Прочитај ми чланак

БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ: Србија спроводи све договорено, Албанци скоро ништа

0

Сви рокови за примену Бриселског споразума одавно су пробијени, попут усаглашавања Статута Заједнице српских општина (ЗСО), што је требало да се деси још крајем децембра 2015. године.

Неспоразуми, неразумевање, мањак добре воље, избори… Ово су само неки од изговора зашто Приштина није спровела оно што је договорила и потписала. У тој групи обећаних а неиспуњених обавеза је и област правосуђа, затим мост у Митровици, сектори енергетике и телекомуникација.

Албански окупатори још нису испунили ни делић договореног за преговарачким столом, док је до сада реаллизовано показало да је српска страна спремнија на компромисе, што се показало и током неформалног састанка председника Србије, Aлександра Вучића и шиптарско-окупаторског председника Хашима Тачија са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, а када је утвђен рок за примену споразума о правосуђу.

Вучић и Тачи договорили примену споразума о правосуђу

– Иако је договорено да 17. октобра дође до пуне примене Споразума о правосуђу, веома је могуће да ће се и то пролонгирати.Разлог могу да буду локални избори на КиМ заказани за 22. октобар, као оправдање да се ствари одуже и опструирају. Хашим Тачи, који је иначе у тешкој политичкој позицији, могао би да плати озбиљну политичку цену уколико би спровео оно што је потписао – прича извор “Блица” са КиМ.

Како наводи, споразум о правосуђу подразумева интеграцију запослених у правосуђу и тужилаштву у косовски правни систем, а предвиђено је и доношење посебних прописа у погледу српских судских институција на Космету како је предвиђено српским Законом о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава.

Крајем августа 2015. године делегације Београда и Приштине потписале су споразуме о формирању ЗСО, енергетици, телекомуникацијама и митровичком мосту.

Ево докле се до данас стигло са овим споразумима.

Телекомуникације

Ово је једина област у којој је било озбиљних помака.

Крајем прошле године Косову је и званично додељен позивни број +383, чије коришћење почиње од јуна следеће године, када ће заменити позивне бројеве 381, 377, 386. Са друге стране, компанија “Телеком Србија” добила је пуну лиценцу за пословање на целој територији КиМ.

Мост у Митровици

Договор око моста у Митровици подразумева да саобраћај и кретање преко њега функционишу нормално. Радови на уклањању Парка мира на овом мосту почели су у августу 2016. године године, а од јануара ове године требало је да се створе услови за слободно кретање између јужног (албанског) и северног (српског) дела града.

И заиста, радови су почели почетком 2017. године, када је уклоњен потпорни зид код моста на Ибру и који би требабло да буде замењен новом конструкцијом.

То у исто време значи и уређење пешачке зоне, а када је реч о саобраћају само ће бити омогућен пролаз возилима хитне помноћи, полиције и ватрогасцима. Ипак, комплетна нормализација још се није десила, а мост не функционише до краја онако како је договорено.

Енергетика

Према споразуму, Србија треба да се ангажује у нормализацији односа између Оператора преносног система Косова (КОСТТ) и српског предузећа за пренос електричне енергије (Електромрежа Србије, ЕМС), укључујући и потписивање споразума о интерконекцији, као и подржавањем чланства КОСТТ-а у европским организацијама.

Техничка мерила подразумевају и да ће Србија основати предузеће за снабдевање електричном енергијом (ЕлектроСевер) на Косову, и испуњава услове у складу са окупаторско-шиптарским прописима за предузећа којима треба дати лиценцу за снабдевање. Такође, на Србији је решавање питања управе електране “Газиводе/Ујмани”, које је именовала.

Међутим, у овој области већих помака нема, тим пре што ово до данас уопште није била тема разговора две стране. Велика бојазан постоји када је реч о “Газиводама”, односнко да ли ће се поновити исти сценарио као са “Трепчом”, а то је питање имовине.

ЗСО

Формирање ЗСО је “рак рана” за обе стране, и једина област у којој апсолутно ништа није урађено, а озбиљно је питање и када ће се нешто померити са “мртве тачке”.

Шиптарско-окупаторска страна, иако се обавезала, њено формирање стално одлаже под разним изговорима, а изгледа да у томе не помажу и “пацке” које редовно добија из ЕУ.

Са друге стране, Србија је немоћна јер ово питање није у њеној надлежности. ЗСО би требало да има широка овлашћења, моћи ће да се финансира из Србије, имаће своје представнике, а одлучиваће и о здравству, школству, урбанистичком и руралном планирању и економском развоју на КиМ.

БОНУС ВИДЕО

Научник Предраг Милисављевић, доктор историје филозофије природних наука и технологије, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говори томе колико је заштичено српско културно и историјско наслеђе у Метохији и колико српски научни кругови воде рачуна о овом националном благу (00:14:00); као и о српској ренесанси у Средњом веку и како остатке српске средњовековне културе уништавају Aлбанци (00:16:45).  Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.