Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ПОЛИЦАЈАЦ: Не брините, убијамо само црнце (видео)

0

Полицајац из савезне америчке државе Џорџије изазвао је бурне реакције јавности када је процурио видео-снимак на којем говори да они „убијају само црнце“.

Поручник Грег Абот најавио је повлачење из полиције у Кобу у Џорџији након што су му надређени наговестили отказ јер се појавио видео-снимак из јула прошле године на којем је он жени у аутомобилу, коју је зауставио због рутинске контроле, казао:

„Не брините, убијамо само црнце“, пише „Вашингтон пост“.

Абот, који тридесет година ради у полицији, како се види на снимку са надзорне камере, зауставио је аутомобил ради рутинске контроле, а жена која се налазила у возилу рекла му је да „не жели да спусти руке како би узела мобилни телефон јер је видела много видео-снимака на којима полицајци убијају људе“. 

Он јој на то одговорио:

„Али ви нисте црнкиња, не брините. Ми убијамо само црнце. Само црнце убијамо, зар не? Све снимке које сте видели, на њима само црнце убијамо, је ли тако?“

Поручника су на конференцији за новинаре описали као „часног полицајца“ који је починио велику грешку.

„Не знам шта је мислио, али знам што је рекао“, додали су на конференцији. 

Полицијска Канцеларија за неприкладне расистичке коментаре сазнала је у среду за тај случај након што су видели снимак којег се докопала Еј-Би-Сијева телевизија Ви-Си-Би.

До краја истраге Абот је суспендован, али његов адвокат каже да у потпуности сарађује и да његову изјаву треба посматрати у контексту.

Шеф полиције, међутим, каже да без обзира на контекст, изговора за такав коментар нема.

Подсетимо, 2015. и 2016. године у САД догодило се више убистава Афроамериканаца која су починили припадници полиције. Америчка и светска јавност биле су узрујане и огорчене због понашања полицијских службеника.