Прочитај ми чланак

НОВА САОБРАЋАЈНА ПРАВИЛА: Дозвољено претицање преко пуне линије

0

Предлог новог закона о безбедности саобраћаја садржи неколико нових прописа; Односи се на спора возила ако се притом не угрожава безбедност.

Нацрт будућег Закона о безбедности саобраћаја, детаљно припреман више од две године, доноси многе новине, међу којима је и дозвола претицања преко пуне линије.

– Велике су измене код одредбе о обилажењу преко пуне линије – каже за „Новости“ Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије. – Сада ће то бити могуће ако се ради о спорим возилима, на пример тракторима, али само ако се не угрожава безбедност свих учесника. Неке казне се повећавају, а неке и смањују.

Једна од одредаба која ће највише погодити несавесне који воле да другују са чашицом и тако седну за волан се односи на максималну дозвољену количину алкохола у крви. Уместо досадашњих 0,3 промила, та граница се смањује на 0,2. С тим што професионални возачи, мотоциклисти и возачи са пробним таблицама не смеју да имају ни трунку алкохола!

МАЊЕ

– За неке прекршаје предвиђено је смањење новчане казне. Тако ће се за вожњу у насељеном месту брже од 21 до 30 километара на час од дозвољене, казна смањити на 10.000 динара – наводи Окановић. – Смањиће се и казна за неблаговремено продужавање возачке дозволе.

Ко буде имао до 0,5 промила алкохола у крви платиће казну од 10.000 динара. До 0,8 прети казна до 20.000.

Ко после доношења новог закона о безбедности саобраћаја Србије буде имао више од два промила алкохола у крви, остаће без аутомобила, а „зарадиће“ и од 30 до 60 дана затвора, јер ће његово „управљање возилом“ бити третирано као насилничка вожња. Нови Закон о безбедности саобраћаја Србије, који ће се, како је најавио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, веома брзо наћи пред Владом, а затим и пред посланицима у Скупштини Србије, оштрије ће се обрачунати са онима који праве и најтеже прекршаје на нашим друмовима.

– Циљ је да се број погинулих и унесрећених додатно смањи – каже Окановић. – Деведесетих година имали смо у просеку око 1.500 погинулих годишње, почетком овог века око 1.000, а сада, последње три године, око 600. Жеља је да та црна цифра буде испод 500.

Повећавају се и казне за коришћење мобилних телефона у току вожње и невезивање појасева (на свим седиштима) са пет на 10.000 динара.

Оно око чега није било недоумица код предлагача новог ЗОБС је и заштита деце у саобраћају па ће се знатно пооштрити одредбе о начину превоза деце. Казне и у овом случају иду и до 120.000 динара.

ПО ЏЕПУ МАКСИМАЛНО 120.000 ДИНАРА

Предвиђено је више случајева кршења одредаба новог закона за који је запрећена максимална новчана казна од 100.000 до 120.000 динара.

То су – вожња под утицајем алкохола од 1,2 до 2,0 промила. Вожња без положеног иједног возачког испита. Вожња под забраном. Прекорачење од 80 до 100 километара на сат ван насеља, од 70 до 90 километара на час у насељу и од 50 километара на час у зони успореног саобраћаја.

Папрено ће бити кажњена и вожња ноћу на неосветљеном делу пута без укљученог предњег светла, пролазак на црвено ако се на пешачком налазе пешаци, претицање односно обилажење возила које се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу. Максимална казна прописује се и за претицање колоне под пратњом, непропуштање возила под пратњом, прелазак преко железничке пруге када је то забрањено.