Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ О НОВИМ ПРЕТЊАМА ИЗ ЗАГРЕБА: Хрвати немају никакве шансе у рату против…

0

Неоусташки режим у Хрватској још једном је Србији запретио ратом!

Режимски загребачки недељник „Глобус“ објавио је да је Хрватска према најновијем „глобалном индексу ватрене моћи“ чак 15 пута јача од Србије!?! Уз то, овај недељник најављује и да ће Хрватска ускоро од САД добити 18 авиона Ф-16, чиме би постала „најмоћнија војна сила у региону“.

Одговарајући на ове тврдње, наши стручњаци, врсни војни аналитичари и генерали поручују да је ова анализа смешна и да Хрватска у директном сукобу ‘један на један’ са Србијом нема апсолутно никакве шансе!

Потпуна бесмислица

Према писању хрватског недељника, Загреб планира да само у јачање авијације уложи између 500 и 800 милиона евра.
„Наш најважнији пројекат јесте набавка борбених авиона. Искуства других земаља упућују да ће бити реч о цифри између 500 и 800 милиона евра за 12 авиона. Било би потребно потом докупити још барем шест. Два озбиљна кандидата су шведски ‘грипен’ и амерички Ф-16. Треба нам пунокрвна борбена авијација, која ће моћи извојевати ваздушну превласт у случају сукоба. Хрватска, као војно најмоћнија сила у региону, која је према најновијем глобалном индексу ватрене моћи 15 места испред Србије, представља најснажнији гарант стабилности у суседству, пише „Глобус“.

 
Коментаришући ове тврдње, војни аналитичар Мирослав Лазански каже да је реч о тоталним бесмислицама и да хрватска војска ни по једном критеријуму не може да парира српској.

– Молим вас, па ко је тај аматер који је правио ту ранг-листу?! Хрватска ни по једном критеријуму не може да буде испред Србије у борбеној моћи! Ватрена моћ војске мери се количином пројектила коју може да избаци на одређену удаљеност и на одређену површину у датом времену. Хрватска по том критеријуму далеко заостаје за нашом војском! – категоричан је Лазански, који сматра да Србија нема разлога за бригу ни када је у питању најављена испорука борбених авиона Хрватској.

– Та набавка авиона о којој Хрвати сада пишу јесте дуготрајан процес. Ко зна када ће их Хрвати уопште добити. Осим тога, они морају да оспособе пилоте за нове летелице, што исто тако јако дуго траје. Дакле, док њима стигне првих 12 авиона, ми ћемо већ имати десет модерних „мигова 29“, а преговара се и о набавци додатних осам летелица из Белорусије. Опет ћемо бити бољи од Хрвата, свиђало се то њима или не… – подвлачи Лазански.

Војни аналитичар Александар Радић такође истиче да су критеријуми на које се позива Загреб неозбиљни.
– Тврдња да је Хрватска по ватреној моћи 15 места испред Србије апсолутно је нетачна. Чак и по овој потпуно неозбиљној формули, однос снага је непрецизан. Дуг је пут од саме одлуке да се авиони набаве па све до реализације таквог пројекта. Ако се то оствари, свакако ће Хрватска направити озбиљан искорак… – наглашава Радић.