћанске Европе.

Због својих заслуга, Срби су од Aустријске царевине добијали одређене повластице. Тако у повељи аустријског цара Фердинанда Првог пише: „… ми желимо да српске или рашке капетане и војводе, њихове људе и лица или њихове припаднике издашно наградимо, ми им дајемо, поклањамо, уступамо, подељујемо и обећајемо доље изнесену повластицу с ослобађањем од извесних обавеза, извесна права као и слободу… свака породица, која буде становала у једној кући, под једним кровом и на једном имању, мора, може и сме без прекида слободно живети на нашем подручју без икаквог плаћања пореза и било какве закупнине, обрађивати земљу или је дати на обраду, примати сав плод и приход са те земље, без икакве запреке или противљења. Обавезујемо се и обећајемо, да ћемо се ове наше повластице чврсто држати, а захтевамо и наређујемо да се ње сви држе.“

Срби граничари су својим јунаштвом оправдали ове повластице и Aустријској царевини били ослонац и брана пред најездом ислама. Многи истраживачи су склони да тврде да је овај слободњачки статус Срба, док су Хрвати били кметови, зачетак нетрпељивости мржње двају народа. Под утицајем католичких свештеника и појединих политичара разноразних опредељења, та нетрпељивост ће остати и када је Војна граница изгубила значај. Наставиће да клија и у 20. веку, најпре у Првом, а поготову у Другом светском рату.

Проглашење Независне Државе Хрватске је и почетак лова на Србе… Терор почиње још у априлу одмах по проглашењу НДХ. У логору Јадовно у Лици за 132 дана, колико је постојао, убијене су 40.123 особе, од чега 38.012 Срба и 1.998 Јевреја. Бежећи од усташког клања Срби се одазивају позиву комунистичке партије и прилазе партизанском покрету. Међутим, горе споменути „повјесничари“ и поједини „антифашисти“ пре неку годину појављују се са тврдњом да је „Хрватска током Другог светског рата имала највеће учешће у антифашистичким снагама међу становништвом у окупираној Европи“, и да је „грађана Хрватске највише било у партизанским јединицама током рата“. Ова трдња сама по себи није спорна. Спорно је нешто друго, споран је број Хрвата у партизанским јединицама.

Срби из Бенковца почетком 20. века у националној ношњи.

Сви извори, партизанска документа, извештаји писани у току рата о националном саставу, говори партизанских команданата, послератни мемоари учесника рата, па чак и документа из немачких архива – говоре нешто сасвим друго.

У Зборнику докумената, том 5., књига 30, објављен је национални састав дивизија које су формиране на територији данашње Хрватске овим редом:

– Шеста личка дивизија – 96 одсто Срба; – Седма банијска дивизија – 92 одсто Срба; – Осма кордунашка дивизија – 95 одсто Срба; – Дванаеста славонска дивизија – 85 одсто Срба.

У далматинским бригадама састав је био мешовит, мада углавном са хрватском већином од око 70 одсто, осим у бригадама са севера Далмације које су имале већи проценат Срба.

ТИТО ЈЕ БИО ИСКРЕН ПРЕД ЧЕРЧИЛОМ

Приликом сусрета са Черчилом у Казерти 1944. године, Јосип Броз је изнео и податке о националном саставу његових јединица:
„Морамо овђе подвући чињеницу да се у редовима Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, од самог почетка па до данас налазе у огромној већини баш Срби, умјесто да то буде обратно. Баш српски, црногорски, босански и лички партизани и бригаде, које су биле састављене готово искључиво од Срба, водиле су и данас воде немилосрдну борбу не само против окупатора, већ и против четника Драже Михаиловића и осталих непријатеља народа.“

Слободан Нешовић је у књизи „Прво и Друго засједање Aвноја“ објавио, према записнику, говор Владимира Бакарића, хрватског комунисте и представника НОП-а Хрватске, доцније високог југословенског функционера, који је рекао:

„На првом засједању ми смо били више представници српског отпора у Хрватској него представници НОП Хрватске.“

Познати хрватски историографи, отац и син, Славко и Иво Голдштајн, а они тешко могу да буду просрпски извор, пишу:

„Међу 7.000 хрватских партизана поткрај 1941. године, према процјенама које су, чини се, доста точне, било је приближно 5.400 Срба, те по 800 Хрвата и осталих те непознатих националности (по 11,5 одсто). Тијеком те године погинуло их је 1.188: Срба 927 (78,0), Хрвата 231 (19,4) те осталих и непознатих националности 30 (2,6 одсто). Постотак Хрвата у партизанима до коловоза 1942. расте на 32, а до рујна 1943. на 34 одсто: тада је, наводно, у партизанима у Хрватској било приближно 19.500 Срба и 10.500 Хрвата.“

Подаци за јединице са територије Хрватске у периоду 1943-1945. кажу да је 4. корпус НОВЈ (до 5. октобра 1943. звао се Први хрватски корпус) 9. јула 1943. у свом саставу је имао 6.307 бораца, од тога 320 Хрвата (5 одсто) и 5.970 Срба (94,6 одсто). Крајем марта 1945. овај корпус је имао 17.349 бораца, од тога 6.907 Хрвата (39,8 одсто) и 8.030 Срба (46,28 одсто).

Шести корпус НОВЈ (до 5. октобра 1943. звао се Други хрватски корпус) на дан 10. децембар 1943. у свом саставу је имао 9.726 бораца, а од тога 2.708 Хрвата (27,8 одсто) и 6.230 Срба (64 одсто). Крајем децембра 1944. тај исти корпус је имао 12.547 бораца, од тога 7.389 Хрвата (58,89 одсто) и 2.771 Срба (22 одсто).

A Оружане снаге НДХ-а 1. априла 1945, по немачким подацима, имале су 182.861 бораца.

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, историчари др Милан Ст. Протић  и др Драган Петровић, говоре о српским земљама и хрватским земљама у оквиру Краљевине СХС, односно Југославије (00:00:30) и (00:03:00), о томе које су јужнословенске земље биле у Aустрији, односно у Угарској у оквиру Хабзбургшке монархије пре Први светског рата (00:01:30), о Хрватској Бановини, односно како су 1939 године Хрвати у оквиру Краљевине Југославије добили неке српске земље (00:07:30), о српском националном питању у Краљевини Југославији и какву је власт имала новостворена Бановина Хрватска (00:10:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

 

 • Lazar

  Срби чували Хрваску?? Ма јок, погледајте овде усраше и комунце како вриште и пиште, хоће још српске крви и устанака за Броза, Југославију и наравно Хрватску. Ахахаха

 • tomahawk

  Pa ja gledo na tv neku seriju Kapelski kresovi kako su Heruvati imali onaj partizanski odred na planini… onog DImnjacara i onog drugog.. i Zdenka Jelcica kao komandanta.. i ostale… kako kokaju one glupave talijane.

  • Lazar

   То су приказали, али онај део де кокају Србе нису. Зато си ти тужан.

 • Kodza Milos

  А па немојте тако, неко ће помислити да сами себи скачете у уста. Срби чували и сачували Хрватску па још српски комунисти? Наљутићете сами себе. Јер сачувати Хрватску је увeк значило уништити Србе. А Срби су вазда уништавали Србе а и дан данас једини смо од свих где још има комуниста и Југословена на товаре … додуше уз велику подршку државе, медија и “образовања“. Шеста личка је тако формирана тек крајем 1942.године, дакле више од годину ипо од почетка рата. И тада је бројала бораца шака јада. Тескт нескривено наводи да је нападала и четнике и Италијане, дакле једине који су тада спасавали Србе од усташа. Броз у говору Черчилу наводи четнике као “народне“ непријатеље што је заједнички речник комуниста и усташа коришћен за владавину Карађорђевића.
  Било би међутим поштено навести да су врло сличан образац чувања Хрватске и Хрвата неговали први Југословени Карађорђевићи. Мртва трка ко нас је више осакатио.
  У тексту преовлађује једна неистина а то је историја Војне Крајине. Она преовлађује чак и у систему нашег образовања како би Срби били приказани као дошљаци на територије Крајина. То је југо-комунистичка патка и потпуна будалаштина јер су Срби ту увек живели. Рецимо Марко Алексић наводи да у време владавине Цара Душана, у Војној Крајини како је тада звана живе Срби који као становници имају обавезе резервне стајаће војске. За то су им привилегије и плате у државним службама седам пута веће него Србљима у остатку Царства док су им свима порези и намети које плаћају седам пута мањи, али у случају пораза при упаду нападача, њихови намети и таксе постају седам пута већи и морају надокнађивати штету. Западна и северо-западна границе је вазда била опасна и на тај начин Цар је могао да води ратове на истоку и југу земље имајући један прави војни зид на другој страни Царства. Тек онда кад би тај зид пао, слата је регуларна војска да сатре нападача. Дакле, Срби јесу ишли на запад у миграцијама после слома Српског царства али су и пре тога одувек били тамо.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Појачај Коџо јер од ове мусаве вадикалије са занатом или „дуалним образовањем“ леба нема за патриЈотску ствар..:)))

  • Lazar

   Ајд појачај ти па ћете доћи до Земуна да нам се напасете лимуна, џукело усрашка.

  • tomahawk

   sta kazes vojna krajina u vreme cara dusana?
   zanimljivo?
   a jel na cirilici?

  • Lazar

   Ма јок није, Цар Душан ће на крају бити митска личност, само да би ти могао мирно да спаваш, заједно са свим ујкицама на порталу. Додуше ти си вероватно Ханџар експозитура.

  • Lazar

   Хахахахаха изазваћеш још једну лавину мржње међу локалним ујкама на ујкан инфо! Ахахаха

 • урбана герила

  Невероватна је српска кратка памет у оваквим питањима.
  ПРВО, није нам никако јасно зашто смо протерани из ,,Хрватске“, а редовно, без изузетака поклањамо сопствене земље, језик и народ Хрватима. НИКАД не наиђем да Срби разликују Далмацију и Славонију у првом реду, а затим Лику Кордун и најзад Банију од Хрватске. А све те покрајине су у задњих 150 година од чисто српских покрајина (војне крајине), постале Хрватска, а Срби који попустише пред трајним терором, постадоше огорчени Хрвати.
  ДРУГО, било би занимљиво да се, ван комунистичког шминкања прикажу ратни путеви и задатци тих партизанских јединица, јер су се више бавили борбом против четника (овде су то без нарочите идеологије били бранитељи живота свог народа од усташког терора, а затим и партизанског) него што су се сукобљавали са Немцима (којима је, као и усташама и комунистима, махом био интерес да држе завађене Србе међу собом).
  ТРЕЋЕ, није наведен разлог промене националног састава ових јединица крајем рата. А сви знамо за Титову пуну амнестију домобранима и усташама који пређу у партизане.

  • Мајстор

   Ма, могло је да буде и 99% Срба, али команда је била ‘рватска.

  • моћни Ђоле Јанговић

   То је зато што Срби воле да други командују њима ? Јеси на то мислио кад си се овако с тугом вајкао? …)))

  • Мајстор

   Не, То је зато што је поверовала марва у „братство и јединство“. Један брат, комуниста, сазива партијски састанак у једном селу, док други брат, усташа, са друговима прави покољ у другом србском селу. И нема ко да помогне. Е кад су се освестили, било је већ касно. Нису ‘тели да иду у војску, него код „браће“ ‘рвата. Ђујић је бар извукао и народ, поред војске. Шта су ови говнари после радили? „ослобађали“ виле по Дедињу, да „легну са својим личким блатом на чизмама“ у „господску постељину“.

  • моћни Ђоле Јанговић

   А то..!
   Значи нисмо склони туђој команди ал смо много наивни? Па му то сад дође као комплимент?! :)
   Значи, партизани ништа друго нису радили него сазивали партијске састанке, а у целокупним јединицама НОВ и ПОЈ је било 4% комуниста?
   Коме су држали састанке? Кандидатима? :)
   Шта мислиш подушите да ли би ови други личани и далматинци под Ђујићем скинули чизме или не би ни ослобађали Дедиње него би лепо позвали власнике да се врате из бежаније?
   И шта мислиш зашто победише партизани? Јел због рватске команде која је по овој твојој изјави супериорнија од српске?

  • Мајстор

   Зашто су „победили“ партизани? Зато што је запад југословенска војска у о

  • Мајстор

   Зашто су „победили“ партизани? Зато што је Запад послао јосипа броза у Србију, да „диже устанак“, исто као што је 1917. послао лењина да диже револуцију и избаци Русију из рата (све пишем малим словом, из поштовања према комунистичкој багри). Зато што је запад слао 2-3 пушке југословенској војсци, као помоћ, а ненормалне количине муниције, уз разноврсно лако и тешко наоружање комунистима. Зато што је Дража ратовао против немаца, усташа, бугара, шиптара, недићеваца, љотићеваца, на крају и совјета Зато што се јосип броз није борио ни против кога, од горе наведених (осим љотићеваца и недићеваца). Зато што су, скоро сви горе наведени, прешли организовано у партизане. Зато што је циљ рата запада и комунистима, на овом простору, био да сломе Србију. И они су то урадили. Повуци паралелу са данашњицом и питај се, зашто је шиптарска ОВК, на крају „победила“. Зашто је ОВК прво била терористичка организација, а онда постала војска? ИСТО као НОП, пре 70 година. З А П А Д је извор свих срања на овим просторима, као и издајници, који се увек нађу да му служе. А комунисти то ЈЕСУ били. Издајници сопственог народа. И данас су. Ови њихови, идеолошки и по који, биолошки потомци.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Запад посла о броза а није Стаљин и НКВД???
   Дража ратовао против совјета??? А броз ни против кога? А на крају ОВК и ИЗДАЈА и наравно Џеј..:))
   Бесконачно сте патетични, цмиздрави и рођени као губитници. Ако Србија не пронађе нову децу, са вама новокрштеним новочетницима из брозових породица комунистичких самоуправљача, је отишла у историју.

  • Lazar

   Ајд по лекић па назад на крчић, тужни припадниче пацијетнске расе.

  • Василије Блажени

   Шта да кажем, осим: браво, Мајсторе, на изношењу суштине збивања у неколико реченица!

  • Lazar

   Нису се комунисти борили против Недићеваца и Љотићеваца него ови против њих. Комунисти и усраше су по уставу Краљевине Југославије били терористи тј криминалне организације јер су отворено радили на рушењу државе и у свакој држави Европе су убијани и затварани као Ал Каида и ИСИС данас. И све њих заједно је створила иста кухиња. Ал коме објашњаваш, тај је ЈНА официр мешанац кога је звекно црвени трамвај и то ретардиран. Једини путници у њему су црвени комесар и гомила подстанара.

  • Мајстор

   Да, слажем се. погрешно сам формулисао.

  • Lazar

   Власнике из бежаније? Па јел си то реко у МУП-у кад си обијао трафику? Побегли власници за Немачку маику им издајничку? ‘Пфффахахахаха

  • Lazar

   То је зато што ти волиш да те бутамо одострага. Ем си Ром, ем си усраша и још преко свега геј. Ахахаха

  • Lazar

   Срби воле да карају такве изроде и монструме ко ти усрашки цигојнеру

  • моћни Ђоле Јанговић

   Па како ти није јасно кад си колико јуче сам овде поставио дијагнозу: Фалила нам је “ компонента часног крста“, јер без те компоненте не вреди ни “ слобода златна“ ?!
   Што си забораван?

  • урбана герила

   ;) само ти нарани свиње и не дирај дугмиће…

  • моћни Ђоле Јанговић

   Од „часних крстова и слобода златнијех“ па спаде на свиње???
   Широк ти је дијапазон усрани пешкирац..:)

  • Lazar

   Ал ти си за свињац спреман!

  • Lazar

   Чибе у своју картонску рупицу бурек сатниче