Прочитај ми чланак

ТЕША ОТКРИВА: Зашто је тајна полиција упала у мој стан

0

Теши Тешановићу, новинару продукције Балкан Инфо, пре неколико дана у кућу су дошла двојица, како су се представила, службеника БИА и тражили да им преда снимак интервјуа са Ђорђем Вишекруном, бившим чланом СНС-а. Ово је био врхунац притиска на Тешановића и продукцију, на које се већ дуже времена врши притисак да у своје емисије не зову бивше чланове СНС и не говоре о њиховим односима са браћом Вучић. После вербалног и физичког напада функционера СНС-а Лабана у Суботици, бруталних медијских напада на судију из Панчева који не суди под жељама СНС криминалаца из Панчева, да ли СНС Србију претвара у приватну полицијску државу?

ДЈБ је контактирао новинара Тешу Тешановића који нам је потврдио да је у Амстердаму интервјуисао Вишекруну. Након што је Вишекруна на Фејсбуку објавио да је дао нову изјаву за Балкан Инфо, Тешановић је добио позив у ком му је речено да је боље да се не враћа у Србију ако планира да објави тај интервју. И поред овога, Тешановић каже да је БИА најмањи притисак вршила на њега. У међувремену, уцењивани су његови сарадници, а члановима породица Тешановићевих сарадника прећено је отказима.

Врхунац застрашивања је ипак наступио у понедељак када је Тешановић добио позив од службеника БИА (човек се тако представио), који га је питао да ли је код куће, да би убрзо потом у његов стан дошла двојица службеника БИА. Према сведочењу Тешановића, они нису били насилни, љубазно су питали где је снимак, Тешановић им је предао СД картицу са снимком интервјуа и потврдио да не постоји ниједна друга копија. Службеници су се захвалили и извинили на узнемиравању, уз коментар да само раде свој посао.

Посланичка група “Доста је било” је тражила од директора БИА хитно објашњење овог поступања, као и хитно сазивање седнице Одбора за контролу безбедности по овом питању. По чијем налогу и по ком законском овлашћењу се службеници БИА уопште баве новинарима и њиховим интервјуима? Који државни и јавни интерес је у питању? Предлогом Закона о Безбедоносно информативној агенцији СНС предлаже да директор БИА има готово сва овлашћења без икакве контроле, Да ли је овај пример упада у приватни стан новинара и одузимање видео снимка већ увелико демонстрирање на делу партијске полицијске државе по новом закону који још није усвојен?

У прилогу:
Захтев председници Народне скупштине у директору БИА

Посланичко питање Саше Радуловића