Прочитај ми чланак

СКАНДАЛОЗНО ПОНАШАЊЕ ФУНКЦИОНЕРА СНС-А: „Самлећу те као месо“…

0

Градоначелник Лабан је Владимиру Половини брутално претио "бетонским ципелама", да ће га "самлети као месо", да ће му "ишчупати гркљан", што је праћено бројним псовкама, а на објављеном снимку се чују и шамари...

Аудио-снимак малтретирања и ужасних и вулгарних претњи које је градоначелник Суботице и функционер СНС-а Богдан Лабан упутио професору Грађевинског факултета Владимиру Половини, запрепастио је јавности. После претњи смрћу, на снимку се чује и звук који подсећа на лупање шамара. Након што је снима пустио портал Еспресо, Лабан је за Истиномер признао да јесте претио, али тврди да није било физичког обрачуна.

До састанка Богдана Лабана и Владимира Половине дошло је у једном суботичком хотелу због плаката излепљених пре три дана по целој Суботици на којима је писало „Богдане, Бог је љут“.

На снимку се чује да Лабан оптужује Половину да је лепио плакате које су се односиле на градоначелника Суботице.

Половина то и не пориче.

На питање новинара Инсајдера да ли је преслушао снимак и да ли је аутентичан, Лабан наводи да није чуо снимак, али је потврдио да је рекао Половини да ће му ишчупати гркљан.

„Моја је велика грешка, извињавам се и грађанима Суботице и Србије шта сам користио тешке и непримерене речи, иако тај човек ништа боље не заслужује. Али погрешио сам, лоше реаговао и још једном извињење грађанима“, рекао је Лабан нешто касније за Н1.

Лабан каже да није био приведен након инцидента и додаје да је написао пријаву због претњи које су му упуцене пре тога.

Адвокат Душан Клиска, бранилац Владимира Половине, рекао је агенцији Бета да је његов клијент отишао у полицију да поднесе кривичну пријаву против Лабана за физички и вербални напад, али је потом сам Половина задржан у притвору, „без образложења“.

Клиска је казао да је судија његовом брањенику забранио да се јавно оглашава до четвртка, када ће бити саслушани сведоци у поступку.

„Он је дошао у полицију да поднесе кривичну пријаву за физички напад и бруталне увреде, а онда су га од оштећеног претворили у осумњиченог“, казао је Клиска.

О разлозима сукоба нико не жели да говори.

„Овај немили догађај одиграо се током разговора у којем је градоначелник Владимиру Половини изрекао низ увреда и директних и озбиљних претњи, о чему постоји и аудио снимак. Без обзира на разлоге који су довели до овог инцидента, најоштрије осуђујемо пребијање Владимира Половине и енергично захтевамо од правосудних органа да без даљег одлагања расветле овај случај“, наводи се у саопштењу породице Половина који је пренео Инсајдер.

Богдан Лабан је функционер СНС, а пре избора на место градоначелника Суботице био је директор „Електровојводине“ као и директора привредног друштва „ЕПС дистрибуција“.

Његова странка за сада није реаговала на понашање свог функционера.

Део транскрипта аудио снимка:

Лабан: Слушај бре дечко. Ти си један клошар. Да ли стварно мислиш да си ти паметан?

Половина: Не нужно. Не кажем да све што урадим је паметно.

Лабан: Ово што си данас урадио је превршило сваку меру.

Половина: Схватио сам по вашем наступу.

Лабан: Превршио си сваку меру, моје је да ти је*ем матер сада. Нека ме Бог казни ако сам било шта урадио. Јеси чуо шта сам ти рекао?

Половина: Да.

Лабан: Ти си џукела. Јеси ти психопата, јеси се лечио? Немој онда да се*еш више, је*аћу ти матер.

Половина: Схватио сам поруку.

Лабан: Јеси схватио?

Половина: Јесам. И то потпуно јасну.

Лабан: Јеси схватио? У овом граду нећеш ми се осврнути више. Јеси ти нормалан? Ради бре шта год хоћеш, боли ме бре ку*ац, као пи*ку ћу те наместити. Боли ме ку*ац с ким си добар, назови одмах и реци: „Главоња је рекао да им се је*бе матер“. Још једном те чујем самлећу те, као млевено месо. Гледај ме тим психопатским очима, гледај ме добро. Гледај ме право, гркљан ћу ти ишчупати, кад га шчепам, као мој питбул ћу ти појести тај гркљан. Пи*ко једна смрдљива. Немој да ме помињеш више. Је*ите се бре, где хоћеш се је*и, с ким хоћеш у бу*у се је*и, немој да спомињеш мене и моју фамилију која ти ништа није учинила. Јеси чуо џукело? Јеси чуо шта сам рекао?

Половина: Јесам.“

У наставку снимка мушки глас за који се тврди да припада Лабану изговара чак и следеће:

„Како да се понашам бре, немој да те сад сагорим. Треба да ти бетонске ципеле дам?“

Лабан: То нису претње смрћу

Иако признаје да је рекао да Владимиру Половини да ће му “ишчупати гркљан”, Богдан Лабан тврди да није претио смрћу. Међутим сматра да је одговоран јер није примерено да користи такав речник као политички функционер.

„То не доликује политичком функционеру, али сам једноставно био испровоциран јер то траје месецима… претерао сам. До сада то никада у животу нисам урадио, али ово је већ превршило све границе… Прети се мојој породици на такав начин… То није од јуче, данас…“

На питање због чега му Половина прети, Лабан каже:

„Не знам шта се дешава са тим човеком. То су бљувотине, ја сам још раније поднео пријаву због тога, али да цео град излепи порукама „Богдане Бог је љут“…. у шоку сам био“.

На питање да ли ће поднети оставку на место градоначелника Суботице, Лабан каже да је спреман да сноси политичке последице, али о оставци неће сада одлучивати.

Отишао да пријави напад, задржан у притвору

Бранилац Владимира Половине Душко Клиска за Инсајдер каже да је судија његовом брањенику забранио да се јавно оглашава до четвртка, када ће бити саслушани сведоци у поступку.

Оно што је остало необјашњено је зашто је Половина задржан у притвору када је отишао у полицију да поднесе кривичну пријаву против Лабана за вербални и физички напад.

“Он је дошао у полицију да поднесе кривичну пријаву за физички напад И бруталне увреде. а онда су га од оштећеног претворили у осумњиченог. То нема чак ни у решењу. Ја сам тражио експлицитно да ми изнесу разлоге, они су рекли по одобрењу Тужилаштва, Ја сам тражио то одобрење, они нису имали. Унео сам то као примедбу на њихов примерак који сам потписао”, каже Клиска.

Богдан Лабан каже да је и он дао исказ у полицији и да је позван у четвртак да изађе пред судију. Иако каже да се он и Половина не знају од раније, Лабан наводи да је он поднео кривичну пријаву против Половине пре инцидента у суботу због претњи које му је Половина раније упућивао.

Извињење

Богдан Лабан и Владимир Половина сукоб ће решавати на суду. У међувремену се Богдан Лабан извинио грађанима:

„Извињавам се грађанима Суботице и Србије што сам користио непримерене речи, иако тај човек ништа добро не заслужује. Погрешио сам и реаговао непримерено. Још једном извињавам се грађанима Суботице и Србије. „