Прочитај ми чланак

ПРЕДСТAВНИЦИ ОПОЗИЦИОНОГ БЛОКA СТAЛИ УЗ СИНДИКAТЕ: Излазимо на улице с радницима!

0

Уколико на јесен, тачније 6. октобра, дође до протеста запослених, то би било и прво јавно окупљање скоро целе опозиције на једном месту зарад истог циља.

Лоша материјална ситуација и неадекватни услови рада с којима се сусреће све већи број запослених у Србији упалили су аларм у синдикалним организацијама, које су за 6. октобар најавиле велики протест – Марш радника, а на улице ће, како су обећали, изаћи и већи део опозиције!

Након што је у интервјуу за Курир поручио да се „нема више куд“ јер се синдикални захтеви одлажу унедоглед, председник Војног синдиката Србије Новица Aнтић најавио је разговоре са још неколико синдиката како би удруженим снагама 6. октобра изашли на улице.

УДРУЖЕНИ ДО РAДНИЧКИХ ПРAВA

Синдикати у Србији засад су подржали идеју Новице Aнтића да се синдикалне организације удруже како би се у заједничкој борби изборили за бољи положај радника у Србији. Са тим предлогом сложио се и Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“. Врућу јесен у синдикалној борби најавио је и Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије. Такође, и представници просветних синдиката, али и оружара спремни су да разговарају са Aнтићем.

Саша Јанковић, председник Покрета слободних грађана, каже да је његов покрет и раније подржавао све синдикалне захтеве.

– Њихово незадовољство је више него оправдано и дубоко се тиче не само њих већ и живота сваког човека. Лоша материјална ситуација припадника војске и полиције, кршење њихових права, застарела опрема, нестручно, политизовано и криминализовано руководство и конфликт с народом у који војску, полицију и службе гура ова власт, све то угрожава и безбедност. Наравно да ћемо их подржати – речи су Јанковића.

Председник ЦИРСД и бивши шеф дипломатије Вук Јеремић такође подржава најављене протесте:

– Сваким даном се види да са СНС на власти грађани све теже живе. Медијске лажи Вучићеве ријалити стварности код све већег броја људи не могу да замене прави свакодневни живот. Незнање, корупција и бахатост су речи које најбоље описују напредњачку власт, која већ више од пола деценије уништава Србију.

И Зоран Живковић, лидер Нове странке, подржаће протесте.

– Грађани Србије, пре свега радници, морају да покажу свој бунт на начин који је уобичајен у демократским друштвима, а то су демонстрације и протести. Датум је одлично изабран, а од организатора зависи да ли желе да политичке странке буду активни учесници тога. Нова странка ће се придружити – каже Живковић.

Истог је мишљења и функционер СДС Константин Самофалов:

– За СДС права радника су на врху листе приоритетних проблема. Живимо у једној од најсиромашнијих земаља Европе, с најнижим просечним платама на Балкану. На протесту наших војника сам већ био, и ићи ћу поново. Наша је обавеза да их као социјалдемократе подржимо у борби за заштиту људског достојанства и остваривање елементарних права.

Подршку синдикатима даје и лидер Двери Бошко Обрадовић:

– Као и до сада, подржаћемо протесте радника и предлог Војног синдиката. И до сада смо то радили.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) ступила је јуче, првог школског дана, у једнодневни штрајк упозорења скраћењем часова на 30 минута у 607 школа у Србији, а ако се њихови захтеви не усвоје, најављују наставак протеста на улицама.

Чланови синдиката окупили су се јуче испред Министарства просвете у Немањиној улици како би изразили незадовољство положајем запослених у просвети.

– Тражимо озбиљност, онолику колико смо ми озбиљни када радимо са ђацима! Дозовите се памети, ми радимо са будућношћу Србије. Тражимо конкретне бројке, а не замајавања, биће, неће бити, можда ће бити, да ли ће бити. Куцнуо је последњи час. Шест месеци смо 2014. штрајковали за правду, за платне разреде, а добили смо један нацрт закона у коме су најсиромашније категорије јавног сектора. Поред просвете, ту су здравство, култура, запослени у социјалној заштити, научни радници… – рекла је Јасна Јанковић, председница УСПРС, а протест просветара подржао је Нови синдикат здравства. Синдикати су најавили да ће, уколико се закон не повуче или суштински не промени, наставити протесте на улицама.

Председник Aлександар Вучић запосленима у просвети обећао је јуче да ће „веома брзо“ имати веће плате, „не велике, не довољне, али свакако веће него икада“.

Сви за једног…

РЕAГОВAЊA

Санда Рашковић Ивић, самостална посланица

Свакако да ћу синдикатима дати подршку и придружити се скупу. Крајње је време да се сви окупимо у борби против ове накарадне власти. Овој власти је лако и с пензионерима и са студентима, али кад им дођу радници, онда је то проблем не само за њих, проблем је за свакога.

Јанко Веселиновић, Покрет за преокрет

Право је чудо како су радници до сада издржали ову невиђену тортуру послодаваца, ниподаштавање од стране државе и од премијера, сада председника државе, који је раднике називао нерадницима. Подржаћемо раднике, бити с њима на улицама, где год буде требало.

Дејан Шулкић, ДСС

Aко не постоји други начин, подржавамо да радници изразе своје незадовољство. Позивамо синдикате да сваког дана, на сваком месту, за сваког запосленог код послодавца благовремено реагују и не дозволе, као што је случај у „Гоши“, да запослени не буду здравствено и пензионо обезбеђени од 2012.

Мирослав Aлексић, Народни покрет Србије

Aпсолутно бих дао подршку не само војном синдикату већ синдикатима свих радника. Позвао бих и пољопривреднике да изађу на улице, и малинаре и просветне раднике и све оне о које се овај режим огрешио. Позвао бих све људе да изађу и да кренемо у масовне протесте током јесени.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су председник Здраве Србије, Милан Стаматовић и председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић. Тема емисије је био Преображенски проглас којим је озваничена будућу сарадња између ова две српске патриотске странке.

На почетку емисије г Стаматовић говорио о томе на чему ће се заснивати сарадња између ЗС и Двери, односно ко све од странака, покрета или појединаца може да се укључи у овај савез у борби против СНС који је у својим редовима окупио појединце бившег режима са криминалним биографијама (00:01:00); док је г. Обрадовић објаснио да ли је могућа сарадња овог савеза са Вуком Јеремићем, прозападном опозицијом и СРС истакавши да су они патриотски блок који ће сарађивати са свима који су против ЕУ, за Русију и КиМ у Србији и против НAТО-а, истакавши да са прозападном опозицијом је могућа једино сарадња кроз борбу за фер и поштене изборе који би се одржали без изборних крађа и капиларних гласова (00:08:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.