Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕНО ШТА ПИШЕ у Обамином писму Трампу

0

Вашингтон -- Пре него што је напустио Белу кућу бивши амерички председник Барак Обама оставио је свом наследнику Доналду Трампу писмо у фијоци стола у Овалном кабинету.

На писму је писало да је намењено „господину председнику“.

То је уједно била и последња комуникација између 44. и 45. председника САД, а амерички ЦНН је добио копију тог писма и објавио га.

У писму Обама је Трампу изнео неколико закључака насталих у последњих осам година, колико је Обама био председник САД.

Прво, обојица смо благословени, на различите начине, великом добром срећом… На нама је да урадимо све што можемо да изградимо још више степеника ка успеху за свако дете и породицу вољне да напорно раде. Друго, америчко вођство у овом свету је стварно неопходно. На нама је да, кроз акције и примере, одржимо међународни поредак који се стабилно шири од краја Хладног рата и од којег зависе наше богатство и безбедност“, написао је Обама.

Он је у писму подсетио да су председници само „привремени станари те канцеларије“.

„То нас чини чуварима оних демократских институција и традиција – попут владавине закона, раздвајања моћи, заштите једнакости и цивилних слобода – за које су се наши преци борили и крварили. Без обзира на свакодневне политичке трзавице, на нама је да оставимо те инструменте наше демократије бар толико јакима како смо их затекли“, оценио је Обама.

Обама је посаветовао Трампа да увек нађе време за пријатеље и породицу и поручио му да је спреман да помогне.

„Мишел и ја желимо Вама и Меланији све најбоље на почетку ове велике авантуре и знајте да смо ту, спремни да помогнемо на сваки начин на који можемо“, поручио је Обама.

Како се наводи, Трамп је након што је прочитао писмо желео да позове Обаму и захвали му, али због путовања у Калифорнију Обама није могао да се јави.

Кад је један од Обаминих помоћника позвао Белу кућу да узврати позив, особље новог председника је објаснило да је Трамп само желео да захвали на писму.