Прочитај ми чланак

САМО МАЛОГ НЕЋЕ БИТИ: Ко су кандидати за градоначелника Београда

0

Извесно је ко неће бити кандидат, а то је актуелни градоначелник Синиша Мали, како је то раније најавио лидер СНС и председник Србије Александар Вучић.

Изборна трка за Београд још увек није званично кренула, међутим поједине странке најавиле су своје кандидата за шефа престонице.

Најновије име на списку је Весна Ракић Воденилић, кандидат Нове странке. Поред њене најављене су и кандидатуре Александра Шапића, Чедомира Јовановић (ЛДП) и Миљана Дамјановића (СРС)

И даље је потпуно непознато у колико „колона“ ће пред Београђане изаћи опозиционе странке. Не зна се ни да ли ће странке владајуће коалиције – СНС и СПС – ићи с једним кандидатом и листом, или засебно.

Социјалистичка партија Србије спремна је да на београдске изборе изађе на једној листи са СНС-он, али и посебно са својом листом, а коначна одлука зависиће од процене двојице председника, Александра Вучића и Ивиче Дачића, шта је сврсисходније за коалицију, каже шеф градске организације Београд СПС-а Никола Никодијевић.

Одлука о томе, рекао је за Тањуг, биће донета кад градски избори буду расписани.

Кад је реч о опозицији, ствари су кренуле у правцу разговора и заједничке процене, али је у последње време, поготово након неколико вербалних „окршаја“ представника појединих опозиционих странака на друштвеним мрежама, ствар додатно закомпликована, бар с гледишта заговорника заједничког наступа.

Познато је да ће трку за градоначелника, како сада ствари стоје, трчати председник општине Нови Београд Александар Шапић, председник ЛДП-а Чедомир Јовановић, посланик СРС-а Миљан Дамјановић Весна Ракић Водинелић.

Демократе још нису истакле свог канидата за градоначелника, а поједини медији пишу да је најозбиљнији канидадат за ту позицију некадашњи директор РТС и амбасадор Србије у Бугарској Александар Црквењаков, а као могући кандидати помињани су раније у медијима потпредседница ДС Тамара Трипић и генерал Срето Малиновић.

Доста је било донео је одлуку почетком јула да на предстојећим изборима у престоници изађе самостално.

Непознато је да ли ће се на тим изборима кандидовати и Лука Максимовић, алијас Љубиша Прелетачевић Бели и Вук Јеремић, први као изненађење председничких избора, други као губитник истих тих избора, али и оснивач странке, како се незванично најављује, у октобру.

Максимовић је, на друштвеним мрежама, рекао да сигурно неће улазити у коалиције пред београдске изборе, те да ће у „пет до 12“ објавити да ли ће уопште изаћи на њих.

Иначе, као потенцијални кандидат за градоначелника помиње се и бивши први човек Београда Драган Ђилас, кога медији „сврставају“ у различите политичке и друге опције.

Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољубу Шабићу такође је предложено да се кандидује.

Извесно је једино ко неће бити кандидат, а то је актуелни градоначелник Синиша Мали, како је то раније најавио лидер СНС и председник Србије Александар Вучић.